בעקבות סירובה של רשות שוק ההון לבקשת נשיא הלשכה, סו"ב ליאור רוזנפלד, לדחות בחצי שנה את יישום נספח ב' לחוזר ההנמקה, נמסר מהלשכה בתגובה: "לא נאפשר לסוכנים למלא ידנית מסמך הנמקה שיעמיד אותם חשופים לביקורות האוצר. לא ייתכן כי בהעדר תוכנות מתאימות להפקת מסמך הנמקה התומך בנספח ב׳ תתעקש הרשות להכשיל ציבור שלם של סוכנים. אם לא תתקבל עמדתנו, נפעל באמצעים אחרים העומדים לרשותנו".
במכתבו של סגן הממונה הבכיר, הראל שרעבי, הוא מטיל על בעלי הרישיון בלבד את האחריות על השימוש בכלים הטכנולוגיים: "נציין כי חובת ההנמקה היא חובת בעל הרישיון בלבד והיא על אחריותו המלאה והבלעדית. שימוש בכלים טכנולוגיים שאינם מיישמים את הוראות החוזר ו/או גורמים להמלצה הפוגעת בלקוחות מהווה הפרה של הוראות הדין בעניין זה. אנו קוראים לציבור הסוכנים שטובת המבוטחים נמצאת בראש מעייניהם לבחון היטב את המלצותיהם ללקוחות ואת הכלים בהם הם עושים שימוש בגיבוש המלצה, כך שיבטאו כראוי את היתרונות והחסרונות של כל מוצר פנסיוני ואת שיקול דעתו של הסוכן", מסיים שרעבי את מכתבו.

שרעבי גם התייחס במכתבו לפעילותן של ספקי שירותי תוכנה למסמך ההנמקה וציין כי לא כולן פועלות כשורה: "ממידע שהתקבל ברשות שוק ההון עולה כי קיימים ספקי שירותי תוכנה לבעלי רישיון, בין היתר לשם יישום הוראות חוזר מסמך ההנמקה, הפועלים בניגוד להוראות החוזר ואף, לכאורה, בניגוד להוראות הדין. הדבר בא לידי ביטוי באופן שבו תוכנת ההמחשה )סימולטור( מחשבת את דמי הניהול של המוצרים הפנסיוניים השונים, עלויות הכיסוי הביטוחי, גידול השכר ועוד".
יוצר נזק אמיתי
יו"ר הוועדה לביטוח פנסיוני בלשכה, סו"ב מיקי נוימן, אומר בתגובה כי הלשכה העלתה בפני הרשות את הבעייתיות של מסמך ההנמקה לסוכן כבר לפני שנה. "אין שום ערך למסמך הזה. חוץ מאשר להעמיס על הסוכן עבודה לא סבירה, הוא לא תורם דבר ללקוח ואין בו צורך. הרשות כמובן התנגדה וטענה שזה מסמך לטובת תביעה אפשרית של הלקוח נגד הסוכן. לא היה עם מי לדבר.
"חיכינו לכניסת ברקת לתפקידו והעלינו בפניו את נושא מסמך ההנמקה, טענו שהוא לא רלבנטי ויש בו שגיאות. הוא אמר שהוא יבדוק את זה מול הצוות המקצועי שלו. בנוסף, כפי שהרשות מודה בכך, התוכנות הקיימות לא פועלות כיאות; אם אני מריץ את אותם הנתונים בארבע תוכנות ובכל פעם מקבל תשובה שונה, אז כנראה שיש בעיה. זה עלבון של ברקת כלפי נשיא הלשכה שהוא לא מוכן אפילו למראית עין לדחות את יישום המסמך לכמה חודשים. אני בתור סוכן צריך לבדוק את התוכנות? גם הם מודים שאין תוכנות טובות", טוען נוימן.
לדברי נוימן, המסמך יוצר נזק אמתי גם לסוכן וגם ללקוח, ולכן החלה בדיקה משפטית בלשכה לקראת אפשרות של הגשת בג"צ בנושא. "וכדי להוסיף חטא על פשע, הרשות הורידה בטיוטה מלפני שבוע את חובת מסמך ההנמקה הזה מהיועצים הפנסיוניים", קובל נוימן ומוסיף: "אז מה אם יועץ יותר אובייקטיבי לתפישת הרשות? לדעתי הוא צריך להיות יותר מקצוען מסוכן ביטוח, ואם הסוכן צריך להגיש א', אז היועץ צריך להגיש א' פלוס".
מחוקקת, מבצעת ושופטת
לדברי נוימן, "כל עוד הרשות לא קשובה, אין מקום לדיונים עמם. לרגולטור יש מעמד שאין לו אח ורע בישראל – הוא גם הרשות המחוקקת, גם המבצעת וגם השופטת. כדי להתגבר על הוראה של הרשות צריך שלושה שופטי בית משפט עליון בהליך של בג"צ. על זה נילחם בכנסת הבאה – לצמצם את סמכויות הרשות, להכפיף אותה לוועדת הכספים כמו תקנות של שר. ועדת הכספים פעלה בעבר נגד החלטות הרשות, לאחר שהלשכה הוכיחה בפני חברי הוועדה שההחלטות פוגעות במבוטחים".
נוימן גילה, כי הפסיק למכור ביטוח פנסיוני בעקבות חובת מסמך ההנמקה – אני הפסקתי למכור ביטוחים פנסיוניים. לא מוכן לסכן את עצמי או המבוטחים שלי. לדעתי, מה שקרה במשבר הריסקים, כשסוכנים הפסיקו למכור את הביטוח הזה, יקרה גם פה; יהיו רק עשרים יועצים וזהו. זה שידור חוזר של הריסקים. ביקשתי שיבדקו את זה גם משפטית ויכול להיות שנלך לבג"צ", מסכם נוימן.