אחרי שתקראו את המאמר הבא, תוכלו לענות על שלוש שאלות מרכזיות שמעסיקות כל אחד בבואו לשפץ/לבנות בית/משרד/חלל מסחרי:
1. למה חשוב לתכנן? 2. למה חשוב לבנות תקציב ולנהל אותו? 3. האם פיקוח צמוד הוא דבר הכרחי?
חשיבות התכנון
האם יצאתם אי פעם לטיול בחו“ל בלי לדעת לאן אתם הולכים? כנראה שלא. אנשים נוטים לתכנן את הטיול שלהם בחו“ל לפרטי פרטים, כולל מה יאכלו ובאיזו מסעדה, אך מעטים מבינים את הצורך המהותי לתכנן לפרטי פרטים את הבית שלהם ולהתאים אותו לדרישותיהם. כשניגשים לפרויקט שיפוץ או בנייה, ישנה חשיבות רבה לתכנון מקדים מדויק ככל האפשר. כל פרויקט מורכב משלבים שמרכיבים יחד נדבך על גבי נדבך. ויתור על אחד השלבים עלול לגרום להתמוטטות המגדל כולו. עיצוב הנדסי אינו רק עיצוב ששואף ליופי ועונה לטרנדים השולטים, אלא מגלם בתוכו את הגדרת הדרישות במדויק, תוך מתן מענה לדרישות באמצעות תכנון מדויק ומפורט )העונה לעקרונות הנדסת אנוש מקובלים(, ליווי ומתן הסברים לבעלי המקצועות השונים בפרויקט, קביעת לוחות זמנים ריאליים, הכנת כתב כמויות מדויק הכולל את כל הדיסציפלינות בפרויקט, תמחור ראשוני של כתב הכמויות והכנת אומדן תקציבי, וכלה בניהול ופיקוח על העבודה וסגירת הקצוות בסופה. בשלב התכנון יכיר המעצב את הפרויקט, את האנשים, אורחות החיים שלהם ודרישותיהם, ייקח את כל האינפורמציה שאסף ויתרגם אותה לחלוקת חלל נכונה, תכנון מיקום, כמות הריהוט, האביזרים והפונקציות השונות בפרויקט, וישלב בהם את הרעיונות התכנוניים שלו ואת ניסיונו האישי.

חשיבות ניהול התקציב
בשלב הפקת המכרז יכין המעצב סט תכניות המפרטות כל אלמנט הנכלל בפרויקט: הריסה, בנייה, אינסטלציה, חשמל, תאורה, מיזוג אוויר, גבס, רשימת אלומיניום, פרטי נגרות ועוד. בנוסף, יכין המעצב כתב כמויות מפורט שמפרט כל פרט הנדרש בעבודה, כולל כמויות. המעצב ייתן דגש על רמת הדיוק בתכניות ובכתב הכמויות, מתוך הבנה שמקסימום כיסוי בשלב זה יגרור מינימום של טעויות, תוספות וחריגות בתקציב בשלב מאוחר יותר בפרויקט. בשלב זה ילווה המעצב את הלקוח למסע רכישות באולמות התצוגה השונים, שמטרתו היא עדכון סט התכניות לעבודה בפרטים שנבחרו וביצוע התאמות מדויקות בין העבודה לפרט. לדוגמא, ציון גודל האריח שנבחר לריצוף בתכנית הבנייה והריצוף – המחיר עלול לעלות או עשוי לרדת כתוצאה מבחירה כזו או אחרת. בפרויקט שיפוץ ובנייה יש חשיבות גדולה לעדכון האומדן בתוספות/שינויים, על מנת לאפשר ללקוח לדעת בכל רגע נתון היכן הוא עומד מבחינה תקציבית, ולהבין את המקור לחריגה מאוחר יותר. דבר הכרחי במיוחד בפרויקטים עם תקציב מוגבל.
לספק פתרונות
בפרויקטי בנייה גדולים ומורכבים רצוי לשכור את שירותיו של מפקח צמוד, דמות ניטרלית ואובייקטיבית, ולא מטעם אף קבלן או ספק בפרויקט. תפקידו יהיה לוודא את ביצוע העבודה בשטח בהתאם להנחיות בתוכניות, וליצור את הקשר עם הפונקציה המתאימה במקרה של אי התאמות או אי הבנות. בפרויקטי שיפוץ קטנים יחסית, הן מבחינת היקף העבודה והן מבחינה תקציבית, כשאין הצדקה לעלות של מפקח צמוד, מעצב הנדסי ימלא את הפונקציה של המפקח כמפקח עליון. יספק הסברים ברורים ומפורטים לקבלנים השונים לפני תחילת כל עבודה, יידע לזהות את אבני הדרך המשמעותיות בהן הוא חייב להיות נוכח ויהווה את המקור הראשון לפניות במקרים של אי התאמות או בעיות המתעוררות במהלך העבודה. לרוב, המעצב ההנדסי יידע לספק את הפתרונות או לחלופין להפנות לאדם המתאים לשם כך. בסוף שלב זה אפשר לשחרר מעט את הרסן ואת היצרים ולצאת למסע אבזור והלבשת החלל. עיצוב הנדסי ייקח בחשבון תקציב גם לריהוט ואביזרים משלימים לבית להשלמת המראה.
הכותבת היא מעצבת פנים, בוגרת סטודיו 6B, ומהנדסת בוגרת הטכניון, העוסקת בתכנון ניהול וייזום פרויקטים ברחבי הארץ