חובת דיווח בממשק אחיד

סקירת הדרך שעבר הממשק האחיד, לרבות הבעיות הנלוות לו; וגם - מה צפוי לנו החל מינואר 2019 לאור חוזרי הרגולציה
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

מ אז ינואר 2016, בה החלה חובת הדיווח בממשק אחיד, ועד היום, הצטרפו אלפי מעסיקים לשיטת הדיווח שהנחיל הרגולטור. ישנם יתרונות רבים בשיטה, בעיקר לעובד הקצה, כמו: בקרה, אפשרויות בחירה ועוד. אולם, עד היום לא נמצא פתרון הולם לחלק מהסוגיות הקיימות בממשק האחיד ועדיין אין אחידות בין היצרנים השונים, דבר הגורם לבלבול רב בקרב המעסיקים ובנוסף, מטיל עליהם אחריות רבה.

מקרה לדוגמה:
עובד המבוטח בביטוח מנהלים אשר אובדן כושר עבודה נלקח מתוך התגמולים, ומעסיקו שילם כל השנים ליצרן מסוים לאותו חשבון בנק ודיווח לאותה מחלקת גביה גם את הפנסיה וגם את ביטוח המנהלים. בשכר ינואר 2017 המעסיק הצטרף לדיווח בממשק האחיד, ודיווח בתוכנת השכר את מספר האוצר של קרן הפנסיה לעובד במקום לדווח את מספר האוצר של ביטוח המנהלים (המעסיק לא הבדיל בין הקופות, מכיוון ששם הקופות בשכר כמעט זהה). כמובן שגם הדיווח וגם הכסף עברו לקרן הפנסיה ולא לביטוח המנהלים.

קרן הפנסיה שקיבלה את הכסף, התקשרה למבוטח והודיעה לו שבלי חתימה על טפסים לא ניתן לקלוט את הכסף.

סו"ב עוזי כהן | צילום: עצמי

המבוטח ששמע את שם היצרן, חתם ללא היסוס על הטפסים מאחר והיה בטוח שחברת הביטוח היא זאת שמחתימה אותו בהליך טכני בלבד. הליך החתמת הטופס בוצע על ידי מוקדן של קרן הפנסיה, ללא הליך יעוץ או שיווק פנסיוני שכנראה היה נמנע במידה וסוכן ביטוח מקצועי היה מטפל במקרה. כך נפתחה לעובד קרן פנסיה חדשה וכל הכספים הופקדו אליה מינואר 2017 עד יוני 2018. מאחר ובוצעו הפקדות שגויות, פוליסת ביטוח המנהלים סולקה וכיסויים בה בוטלו. נוצר מצב שלמבוטח סולקה הפוליסה והוא אינו יכול לרכוש אותה שוב, כולל כל הכיסויים הביטוחים בה, מאחר וזאת נפתחה בשנות ה־90 וכללה מקדם קצבה ודמי ניהול שאינם נמכרים יותר בחברות הביטוח. נוסף על כך, הורע מצבו הבריאותי.

במצב כזה של סילוק פוליסה בעקבות טעות של המעסיק יש חשש לתביעת המעסיק, פעם אחת על גרימת נזק כלכלי לעובד ופעם שניה במקרה ביטוחי ויתכן שבמקרה זה המעסיק יאלץ להוציא מכיסו את סכום הביטוח שיכול לנוע בין מאות אלפים למיליוני שקל.

יצוין שמדובר על מעסיק שביצע בקרה וראה שההיזונים החוזרים חזרו תקינים לכאורה, מאחר שברוב המקרים בחברות גדולות עם כמות עובדים גדולה, מועסקת חשבת שכר מקצועית אשר לעיתים מבצעת בקרה על תקינות ההפקדות. רוב המעסיקים במשק אינם יודעים לבצע בקרות וחלק גדול מהכספים אינם נקלטים בקופות בצורה תקינה. מינואר 2019 תכנס לתוקפה הפעימה האחרונה של חובת הדיווח לכלל המעסיקים הקטנים במשק (המעסיקים 20 עובדים ומטה). מדובר בכמות מעסיקים גדולה משמעותית מהכמות שנכנסה בשנים 2016 עד 2018 , שלרוב אין להם גורם מקצועי בשכר שיבצע בקרה שוטפת.

חשוב לציין שמדובר בתחום מורכב מבחינה טכנית ומקצועית ולכן רצוי להיעזר בגורמים מתפעלים בעלי ניסיון רב בתחום ובסוכן ביטוח מקצועי .

הכותב הינו סו"ב עוזי כהן, יועץ בתחום תפעול פנסיוני

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email