ירידות השערים בחודש ינואר השחור בשווקים מחק את רוב תשואות קופות הגמל ב-2015

ירידות השערים באפיק המנייתי בחו"ל ובישראל, וירידות השערים בישראל באג"ח הקונצרני, פעלו כגורם שלילי לתשואות הקופות - שעמדו על מינוס 1%
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

השנה החדשה בשוק קופות הגמל נפתחה בסערה כשחודש ינואר מוחק חלק ניכר מהתשואה השנתית של 2015.

על פי הערכת מיטב דש, יציגו קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הגדולות בינואר 2016 תשואה נומינלית (ברוטו) משוקללת שלילית של 1.4%. תשואה צפויה זו מייצגת גם את התמונה בתעשייה כולה, כאשר טווח התשואות של כלל הקופות אמור לנוע בין תשואה שלילית של %0.9 לבין תשואה שלילית של 1.9%.

ירידות השערים באפיק המנייתי בחו"ל ובישראל וירידות השערים בישראל באג"ח הקונצרני פעלו כגורם שלילי לתשואות הקופות החודש. מנגד, עליות השערים באג"ח הממשלתי (הצמוד והשקלי), בעיקר הארוכות, והתחזקות המט"ח (הדולר והאירו) פעלו כגורם ממתן.

בשוקי המניות בעולם נרשמו ירידות שערים חדות: בארה"ב מדד ה־S&P ירד ב־5.1%, מדד הדאו ג'ונס ירד ב-5.5% ומדד הנאסד"ק ירד ב־7.9%. גם באירופה נרשמה מגמה שלילית חזקה: ה־DAX הגרמני ירד ב־8.8%, ה־Eurostoxx 50 ירד ב-6.8%, וה־CAC הצרפתי ירד ב-4.7%. ביפן נרשמה מגמה שלילית חדה והניקיי ירד בשיעור של 8.0%. כל אלו במונחי מטבע של אותן מדינות.

ירידות השערים פעלו כגורם שלילי לתשואות הקופות החודש | צילום: fotolia
ירידות השערים פעלו כגורם שלילי לתשואות הקופות החודש | צילום: fotolia

גם בשוק המניות בארץ נרשמה מגמה שלילית חזקה, אבל פחותה מזו שבשוקי העולם, כשמדד ת"א 25 ומדד ת"א 100 ירדו ב־3.5% כל אחד. באג"ח הקונצרני המקומי נרשמו ירידות שערים. מדד התל בונד 20 ירד ב-0.5%, מדד התל בונד 40 ירד ב־0.1% ומדד התל בונד 60 ירד ב-0.3%. אגרות החוב הלא מדורגות ירדו בכ־0.5%.

הממשלתיות רשמו עליות

מדד אגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד עלה בשיעור של %0.9. בחינת תשואותיהן על פי התפלגות טווחי הפדיון שלהן מצביעה על מגמה מעורבת, כאשר האג"חים לטווח של עד שנתיים ירדו ב־0.2%, האג"חים לטווח של שנתיים עד חמש שנים נותרו ללא שינוי, והאג"חים לטווח של חמש עד עשר שנים עלו ב־0.1%. האג"חים לטווחים ארוכים יותר (להן אין מדד) עלו בשיעור תלול הרבה יותר.

מדד אגרות החוב הממשלתיות השקליות הלא צמודות (שחרים) עלה ב־1.1%. בחינת תשואותיהן על פי התפלגות טווחי הפדיון מצביעה על עליות שערים, כאשר השחרים הקצרים לטווח של עד שנתיים עלו ב־0.1%, השחרים הבינוניים לטווח של שנתיים עד חמש שנים עלו ב־0.7% והשחרים הארוכים לטווח של חמש שנים ויותר עלו ב־1.9%. המק"מים נותרו ללא שינוי והגילונים ירדו ב־0.1%.

הכותב הוא מנהל מערך אשראי מיטב דש גמל ופנסיה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email