יואל זיו על חוזר המפקחת: לא יעלה על הדעת שניתן לבטל פוליסה ללא אישור המבוטח

בחוזר העוסק בעדכון פוליסות בריאות אחת לשנתיים – אין חובה לעדכון הסוכן בתהליך הביטול
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, הוציאה אתמול חוזר עריכת תוכנית לביטוח בריאות פרט, אשר עיקרו – אפשרות לעדכון פוליסת הבריאות של המבוטח אחת לשנתיים, כולל עדכון השירותים, והעלאת מחיר.

המפקחת קובעת כי מעת לעת עולה צורך בעדכון תנאי תוכניות ביטוחי הבריאות, מכיוון ששוק ביטוחי הבריאות הינו שוק דינמי המתאפיין בשינויים דוגמת התפתחויות של טכנולוגיות רפואיות, שינויים בקצב אינפלציה רפואית, שינויים ברמות תחלואה ושינויים בהיקף השירותים הניתנים במערכת הבריאות הציבורית או בשירותי הבריאות הנוספים של קופות החולים. לכן, היא קובעת בחוזר, קיים צורך בשינוי: כיום תכניות לביטוח בריאות מסוג פרט נערכות לטווח ארוך, כאשר תנאי התכנית שיהיו תקפים לאורך תקופת הביטוח נקבעים במועד כריתת החוזה, ובהתאם לכך נקבעים גם דמי הביטוח מראש, ואילו המציאות הדינמית מחייבת בחינה מחדש מעת לעת.

על פי החוזר, חברת הביטוח רשאית לעדכן את הפוליסה ואת המחיר אחת לשנתיים. לאחר העדכון, אם יש שינוי בדמי הביטוח יותר, הגבוה מ-10 שקל או 20%, הגבוה מביניהם, עליה לפנות למבוטח ולקבל את אישורו. אם לאחר 2 פניות, לא התקבל אישורו של המבוטח לעדכון, הפוליסה תתבטל. שינויים בתנאי התוכנית, או בדמי הביטוח, ייעשו באופן אחיד לכלל המבוטחים הקיימים בתוכנית, למעט הבדלים הנובעים מהנחה או תנאים כגיל, מין, מחלות קשות או סיכונים ביטוחיים ספציפיים.

מבוטחים קיימים יוכלו לבחור אם לעבור למסלול החדש. כל הביטוחים לאחר מועד התחילה, יהיו מחוייבים להיות במסלול החדש. בלשכת סוכני ביטוח מבקרים החוזר בניסוחו הנוכחי. לדברי יואל זיו, יו"ר ועדת בריאות וסיעוד, יש בחוזר מספר דברים עקרוניים, שעליהם הצביעו נציגי הלשכה, אך בפיקוח בחרו להתעלם מחלקם. לדבריו, "לא יעלה על הדעת, שתהיה אפשרות לחברת ביטוח, לבטל פוליסה ללא הסכמתו של המבוטח. המבוטח הוא היחיד שרשאי להחליט על ביטול הפוליסה". זיו: "אני שואל מה קורה עם מבוטח שפונים אליו, אין כל תגובה והתקבלה תשובה מהדואר שהמכתבים לא הגיעו. ייתכן שהוא נסע במסגרת רילוקיישן לחו'ל ואין איתו קשר. תשלומי הפוליסה ממשיכים לרדת, אבל לאחר העדכון, הפוליסה תבוטל. רק כשיחזור לארץ ויפנה לסוכן הביטוח לקבלת טיפול, הוא יגלה שהפוליסה בוטלה והוא חסר כיסוי. זה לא יעלה על הדעת".

זיו מספר שבמסגרת שיחות עם הפיקוח, הוא הציע, כנציג הלשכה, שבמקרה כזה, אם אין אישור של הלקוח, מכל סיבה שהיא, "לא לבטל את הפוליסה, אלא להמשיך לקחת את התעריף המעודכן ולתת לו אפשרות, לתקופה של 12 חודשים, להגיד שאינו מעוניין להמשיך, לקבל החזר על עליית המחיר ולבטל מאותו הרגע".

"אגב", הוא מוסיף, "ביקשנו שבהודעה למבוטח, החברה תכתוב שעדכון המחיר הוא באישור המפקחת על הביטוח, גם כדי להרגיע שהמחיר עלה לאחר בדיקה מסודרת, וגם כדי להכניס את הפיקוח למחוייבות, אבל גם עניין זה לא שולב בחוזר". עניין נוסף חמור, לדברי זיו, הוא שאין חובה של חברות הביטוח ליידע את סוכן הביטוח, במידה שהלקוח לא אותר והפוליסה על סף ביטוח. לדבריו, "זו שגיאה. הרי הסוכן הוא נציג הלקוח וצריך להיות מיודע בכל דבר ועניין. הוא גם בקשר טוב יותר עם הלקוח ועשוי לסייע לאתר אותו ולא יעלה על הדעת שהכל נעשה מעל ראשו של סוכן הביטוח".

עוד סעיף שלא נכנס לחוזר, למרות פניית הלשכה, הוא קביעת מנגנון שבו, החל מגיל 65, הפרמיה תהיה קבועה, שכן "אחרת, דווקא מבוגרים, שממילא הכנסתם ירדה עם פרישתם מהעבודה, ייאלצו לשלם יותר, בשל צריכת שירותי רפואה מוגברים בגילאים המבוגרים והם הסיכון הגדול ביותר". יחד עם זאת מציין זיו, כי התקבלה דרישת הלשכה, ובנוסח החדש ברור שאין אפשרות להרעה בתנאי הפוליסה למבוטח. לצד הביקורת, לשכת סוכני ביטוח מנהלת בימים אלו משא ומתן מול הפיקוח, במטרה לתקן את נוסח החוזר.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email