יו"ר כלל ביטוח בוועדת הטייקונים: איי.די.בי איננה רשאית להתערב בעסקי החברה

מנכ"ל החברה יורם נווה: "מי שבעבר קיבל תספורת - בקשה שלו לאשראי תיבחן עשר פעמים לפני אישור"
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

ועדת החקירה הפרלמנטרית להתנהלות המערכת הפיננסית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים, בראשות ח"כ איתן כבל, קיימה ביום א' את יום השימועים הפומביים האחרון שלה, בו ערכה שני דיונים – הראשון לגבי פעילותה של חברת כלל ביטוח, בהשתתפות יו"ר החברה דני נווה ומנכ"ל החברה יורם נוה, והשני לגבי פעילות הרשות לניירות ערך, בהשתתפות ראש הרשות, ענת גואטה. להלן הדברים שנאמרו בדיון עם ראשי כלל ביטוח.

דני נווה, יו"ר כלל: "קבוצת כלל ביטוח מתנהלת כשש שנים לפי מתווה עליו החליט הממונה על שוק ההון, מתווה לפיו מניות השליטה של IDB מוחזקות בידי נאמן, משה טרי, וכך בפועל קבוצת כלל מתנהלת כמבטח ללא בעל שליטה, שכן IDB איננה רשאית להתערב בעסקי החברה. אנו פועלים בכל עולמות הביטוח וכן חיסכון ארוך טווח – בקרנות פנסיה, גופות גמל וביטוחי מנהלים. חובתנו בכל הנוגע לחיסכון ארוך טווח היא אחת – להשיא תשואה טובה לעמיתים שלנו. חובתנו זו אנו עושים באמצעות השקעה במגוון רחב של תחומים, שוודאי נציג אותם, וזה גם התפקיד שגוף מוסדי כמו כלל ביטוח ממלא בהשקעות בענפים מרכזיים במשק שלנו – תשתיות אנרגיה או הייטק – והכל בכפוף להשאת תשואה לעמיתים.

דני נוה | צילום: יח"צ

"אנו עושים זאת באמצעות מערך אשראי מאוד מנוסה ומקצועי, המנוהל בהתאם לכללים רגולטוריים מאוד קפדניים. מגבלת לווה בודד, מגבלות גיאוגרפיות ועוד – אלו דברים שאנו בוחנים בעצמנו בכל השלבים, לפי החלטת הדירקטוריון, אך הדירקטוריון אינו מעורב בשלב בחירת ההשקעה. אנשי הדירקטוריון מאותרים, ביוזמתי, על ידי ועדת איתור חיצונית, וההחלטות מתקבלות באופן עצמאי על ידי אותם ועדות שמורכבות מדח"צים".

יורם נוה, מנכ"ל כלל: "בקבוצה מועסקים 4,000 עובדים מקצועיים ומנוסים, המנהלים 200 מיליארד שקל. IDB מחזיקה 25% ממניות הקבוצה. מערך האשראי כולל יחידות מתמחות הפועלות בנפרד וכן מעגלי בקרה בלתי תלויים. הדירקטוריון קובע את המגבלות והמדיניות הכללית, המחמירה מעבר לרגולציה. האשראי העסקי מהווה 25% מכלל התיק. ההלוואות המתואמות מהוות 5.5% מהתיק, למשל השקעה בתשתיות לאומיות כמו כבישים, תחנות כח ומתקני התפלה, שגם משיאים תשואה לעמיתים וגם המדינה רוצה שנשקיע ונתמוך במיזמים כאלה. מי שבעבר עשה תספורת כל בקשה שלו לאשראי תיבחן עשר בפעמים לפני אישור. לגבי התשואות הריאליות של מוסדיים בעולם אנו נמצאים במקום טוב ביחס ל-OECD.

"ביקורת נוספת הייתה שבישראל יש את תיק אגורות החוב המיועדות שמבטיח תשואה מינימלית, ולהכין הפרדנו ביניהם לבין ביטוחי מנהלים, שאין להם את המרכיב הזה, וגם שם התשואה טובה. יש תשואה מצטברת, של מעל 27%, כלומר תשואה של כ-3% בשנה. הדבר החשוב באמת זה המנהל התאגידי לגבי ניהול ההשקעות באשראי. הפיקוח הוא מעבר לנדרש על פי דין, והיינו הראשונים ליישם את ועדות האיתור החיצונית, מנציגים חיצוניים, להרכיב את הועדות שמחליטת את המדיניות. ייזום האשראי מתנהל בנפקד מתפעול האשראי. יש גם מודל דירוג פנימי של החברה שרשות שוק ההון אישרה ודירגה אותנו כחזקים".

גורם 99

ח"כ כבל: "שני שלישים מהחוסכים שלכם נמצאים בקרן ספיר מיטבית, שנכסיה 43 מיליארד שקל. 34% מהנכסים הם באגרות מיועדות שמנפיקה המדינה עם ריבית מובטחת ואתם לוקחים עליהם דמי ניהול למרות שאתם לא צריכים לנהל כלום. הקרן חילקה גם 2.5 מיליארד שקל בהלוואות מתואמות, אבל בדו"חות שלכם הציבור לא יכול לדעת למי ניתן הכסף, כי מופיעים שמות קוד כגון גורם 99. האם אתם יודעים מי זה גורם 99?".

יורם נוה: "אינני יודע מי זה גורם 99, אבל אני יודע שהמדינה מעודדת את אותן הלוואות מותאמות, שמהוות תחרות ישירה למתן אשראי על ידי המערכת הבנקאית. הוראות הגילוי הן על פי המדיניות שקובעת רשות שוק ההון לכל הגופים. היות שבמערכת הבנקאית יש חיסיון על כך, גם הרשות החליטה שאנחנו נהיה תחת זה. ככל שתהיה הוראה אחידה על כל הגורמים בשוק, לא תהיה לנו בעיה לגלות".

ח"כ כבל: "האם אין חלוקת עבודה שהבנקים נותנים אשראי ללווים איכותיים, כך הם והפיקוח על הבנקים טוענים, ואתם הולכים לג'אנק? אתם מציגים לעמיתים שלכם את האחוז הגבוה של הלוואות הג'אנק שלכם?"

יורם נוה: "החלק הארי של הנכסים שלנו הוא בדירוג מאוד מאוד גבוה. חלק מההשקעות שאתם רואים כהשקעות לא מדורגות, זה גם מיזמי תשתיות שבשלב הראשוני לא ניתן לבחון אותם על פי דירוג חיצוני, ולכן לדעתי מה שאתם קוראים לו 'אגרות זבל', הנתח שלו קטן בהרבה ממה שאתם חושבים. בנוסף, יש את הנושא של ניהול השקעה בסיכון גבוה, שעם ידע ומקצועיות יכולה להניב תשואה גבוהה. הראנו יציבות של תשואות טובות לאורך עשור, כולל שני משברים משמעותיים בעולם ב-2008 ו-2011 ובשעת משבר ראיתם איפה אנו עומדים".

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email