כיצד תשפיע כניסתן של המכוניות האוטונומיות על ענף הביטוח?

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

לאחרונה נושא המכוניות האוטונומיות נמצא בכותרות על בסיס שבועי. לראשונה עלה הנושא על מנת להציג את טכנולוגיית הדגל העולמית העכשווית. בחודש האחרון דווח בתרועה רמה בכלי התקשורת על הגעתו של מייסד טסלה, אילון מאסק, לישראל – למטרות עסקים. טסלה הינה החברה המובילה כיום בתחום המכוניות האוטונומיות. היא הוקמה בשנת 2003 וחרטה על דיגלה להיות היצרנית הראשונה של המכוניות האוטונומיות, ובשנים האחרונות אכן חלה התקדמות הדרגתית בעולם הרכב, בכל הקשור לטכנולוגיה, והתחושה באוויר היא שהעתיד כבר כאן והמכוניות האוטונומיות הולכות לשטוף את כבישי ישראל בעתיד הנראה לעין.

בראיון ל־TED מספר המראיין, שרק לפני כמה שנים אנשים היו לועגים לרעיונותיו של מאסק ואילו היום הוא מספר על הרעיונות המהפכניים של חברתו. אך כמו במקרים רבים אחרים כשהכל נשמע יותר מידי ורוד, ככל הנראה, ישנה בעיה. בחודשיים האחרונים היו מעורבים שני רכבים של חברת טסלה (מודל S ומודל X) בתאונות שהובילו למותם של אזרחים.

לאחר התאונה השנייה טסלה הודיעה על ריקול של רכבים מסוג S על מנת לתקן את מנגנון ההיגוי בהן. בעקבות מקרים אלו צנחה מניית טסלה בכ־20% ממרץ האחרון. וכך, לפתע עתידה של טסלה לוט בערפל וסימן שאלה גדול מתנדנד ליד כל הפרויקטים העתידיים שלה. אך טסלה איננה החברה היחידה המפתחת טכנולוגיות אלה, היא רק דוגמא לכמה מהר תוכניות וטכנולוגיות עלולות להשתנות ופיתוחים עלולים לקפוא, להיכשל או אולי אפילו לפשוט רגל. רבים מדברים על כך שבעוד חמש שנים כבר לא יהיה צורך ברישיון נהיגה. המקרים מהחודשיים האחרונים מלמדים כי יש לקחת בספק את כל הקשור לזמן פיתוח של טכנולוגיות שעדיין לא נמצאות בשימוש.

כמו כן, יש לזכור שבישראל ישנם גורמים נוספים שיכולים לעכב את כניסת הרכב האוטונומי. כמו למשל המיסוי הגבוה על הרכבים כיום, שהינו בין הגבוהים בעולם, המיסוי על הדלק – כל אלה מהווים מקור הכנסה גדול ומשמעותי בהכנסות המדינה ולא בטוח שהמדינה תוותר כל כך מהר על הכנסות אלה. אין ספק כי ענף הביטוח יצטרך לערוך התאמות לקראת כניסתם של הרכבים האוטונומיים. ענף הביטוח יעבור שינוי, הכיסויים הביטוחיים ישתנו. לא תהיה התייחסות למספר תביעות, שלילות וכדומה. חלק מהכיסויים הביטוחיים יעברו לאחריות היצרן (חבות מוצר). ביטוח הרכב יכלול כיסויים שאינם באים לידי ביטוי היום בעולם הרכב כמו למשל כיסוי הסייבר.

גם משרד התחבורה יצטרך להיערך ולוודא שהרכבים האוטונומיים יודעים "לדבר" עם הסביבה, יודעים "לקרוא" את כלל התמרורים, הכבישים וסימני הדרך. ייתכן ותחילה יהיו מסלולים המיועדים לרכבים אוטונומיים בלבד לצד מסלולים המיועדים לרכבים פרטיים רגילים.

בנוסף לאמור לעיל, יש לזכור כי היערכות לרכבים אוטונומיים מחייבת את התערבות המדינה מבחינה חוקית ומשפטית להסדרת נושא האחריות במקרים של תאונות עם רכבים אלה. סביר להניח שהמכונית האוטונומית המושלמת לא תיווצר בבת אחת, כך גם הכניסה של הרכבים האוטונומיים תהיה הדרגתית ותיעשה בצעדים קטנים ואיטיים. כמו בכל התפתחות טכנולוגית תהיינה התקדמויות ונסיגות, טכנולוגיות חדשניות שחלקן ייעלמו וחלקן יישארו עמנו, הצלחות מסחררות לצד כישלונות, וכמובן גם תאונות דרכים צפויות לצערנו.

למרות שכניסת הרכבים האוטונומיים תהיה הדרגתית, על המדינה, חברות הביטוח ומשרד התחבורה, להיערך כבר מהיום על מנת שהתהליך יהיה נכון עם מינימום תקלות ונזקים לציבור. לסיכום, אין תשובה מוחלטת בנוגע למתי בדיוק ייסעו בישראל רק רכבים אוטונומיים. להערכתי, תחילה המציאות תהיה כזו שבה ייסעו מכוניות אוטונומיות לצד מכוניות מיושנות. במצב כאוטי שכזה יצטרכו כל כלי הרכב, המדינה, והרשויות למצוא דרך שיוכלו לפעול אלה לצד אלה, עד להטמעה מלאה של רכבים אוטונומיים בלבד.

הכותב הוא יו"ר הוועדה לביטוח כללי בלשכה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email