ח"כ תומא סלימאן נגד חברות הביטוח: "אפס סובלנות לכיסוי הטרדות מיניות"

מנורה עלולה להיקנס במאות אלפי שקלים על כך שהפרה את הוראות הממונה על שוק ההון כששיווקה פוליסה המכסה הטרדה מינית. הרשות תבדוק גם פוליסות דומות של חברות אחרות, בהן הפניקס ואיילון
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

הוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון  מגדרי, קיימה השבוע דיון מהיר, ביוזמתה של ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), בנושא שיווק פוליסת ביטוח אחריות מקצועית שמעניקה כיסוי במקרים של הטרדה מינית בניגוד לחוק. הרקע לדיון היה זכייתה של מנורה מבטחים במכרז של לשכת עורכי הדין (כ-10,000 פוליסות) לביטוח אחריות מקצועית, שכולל גם סעיף ביטוח נגד תביעה בגין הטרדה מינית, וזאת בניגוד גמור להנחיות הממונה על שוק ההון והביטוח, דורית סלינגר.

בסוף 2013 פרסמה הממונה הנחיה מפורשת האוסרת על מכירת פוליסות ביטוח המכסות הטרדה מינית, כל עוד המעסיק לא נקט בצעדי המניעה הנדרשים. יש לציין כי הסעיף בו מדובר הגן על מעסיק שאחד מעובדיו הטריד מינית ונתבע. "הממונה על הביטוח פרסמה נהלים ברורים, שבפועל נהפכו להמלצה ובדיחה. הטרדה מינית היא לא תאונת עבודה ולא סיכון מקצועי שצריך לבטח. זה לא רק עניין משפטי, זה עניין ערכי. מעבר להתעלמות הבוטה מהחוק, עצם הרעיון מאחורי שיווקה של הפוליסה מעוות ונושא עמו מסר בלתי נסבל. איפה הפיקוח מאז פרסום ההנחיות ב־2013?פוליסות כאלו ממשיכות להיות משווקות על ידי חברות נוספות כמו איילון, הפניקס, מגדל. מדובר בזלזול מופגן בחוק, ובגופן ומעמדן של נשים. מצופה מחברות הביטוח והמעסיקים להשקיע מאמצים בהטמעה וחידוד של הנהלים, לא בשבירתם ועקיפתם בדרכים עקומות", אמרה ח"כ לביא.

ח"כ עאידה תומא סלימאן

10,000 הפרות

גורמים ברשות שוק ההון מסרו ל"ביטוח ופיננסים" כי מיד עם היוודע הדבר הורתה הרשות על ביטול הסעיף בפוליסה. בהליך הבירור והביקורת המבוצע במנורה יש לרשות אפשרות לנקוט בעונשים פיננסיים. על כל הפרה יכולה הרשות לקנוס את מנורה ב־200 אלף שקל, על הפרת הוראת הממונה כשכללה סעיף לא תקין בפוליסה, ועל שיווק הפוליסה ללא אישור מראש. בדיון הוועדה התברר כי מנורה זכתה במכרז בתחילת אוקטובר 2016 ,ופנתה לרשות לקבלת אישור לפוליסה רק לאחר מכן. בנוסף, ישנה אפשרות שהרשות תחליט שמדובר בכ־10,000 הפרות, כמספר רוכשי הפוליסה, שכל אחת מהן תישא בעונש כספי.

אורי אלפסי, מנכ"ל לשכת עורכי הדין, אמר בדיון כי "ביטוח אחריות מקצועית קיים שנים רבות. הפוליסה החדשה התבססה על שלד קיים ולא היינו ערים לסעיף הבעייתי. ברגע שהמפקחת על הביטוח העירה, תיקנו את הסעיף והודענו לכל מי שרכשו את הפוליסה ולכלל עורכי הדין כי הסעיף תוקן". אסף מיכאלי, סגן בכיר לממונה ומנהל תחום ביטוח כללי ברשות הדגיש כי "כל שיווק של פוליסה לפני אישור של האוצר הוא אסור. הסעיף המדובר של מנורה לא עמד בתנאים של האוצר ובאותו רגע הוצאנו הודעת התנגדות לפוליסה".

מיכאלי הוסיף כי רשות שוק ההון רואה בחומרה מתן כיסוי ביטוח להטרדה מינית בניגוד להוראות הדין והרשות. "קיבלנו גם אינדיקציות שבוצע שיווק בטרם אישורנו, ולכן במקביל להתנגדות התחלנו בהליך משמעתי שעדיין נמצא בעיצומו". עו"ד שמעון עיר שי, היועץ המשפטי של מנורה, אמר כי "גם בנוסח המקורי אין כיסוי למטריד מינית. כל מה שהעירו עליו בפיקוח התייחס למקרה שיתבעו את המעסיק בשל הטרדה מינית שביצע עובד שלו, והגדרות המניעה מידית. ההנחיה של הפיקוח מ־2013 היא הנחיה עקרונית, אבל אין שם נוסח אחיד מוכתב, כפי שהם בהחלט עושים לפעמים".

אחריות שילוחית למעסיק

"כאישה אני מתנגדת בכל תוקף לכל כיסוי בנושא של הטרדה מינית בפוליסות. למה המעסיק צריך בכלל כיסוי? האם המעסיק, שהוא המבוטח, יקבל כיסוי גם כמטריד? יש פה אחריות שילוחית וזה לא נפתר", אמרה שוש כהן־גנון, סגנית נשיא לשכת סוכני ביטוח. לדברי כהן־גנון, חייבים להגדיר את חובות המעסיק למניעת הטרדה מינית במקום העבודה. "תארו לכם, שעו"ד בכיר שעבודתו מכניסה כסף רב למשרד, הטריד מינית עובדת במשרד. המעסיק יפעל נגד העו"ד או נגד העובדת שהתלוננה, ואם היא תתבע אותו ואת המעסיק, הרי שחייה נהרסו, והמעסיק יגייס לטובתו את מיטב עורכי הדין בתחום, כך הסיכוי שלה לזכות בתביעה יהיה אפסי". בשיחה עם "ביטוח ופיננסים" הוסיפה כהן־גנון כי הכיסוי למעסיק בגין תביעה על הטרדת מינית מצד עובד שלו יוכל להתקיים רק אם המעסיק מילא את חובותיו למניעת הטרדה מינית במקום העבודה כחוק, וכאן אני קוראת להגביר את האכיפה בנושא, יחול איסור על חברת הביטוח לספק עו"ד משלה לצורך ההגנה במשפט, וחברת הביטוח תשפה את המעסיק רק אם בית המשפט קבע שהנתבע זכאי – לא במקרה שהוכחה אשמה וגם לא במקרה של פשרה". יו"ר הוועדה, ח"כ עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת) סיכמה כי "אם התנאי לביטוח הוא רק במקרה של שיפוי לאחר זיכוי, אז איך עורכי הדין של חברות הביטוח יכולים להתערב בהליך המשפטי עצמו? במקום לכסות את הוצאות ההליך המשפטי הם מנהלים אותו בעצמם, וזו הדלת האחורית לבצע בדיוק את מה שנאסר".

תומא סלימאן דרשה לדעת על כל חברה שפעלה בניגוד להוראות ואילו צעדים יינקטו נגדה, "כך שכל חברות הביטוח יבינו שהן תשלמנה ביוקר על כיוסי להטרדה מינית. יש לנו אפס סובלנות לכיסוי של הטרדות מיניות ולעשיית כסף ממכירת פוליסות כאלה".

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email