"אם מדובר בגזענות כלפי המגזר הערבי, זו בעיה קלה – יש לנו את כל הכלים להתמודד עם הבעיה, אבל אני לא מציע לנו ללכת לפינה הזו. אבל אם חס וחלילה יש ריח של גזענות, אני לא אופתע“, כך אמר ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) יו"ר ועדת הכלכלה בכנסת, בכנס פוליסה שיזם חגי שפירא יועץ פרויקטים בביטוח ומלווה שנים את בעיית המגזר. שעסק ביחסי חברות הביטוח וסוכני המגזר הערבי, שהתקיים ביום שלישי השבוע בנצרת. בכנס השתתפו לצד כבל חברי כנסת נוספים, בהם ח"כ זוהיר בהלול (המחנה ציוני); ח"כ אכרם חסון (כולנו), נשיא לשכת סוכני ביטוח סו"ב אריה אברמוביץ, מ"מ הנשיא סו"ב אורי צפריר, סו"ב אריאל מונין, יו"ר הוועדה לביטוח כללי, סו"ב ליאור רוזנפלד, יו"ר מחוז חיפה, יו"ר הפול אמיל וינשל, בכירים מחברות הביטוח, ו-150 סוכנים מהמגזר הערבי. עוד השתתפו מנכ"ל זברה ניר כהן, שהציג את פעילות החברה ואלדד הלוי מנכ"ל Healthcast, שהציג את כתב השירות החדש לטיפול במחלת הסרטן, Cancierge, בו שותפה גם הלשכה.
את הכנס הנחה סו"ב עאדל מחאג'נה סגן יו"ר הועדה לביטוח כללי בלשכה. עוד אמר כבל: "חברות הביטוח הן גוף בעייתי מאוד. זו בעיה יותר גדולה מאשר הבנקים, כי עם הבנק אתה נמצא באינטראקציה יום יומית, ועם חברת הביטוח הרבה פחות". הוא סיים בהבטחה: "אעשה הכל כדי לתת מענה אמיתי והולם לבעיה האמיתית הזו, אבל היא חייבת להיות בגיבוי הסוכנים. יש כאן נושא רציני, ולכן אני מטפל בו". סו"ב אברמוביץ סיפר כי הוא טיפל אישית בבעיית סוכני המגזר כשהיה יו"ר מחוז צפון וגם כנשיא הלשכה. לדבריו, מדובר בבעיה מקצועית ולא אישית, וכך צריך לטפל בה. הוא קרא לסוכני המגזר להצטרף להנהגת הלשכה. סו"ב סוהיל משרקי, ממובילי המאבק של סוכני המגזר, אמר: "אנחנו לא נגד החברות. אנחנו עם החברות, אבל מבקשים שיעזרו לנו לפתור את הבעיה מהשורש. כל סוכן ביטוח שיש לו רישיון – צריך להיות מחובר לכל חברות הביטוח. אם לא, נלך לבית המשפט, נגיש תביעה ייצוגית נגד כל חברות הביטוח. ביטוח חובה מחויב לפי החוק והחברות צריכות לאפשר לסוכנים לעשות חובה בכל חברה". ח”כ בהלול הזהיר כי "חברות הביטוח לכאורה מכוננות קרטל וחוסמות לכאורה את דרכו של סוכן הביטוח באופן מכוון ובכך פוגעות בחופש העיסוק". הוא הציע דרך יצירתית לפתרון הבעיה – לרכוש את ביטוח החובה דרך הדלק, דרך רישיון הרכב או דרך הביטוח הלאומי. ח"כ אכרם חסון, שסיפר כי בעבר היה גם הוא סוכן ביטוח, אמר: "אני בטוח שאין גזענות בחברות הביטוח, אבל יש אפליה". הוא האשים גם את סוכני המגזר במצב שנוצר: "אנחנו לא תומכים אחד בשני, וחברות הביטוח מרוויחות הרבה כסף וממשיכות להפלות את מיליארד 3הסוכנים. הערבים משלמים שקל שנה ביטוחים. אולי תוקם חברת ביטוח ערבית?", הציע חסון.
וינשל אמר בנושא כי "יש רוב גדול ודומם של סוכני ביטוח מהמגזר הערבי, שיודעים שאין אפליה מטעם חברות הביטוח – אין גזענות ואין אפליה ואין כוונה להפלות, והנתונים מראים את זה. בחברות הביטוח לא עושים סטטיסטיקה לגבי המגזר הערבי, אלא רק לגבי כל סוכן וסוכן. התחושה היא שלוקחים את הבעיה למקומות רעים. כשפוליטיקאים מתחילים לעשות שימוש ציני בדברים, הולך להיווצר פילוג שלא קיים. מייצרים פילוג שלא צריך להיות. הציפיות שלנו זה לעשות עסקים ולקיים מערכת עסקים". ניר ברטל, מנהל תחום ביטוח חובה וחבויות ברשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, הדגיש כי "לרשות אין כלי לחייב חברת ביטוח לעבוד עם סוכנים מסוימים. הפול נהיה גורם משמעותי, בין היתר בזכות הפעילות והלחץ של הלשכה. לדעתי עדיף להגיע לפתרונות אחרים. ביקשנו גם הסברים מפורטים על תהליך הפסקת העבודה. לחברות הביטוח היו ברוב המקרים הסברים שקשה לשלול. הטענה שהכל נובע מבסיס מגזרי – היא קשה לביסוס".
סו"ב עאדל מטלקה אשר השתתף בפאנל, קרא לכל הצדדים להבין את מצוקת הסוכנים ולדעתו על האוצר להביא את הפתרון ההולם, ולהפסיק את האפליה.
בסיום הפאנל קרא סו"ב אריאל מונין לסוכנים לחבור ללשכה: "הלשכה מייצגת את כל הסוכנים, והיא לא לשכה מגזרית, היא לשכה של כולנו. לצערנו לפי הנתונים שלנו רק כמחצית מסוכני המגזר חברי לשכה, הלשכה עזרה ותנסה גם בעתיד לעזור גם בבעיות ספציפיות לכל סוכן, וגם בבעיה הרוחבית במציאת פתרון בין החברות לאוצר ולפול. היחידה שהביאה פתרון פרקטי בשנה האחרונה היא לשכת סוכני ביטוח. ציפיתי שרוב הסוכנים ישתמשו בכלי הזה, ויפעילו לחץ לממש אותו כראוי. חשוב להבין שיש פה בעיה אמיתית – לכאורה אף אחד לא אשם, וכולם אשמים יחד. אבל היחיד שסובל הוא סוכן הביטוח".