"תפקידו של סוכן הביטוח נמצא ברגע מכריע באשר לנחיצותו בעתיד. הוא איננו היחיד שסימני השאלה סביב נחיצותו מרחפים מעליו – גם סוכן הנסיעות, למשל, נמצא במצב דומה. ענף הביטוח עובר שינויים משמעותיים אשר מחייבים חשיבה חדשה באשר לתפקידו של הסוכן בתוך ענף זה".
כך אומר ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) בהתייחסו למעמד סוכן הביטוח בראיון למגזין "ביטוח ופיננסים" שיתפרסם לקראת כנס אלמנטר המתקיים ב־23־26 באוקטובר באילת. לדברי כבל, יש לשנות את יחסי הכוחות בין חברות הביטוח למבוטחים: "כמי שככל הנראה שינה את חוק הגנת הצרכן הכי הרבה פעמים בכנסת, אני חושב שחברות הביטוח ממוקמות היום, במידה מסוימת של צדק, בראש טבלת היחס השלילי שחש הציבור כלפי חברות פרטיות.
"ישנם יותר מדי אזרחים שסיפור החיכוך שלהם עם חברות הביטוח נגמר בתחושה חזקה שהן (החברות) 'דפקו אותי', ואי אפשר להתעלם מכך. זה מהווה אתגר משמעותי לחברות הביטוח, אך יחד עם זאת, זה מחייב אותי כמחוקק וכיו"ר ועדת הכלכלה, לקדם כמה שיותר הגנה על זכויות הצרכנים־מבוטחים. באנטרקציה בין חברות ביטוח לצרכנים, תהיה ברוב המקרים ידן של החברות על העליונה והן המכתיבות והקובעות את כללי המשחק. מערכת היחסים נקבעת במידה רבה גם מחוסנו הסוציו־אקונומי של הצרכן. ככל שמעמדו נמוך במדרג כך יקשה עליו יותר לממש את זכויותיו ובוודאי אם יידרש להליך משפטי, ואת זה אנחנו חייבים לשנות", אומר כבל.
כבל. אי אפשר להתעלם מתחושות המבוטחים | צילום: יצחק הררי דוברות הכנסת
טיפול בחברות הליסינג
בנושא התנהלות חברות הליסינג בתביעות צד ג', גילה כבל, כי הוא מתכוון לעסוק באינטנסיביות בסוגיה זו מיד עם חזרת הכנסת למושב החורף.
"אני יודע שזה נושא מורכב, אבל אני מתכוון לטפל בו באופן יסודי. בקרוב אזמן פגישת עבודה אצלי במשרד עם נציגי משרדי התחבורה, האוצר והמשפטים," אמר כבל.
עוד טוען ח"כ כבל בראיון, שיתפרסם במלואו במגזין כנס אלמנטר, כי "בשורה התחתונה היציבות של החברות מכתיבה את האופן בו פועלת הממונה על רשות ההון, ביטוח וחיסכון".
לדבריו, "הממונה הגדירה לעצמה ששמירה על יציבות חברות הביטוח היא הכלי הטוב ביותר להגן על המבוטחים ורוב פעילותה נמצאת במרחב היציבות. המבוטח הוזנח במשך שנים, וזאת למרות שהמפקחת הנוכחית עושה יחסית הרבה יותר מקודמיה בניסיונות להגן עליו".
השפעה על הצרכן
בהתייחסו לרגולציה התכופה והמכבידה בענף הביטוח טוען יו"ר ועדת הכלכלה בכנסת כי "יש לא מעט מצבים שבהם הרגולציה נכונה, אך הכללים אינם נאכפים, כמו גם מצבים רבים שבהם הרגולציה שגויה או שאינה תומכת ביעדים שהוגדרו.
"אינני מאלה שחושבים שכל רגולציה היא בהכרח רעה. רגולציה אפקטיבית היא רגולציה שמאפשרת קיומם של כללי משחק שתומכים באופן שיטתי ומתמשך בהשגת היעדים שהוגדרו. האתגר המרכזי של משרד האוצר, אשר בו מרוכזת עיקר הרגולציה בענף הביטוח, הוא להבין
שהרגולציה נדרשת להיות דינמית ולהתאים את עצמה למציאות המשתנה. אחת ההשלכות המרכזיות והישירות של עודף רגולציה היא במחיר שהצרכן נדרש לשלם. לרגולציה יש עלות, וככל שהמערך הרגולטורי כבד יותר, כך עלותו צפויה להיות יקרה יותר – דבר שמשפיע באופן ישיר על המחיר לצרכן".