"מגדל היא שחקן חשוב בתחום הביטוח האלמנטרי בכלל ובפרט בביטוחי פרט, עם שיעור גידול בפעילות בשנים האחרונות של למעלה מ־40%. לצד נתון זה, בסקר האחרון של לשכת סוכני ביטוח, בלטה כוונת הסוכנים להרחיב את הפעילות עם מגדל בביטוח אלמנטרי בשנה הקרובה. הזכייה במכרז הרכב של עובדי המדינה תומכת במדיניות הצמיחה של מגדל, ויש בה כדי למנף פעילות בקולקטיבים נוספים באמצעות סוכנים, בצד הרחבה משמעותית של כלל הפעילות המשותפת בתחום זה". כך אומר ניצן צעיר־הרים, מנהל הביטוח הכללי בחברת מגדל, בריאיון ל"ביטוח ופיננסים" לקראת השנה החדשה.
לדברי צעיר־הרים, השנה החולפת הייתה "שנה עתירת רגולציה, בין השאר עם חוזר הצירוף לתוכניות ביטוח וחוזר כתבי השירות. לפנינו עומדות עוד מספר רפורמות משמעותיות, לרבות הרפורמה ברכב חובה החל מינואר 2017, דמי ההשבה של קרנית וחוזר נזקי המים בענף ביטוח הדירות. השנה הבאה, אם כן, תהיה שנה מאתגרת לא פחות. יחד עם זאת, אני משוכנע כי בתבונה ובשיתוף פעולה עם הסוכנים, נוכל לעבור את הרפורמות בתחום האלמנטרי במינימום זעזועים מיותרים".
האם לדעתך חברות הביטוח יישמו את הרפורמות של ההנחות לפי משתנים בביטוח חובה?
"עדיין קשה ומוקדם להעריך, אבל סביר להניח שחלק מהמשתנים ברכב חובה ייושמו החל מה־1 לינואר 2017 .השינויים בתעריפים הצפויים, אשר כוללים כאמור שימוש במשתנים חדשים, ביחד עם דמי ההשבה, צפויים לייצר, בשלב הראשון, חוסר שקט בשוק ובקרב מבוטחים".
צעיר־הרים מתייחס גם לנושא דמי ההשבה על ידי קרנית, אשר לא הוסדר עדיין באופן סופי. "אני מניח שחוזר סופי בנושא יפורסם בקרוב. המודל שיעמוד בבסיס חישוב דמי ההשבה, קריטי ליצירת ההבנה של הציבור לאופן ההחזר. המודל צריך להיות פשוט, כזה שימנע אפשרות לביצוע מניפולציות כאלה ואחרות ולצד זה יחסוך מהמבוטח הפרטי דילמות מיותרות".

מה משקלו של סוכן הביטוח בחיתום בביטוח אלמנטרי?
"מגדל היא חברה של סוכנים. ברור לנו שלסוכן משקל גדול בתהליך החיתום, החל מענפים 'פשוטים' יחסית, כמו ענפי הפרט ועד לענפים 'מורכבים' יותר, כמו ענפי העסקים. לראיה, אנו רואים במקרים רבים איך תיק של סוכן מסוים בענף מסוים הוא רווחי לאורך זמן, בעוד שתיק של סוכן אחר מציג תוצאות אחרות לגמרי. בנוסף, חשוב להבין ולהפנים כי למרות השינויים הרבים בשוק, לא היה ולא יהיה תחליף לשירות המקצועי והאישי של סוכן הביטוח ולערכים הייחודיים שהוא מעניק ללקוח. מגדל משקיעה בהתאם בפיתוח כלים רבים, במטרה לייעל את עבודת הסוכן. במהלך השנה הקרובה נעמיד לרשות הסוכנים כלים מתקדמים נוספים ונרחיב את ה'מעטפת' של הפעילות העסקית הקשורה בתחום ביטוח כללי".
למה ביטוח הרכב בישראל יקר כל כך לעומת ארה"ב, למשל?
"נראה שהפרמיה והתוצאות העסקיות השליליות הן תוצאה של עלות תביעה גבוהה. עלות התביעה הגבוהה הנה פועל יוצא, בין היתר, של עודף רגולציה, כמו חוזר השמאים ותקנות שונות שהתקין משרד התחבורה. מדובר בסוגיה נרחבת, אבל אולי רק על קצה המזלג: ברור למשל, כי מי שבוחר את השמאי ברוב המקרים הוא המוסך. לכן השמאי 'מחויב' למוסך בעוד שהיכולת של מבטח לבקר את השומה של שמאי חוץ מרשימה – כמעט ובלתי אפשרית לנוכח הרגולציה הקיימת. מעבר לכך, קיים כשל בשוק חלקי החילוף לרכב. יבואן החלק קובע את מחיר הברוטו לצרכן הסופי. מחיר הברוטו לצרכן לא משתנה ממוסך למוסך ובעצם אין עליו תחרות אמיתית. היבואן, המפיץ והמוסך מתנהלים ביניהם בדרך של חלוקת אחוזים ממחיר הברוטו".
לדעת צעיר־הרים, יש מקום לטפל בנושאים נוספים בביטוח הרכב. ”בהחלט יש מקום לתקן את חוזר השמאים, לטפל בנושא תביעות צד ג' של חברות ליסינג ועוד. נראה שלרפורמות לא יהיה סוף בקרוב".