כמעט שנתיים עומדת יוליה מרוז בראש איגוד בתי ההשקעות. מרוז היא המנכ"לית הראשונה של האיגוד, הכולל את 9 בתי ההשקעות הגדולים בישראל, המנהלים יחד למעלה מחצי טריליון שקל מכספי הציבור – כ־20% מסך נכסי הציבור.
במסגרת תפקידה אמונה מרוז על בנייתו וניהולו של האיגוד, לצד ייצוג בתי ההשקעות מול גורמי רגולציה שונים (הכנסת, משרדי הממשלה ורשויות שונות), ומול גורמי התקשורת, תוך קידום האינטרסים של חברי האיגוד ושיפור מעמדם ותרומתם בענף בתי השקעות ובשוק ההון בכלל.
לקראת כנס נשים בביטוח שתקיים לשכת סוכני ביטוח ביום האישה הבינלאומי, 8 במרץ, שוחחנו עם מרוז על מצב הנשים בעולם הפיננסים – והיא אופטימית. בקרוב, היא מאמינה, כבר נראה מנכ"ליות בראש בתי ההשקעות הגדולים. "יש כבר נשים מצוינות בתחום הפיננסים שהן בדרך לשם", היא אומרת.
איך את הגעת לתפקיד בכיר זה?
"בצעירותי הייתי בין 'נערי ונערות האוצר' – כלומר, בין אנשי אגף התקציבים, שכיום יש בו נשים רבות בתפקידים ניהוליים. גם אני התקדמתי באגף וסיימתי כרכזת בכירה בתחום תקציבי תחבורה יבשתית, וכראש תחום ורכזת בכירה בתחום תקציבי ממשל ומנהל", מספרת מרוז, שמחזיקה בשני תארים מהאוניברסיטה העברית בירושלים – תואר ראשון בכלכלה ומנהל עסקים ותואר שני משולב בכלכלה ומנהל עסקים (MBA) עם התמחות במימון. במסגרת תפקידה בתחום תקציבי תחבורה יבשתית היתה מרוז ממובילי תוכנית הפיתוח של רכבות ישראל, הכוללת את פרויקט פיתוח הרכבת הקלה בירושלים.
"לאחר מכן, מ־2006, הצטרפתי להנהלת פלאפון, כרכזת רגולציה. לפני שנתיים החליטו בתי ההשקעות הגדולים להתאחד בגוף ייצוגי מול הרגולטור, התקשורת ושוק ההון. הייתי שותפה להקמה ומוניתי למנכ"לית. בכל מקום בו עבדתי חשתי שניתנה לי הזדמנות הוגנת להתקדם".

מה מצבן של הנשים בשוק ההון?
"שוק ההון בכלל, ובתי ההשקעות בפרט, הם שווקים תחרותיים מאוד, דינמיים ומשוכללים – וככזה אין בו חסמים כלפי מגדרים; כל אחד נמדד לפי הכישורים והיכולות המקצועיות שלו לקדם את האינטרסים של החברה שבה הוא עובד. לכן רואים בתחום יותר ויותר נשים בתפקידים בכירים בחברות האם, כמו סמנכ"ל בכיר ומשנה למנכ"ל, וגם מנכ"ליות של חברות בתוך בתי ההשקעות, כמו מנכ"לית חברת הגמל. אין חלוקה בתפקידים הבכירים ל'תפקידים נשיים' ו'תפקידים גבריים'. אפשר לראות סמנכ"לית אסטרטגיה ופרויקטים או מנכ"לית חברת הגמל בבית ההשקעות. יש לנו היום גם שלוש מנכ"ליות של בנקים, נגידה בבנק ישראל, מפקחת על הבנקים וממונה על שוק ההון והביטוח".
נשים צריכות לוותר בחייהן על משהו לטובת התפקיד הבכיר?
"לא הייתי קוראת לזה 'ויתור'. אין ספק שגם הנשים הצליחו להסיר מעליהן כמה חסמים שהקשו עליהן מלהתקדם בעבר – אחד מהם הוא החלוקה לתפקידים גבריים ונשיים. חסם נוסף שהוסר הוא ההקרבה, כביכול, של המשפחה על חשבון העבודה. החלוקה בין חיים פרטיים לעבודה מקבלת בעולם הפיננסים העכשווי פרופורציות חדשות, כנראה שגם בזכות הטכנולוגיה המתקדמת – לא צריך פיזית לשבת במשרד כדי לעבוד, וזה תקף גם לגברים. אני כאימא לשלושה ילדים לא מרגישה שלצורך העבודה ויתרתי על מקומי כאימא וכבת זוג. ככה זה נתפש היום גם אצל חברות ההשקעות והפיננסים".
לוקחות אחריות
ביום האישה הבינלאומי יתקיים כנס נשים בענף הביטוח. זו השנה השנייה שלשכת סוכני ביטוח מארגנת כנס מסוג זה. את הכנס יזמה שוש כהן־גנון, סגנית נשיא הלשכה, בשיתוף מלא מצד נשיא הלשכה, אריה אברמוביץ. הכנס יתקיים במרכז הכנסים של מלון שפיים החל מהשעה 14:30, וייקחו בו חלק חברות כנסת ובכירות מעולם הביטוח.
במרכז הכנס יתקיים רב שיח תחת הכותרת "נשים מובילות – לוקחות אחריות". בפאנל ישתתפו חברות הכנסת נורית קורן (ליכוד), רויטל סוויד (המחנה הציוני), מיכל בירן (העבודה), וכן כוכבית ארנון, סמנכ"ל בכירה בחברת הראל; ליאת גולץ, מנהלת אשכול מרכז בחברת הפניקס וזהבה פורת, סוכנת ביטוח וחברת המועצה הארצית בלשכת סוכני ביטוח. מרוז תרצה על איגוד בתי ההשקעות, תרצה על "הסוכן הפיננסי בעולם משתנה".