הפרק השבועי יעסוק במשהו שמסקרן אותי מאוד וזה האופן שעניין הפרישה והיציאה לגמלאות מטופל במקומות אחרים בעולם. אומרים שאין מקריות בחיים וזה כנראה נכון. לפני כשבועיים שיתפתי את חברי הפייסבוק שלי בכתבה שדיברה על העלאת גיל הפרישה ברוסיה. הציבור ברוסיה זעם על ההחלטה להעלות את גיל הפרישה לגברים מגיל 60 לגיל 65, מה עוד שתוחלת החיים שהפתיעה אותי היא גיל 64, שזה אומר שלמעשה, בממוצע, אנשים ימותו ולא יקבלו את הפנסיה שלהם.
בשבוע האחרון, אני נמצא במוסקבה לשני משחקי כדורגל, ובאחת מההתכתבויות בפייסבוק שוחחתי עם אדם, שציין בפני שיש לו חבר מתכנן פיננסי מקומי שהיה מנכ”ל חברת ביטוח מקומית ואם מעניין אותי לפגוש אותו. תשובתי הייתה מהירה וחיובית.

הגעתי למשרדו, המזכירה קיבלה אותי יפה והציעה כוס קפה. מאחר שזאת הייתה הפגישה הראשונה של אותו השבוע, כמנהגי הקדמתי והוא הגיע בדיוק בזמן. המנכ”ל היה בסביבות גיל ה־40, איש חייכן ונחמד, שחי שנים בישראל והעברית שבפיו ממש מצוינת. בשנים האחרונות הקים חברה לתכנון פיננסי במוסקבה. בין השאר הוא מטפל בלקוחותיו באמצעות המתודה של התכנון הפיננסי כמקובל במקומות אחרים בעולם.
הודיתי לו שהסכים לקבל אותי בהתראה קצרה, וסיפרתי לו מעט על עצמי והפעילות שלי בתחום הפרישה. הוא קיבל בפליאה את המידע על מרכז הפרישה של הלשכה.
קיבלתי ממנו סקירה מעניינת על מצב הפנסיה ברוסיה. מתוך 37% מס שמשלם המעסיק ישנה הפרשה לפנסיה אולם הם מקבלים סכום נמוך, ודי דומה לסכומים שמתקבלים בישראל מקצבת הזקנה. בעניין הביטוח הרפואי, גם ברוסיה, במסגרת המסים שהאזרח משלם ניתן לקבל טיפולים, אולם הם בסיסיים ביותר ולא מכסים טיפולים בקליניקות פרטיות שלא להזכיר ניתוחים ותרופות.
מניח שזה תורם לא מעט לתוחלת החיים הנמוכה. אבל איך בכל אופן מטפלים בסיטואציה הזאת? הפתרונות שונים משכבת אוכלוסייה אחת לאחרת. העשירונים התחתונים אינם יכולים להרשות לעצמם לחסוך באופן נפרד, ועל כן בזמן שיפרשו יאלצו להצטמצם ואף לעבוד בעבודה נוספת ככל שתהיה להם היכולת הגופנית. בשכבת העשירים, קיימים אנשים שאינם מוכנים להיכנס לתהליכי תכנון, מאחר שזה כולל גילוי מלא של הנכסים וזה לא משהו שמקובל עליהם.
האתגר האמיתי הוא שכבת הביניים, שמונה כמה מאות אלפים במוסקבה. כאן מייצרים עבורם פתרונות פיננסיים מגוונים כמו גם תוכניות ביטוח חיים שמיובאות ממקומות שונים בעולם, בהם ביטוח חיים שמכסה עד גיל 100 ובמחיר קבוע וזול במיוחד; חסכונות באמצעות מה שמקובל לכנות השקעות אלטרנטיביות; חסכונות באפיקים רבים ועוד.
מסתבר שישנן הזדמנויות רבות גם למשווקים וגם לציבור שנחשף בימים אלו ברוסיה לפתרונות שיטיבו את מצבו לעת פרישה.
אכן פגישה מרתקת בחלק של העולם שלא הכרתי. כמידי שבוע נסיים בברכה הרגילה שלנו – שלעולם לא תצעדו לבד.
הכותב הוא מנהל מיזם הפרישה בלשכת סוכני ביטוח