ח"כ שמולי על הקמת רשות הון עצמאית: "ללנין לא הייתה מפלצת כזאת"

דיון סוער התקיים בוועדת הרפורמות בנושא הקמת רשות הון עצמאית. נשיא הלשכה: "דורשים השתתפות של סוכן ביטוח בוועדה המייעצת"
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

ועדת הרפורמות בראשות ח"כ אלי כהן (כולנו) ערכה השבוע דיון בהצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים, שתהפוך את אגף שוק ההון במשרד האוצר, שבראשות דורית סלינגר, לרשות ממשלתית עצמאית ("רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון"), תוך הרחבת סמכויותיה. בדיון לקחו חלק גם סגן שר האוצר, איציק כהן ועו"ד דרור שטרום, העומד בראש הוועדה להגברת התחרותיות בשירותים בנקאיים ופיננסיים שעתידה להגיש בקרוב את מסקנותיה.

לדברי יו"ר הוועדה, "ההחלטה של משרד האוצר לוותר על סמכויות לטובת הקמת הרשות היא החלטה מהותית ששמה לנגד עיניה את ההתפתחות הפיננסית בישראל. כולנו רוצים שלצד הבנקים יהיו גופים פיננסיים חזקים שתורמים למשק ולצמיחה".

תבטיח יציבות ותחרות

סגן שר האוצר נימק את הרעיון של הקמת רשות עצמאית. "אגף שוק ההון במשרד האוצר עשה עד היום עבודה מצוינת, אבל נכסי הציבור שאמורים להיות מפוקחים גדלים במאה מיליון בכל שנה, אין לכך תקדים", אמר. "לשם כך שר האוצר, משה כחלון, ואני הגענו להבנה עם המפקחת שהעניין לא יכול להמשיך ולהיות מטופל בתוך המשרד, אלא צריך לפעול כרשות עצמאית, נטולת השפעות פוליטיות, שתבטיח יציבות ותחרות על ידי פיקוח והסדרה. בתוך כך יכללו גם גורמים שלא היו מפוקחים עד היום ולכן זה מהלך משמעותי, טוב ומתבקש".

סלינגר. תרכז בידיה יותר מדי סמכויות?
סלינגר. תרכז בידיה יותר מדי סמכויות?

עו"ד שטרום טען כי מדובר בשוק ובמוצרים שהצרכן ממעט להבין, ולא יודע להשוות מחירים. "לכן הפיקוח כאן חשוב במיוחד", הסביר. "חייב להיות מישהו שיפעל בנאמנות ללא ניגוד עניינים, אחרת תהיה הפקרות של החיסכון הציבורי. ידוע לנו כבר 10־15 שנה כי הגורם הזה חייב להיות עצמאי וזה קיים ברוב המדינות המתוקנות, אבל עד עכשיו לא נמצא שר אוצר אחד שהיה מוכן לוותר על הסמכות והכוח. השר הנוכחי היה מוכן להקים רשות עצמאית ומנותקת מהשדה הפוליטי והאור הירוק הזה הוא קריטי. רק כשיהיה פיקוח חזק ויציב אזרחי ישראל יוכלו לישון בשקט כשמישהו מנהל להם את הפנסיות". יחד עם תמיכתו, הציע עו"ד שטרום מספר שינויים בהצעת החוק שמטרתם המרכזית להגביר את העצמאות ואת יכולת האכיפה של הרשות שתקום.

"הפקרות, לא עצמאות"

היועמ"ש של רשות ניירות ערך אמיר וסרמן, טען בדיון שממילא רוב חברות האחזקות של חברות הביטוח ובתי ההשקעות הן חברות ציבוריות שמפוקחות על ידי רשות ני"ע ולכן מדובר בכפל רגולטורי. בתגובה טענה המפקחת, כי לא מדובר בכפל רגולטורי שכן סמכויות הפיקוח של הרשות שונות במהותן מסמכויות הפיקוח המבוקשות על ידי הרשות החדשה.

"עצמאות היא חשובה, אבל היא אינה הפקרות", אמר ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני). "עם זה ששר האוצר מוכן לוותר מסמכויותיו, אתם יוצרים כאן אוטוסטרדה ליצירת רפורמות, מפלצת שמרכזת בידיה כל כך הרבה סמכויות ואין עליה גורם מפקח. הכנסת היא לא גורם מפקח, המועצה המייעצת נעלמת שכן מרבית חבריה הם מתוך הגוף עצמו ובסופו של דבר התוצאה היא בלתי סבירה. אתם קוראים לנו קומוניסטים? ללנין לא הייתה מפלצת כזאת".

ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ) הצטרף לחששות ואמר "מדוע שניתן יד להיעדר או צמצום הפיקוח הפרלמנטרי? לוקחים ממני, כנציג ציבור שנמצא באופוזיציה ומייצג השקפה שונה, את הסמכות – ונותנים אותה רק לרשות המבצעת".

גם חברות הביטוח הביעו התנגדות להרחבת סמכויות הפיקוח. מני נאמן, יועמ"ש הפניקס, טען בדיון כי הרחבת סמכויות הפיקוח על תאגידי האחזקה איננה נדרשת. "הדבר ייצור כפל רגולציה, עלויות גדולות שבסופו של דבר יתגלגלו הלאה לציבור, וכן יביא לפגיעה בחופש הקניין והעיסוק שלנו", הוא אמר. "בנוסף, מדובר בצעד שירתיע משקיעים זרים, שכן אין לסוג כזה של פיקוח אח ורע בעולם".

בתגובה לטענות הסביר עו"ד ברוך לוברט, יועמ"ש הוועדה כי אין שינוי של הסמכויות הפרלמנטריות הקיימות. "מתוך מאות סעיפים של הסמכה שהועברו מהשר לממונה מטעם הרשות החדשה, ישנם רק ארבעה סעיפים שבהם התאמנו את הפיקוח הפרלמנטרי של ועדת הכספים גם לנושא הזה".

בלשכת סוכני ביטוח טרם גיבשו עמדה לגבי הרשות העצמאית. "אנו דורשים השתתפות של סוכן ביטוח בוועדה המייעצת לרשות שתוקם", אמר בדיון נשיא הלשכה, אריה אברמוביץ. "סוכן ביטוח, שמגיע מהשטח, יכול למנוע כאוס שפי שקורה בימים אלו בגזרות שונות בענף. כמו כן, אנו דורשים שתהיה התייחסות בחקיקה לתקופת צינון משמעותית שתחול על ראש הרשות עם סיום תפקידו, על מנת למנוע מצב שבו יעבור לעבוד באחד מהגופים שהיו כפופים לו כרגולטור. בשנים האחרונות נחשפנו למקרים לא מעטים כאלו, ואנו מעוניינים למנוע אותם, לטובת ציבור המבוטחים".

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email