"אם בתחילת השנה צפינו בוועדה האלמנטרית התייקרות מתונה במחירי ביטוח הרכב, הרי שלצערי היום ניתן לומר שמדובר בהתייקרות חדה ומשמעותית של עד 20%, ובצורה גורפת בכל חברות הביטוח".
כך אומר סו"ב שי שדה, יו"ר הוועדה לביטוח כללי בלשכה. לדבריו, ההתייקרויות הן גם בביטוח החובה וגם ברכוש (ביטוח מקיף).

"אנו עדים בתקופה האחרונה לעלייה משמעותית בגניבות רכב, והשוק עדיין סובל ממחסור העולמי בחלפים לכלי הרכב מה שגורם להתייקרותם", מסביר שדה ומוסיף: "גם התקורות עלו – אם מדובר בדלק (שינוע), שכר עבודה ועוד. בנוסף, המשבר בשוקי ההון הביא להפסדים גדולים לחברות הביטוח, שמנסות לכסות עליהם בייקור פרמיות. גם ביטוחי דירה התייקרו בסדר גודל של 10%-20%", הוא מציין.
שחיקה במחירים
לגבי ההתייקרות הוודאית של ביטוחי החובה, אומר סו"ב שדה: "גם פה יש שתי סיבות – 1. ההתייקרות מתחילת 2022 של העברות המבטחים לקופות החולים ל-12.66% מדמי ביטוח החובה שגבה המבטח בחודש הקודם; 2. יש שחיקה במהלך השנים האחרונות במחיר ביטוחי החובה. נוצרה ירידה ברווחיות מה שהביא ללחץ מצד מבטחי המשנה להעלות את הפרמיות. אנחנו חיים בשוק גלובלי ומבטחי המשנה שסובלים מירידה בהכנסות במדינות אחרות, לוחצים גם על החברות בישראל להעלות תעריפים".
מי החברות שייקרו תעריפים באופן משמעותי?
"בביטוח חובה, למעט הכשרה ביטוח, שיש לציין שלא העלתה תעריפים, כל השוק עלה. שלמה ביטוח בולטת עם עלייה של 20-24% בתעריפים, תלוי בסוג ודגם המכונית; ביטוח חקלאי ב-13% מגדל, כלל, איילון ומנורה ב-5-6%".
איך זה משפיע על רכישת פוליסות הרכב אצל סוכני הביטוח?
"הלקוחות מתלוננים על עליית המחירים, ואנחנו צריכים לספוג את הכעס שלהם ולהסביר להם ממה נובעת ההתייקרות.
"הפתרון הוא בהגדלת התחרות בתחום; לשם כך אנחנו נקדם בחקיקה הכנסת חברה בינלאומית בתחום האלמנטרי לשוק הישראלי. רשות שוק ההון לא מעודדת כניסת גורמים בינלאומיים לשוק הישראלי ומציבה בפניהם חסמים משמעותיים. לכן נבחן את זה מול המחוקק".
מה אתה ממליץ לסוכני הביטוח האלמנטריים בימים אלה?
"לבחון יחד עם הלקוח, לפני המחיר, את הכיסויים שמעניקה הפוליסה; הזול ביותר הוא לאו דווקא הטוב ביותר. זה מה שישכנע את הלקוח".
"התעריפים יעלו ב-40%"
בתגובה מסר אורי אומיד, מנכ"ל שלמה ביטוח: "הנתונים נכונים. ראינו את החמרת המצב ובביטוח רכוש העלינו כבר לפני שני רבעונים את מחירים ב-12% בממוצע, ולכן היינו החברה היחידה שהייתה רווחית ברבעון הראשון. עכשיו המצב עוד יותר קשה, גם לאור ההתמודדות עם המחסור בחלפים שגורם להתייקרותם, השפעת הקורונה בעולם, וגם לאור הפסדי החברות בבורסה.
"אנחנו בשלמה ביטוח החלטנו לייקר את התעריפים כי חזינו מראש את ההרעה בתחום. ראשי חברות אחרות יכולים לעשות כראות עיניהם – כל אחד מנהל את העסק שלו כפי שהוא רואה לנכון. בסוף כולנו נבחנים בתוצאות העסקיות. אני צופה ששוק ביטוח הרכב יפסיד השנה 2 מיליארד שקל; עד היום הפסדנו כבר כ-700 מיליון שקל. אני מעריך שהשוק ימשיך להפסיד עוד שנה לפחות".
ולמה ייקרתם את ביטוח החובה בצורה משמעותית כל כך? עד 24%?
"יש גידול של של 40% בהיקף התביעות בנזקי גוף; בנוסף, יש גידול משמעותי בתאונות קורקינט ואופניים חשמליים, שאלה נזקי גוף קשים המחייבים אשפוזים וחלקם מביאים לנכויות. היה גידול משמעותי בשכר הממוצע במשק, מה שמשפיע על הפיצוי על נכויות ואובדן הכנסה; ב-4 השנים האחרונות גדל השכר הממוצע מ-8,400 שקל ל-11,300 שקל. יש לנו תביעות מ-2016 שרק עכשיו אנחנו משלמים אותן, והיקף הפיצוי גדל בהתאם. בנוסף, תאגיד ה'פול' ממשיך להפסיד, וההפסדים שלו נופלים על החברות שכולן שותפות בו. אני צופה שהפרמיות יתייקרו עוד יותר; אני מעריך שבשלמה ביטוח נייקר השנה את הפרמיות ב-40%".
לא נסעת לא שילמת: משרד התחבורה יוזם עם הרשות ביטוח רכב לפי קילומטרים
משרד התחבורה יקדם מהלך עם רשות שוק ההון להטבות בביטוח הרכב למי שלא עושה שימוש יומיומי ברכב הפרטי – "לא נסעת – לא שילמת".
המהלך כלול ב"תוכנית המיליון" שהציגה ביום חמישי שעבר שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, ח"כ מרב מיכאלי, תוכנית כוללת שנועדה להפחית בטווח הקרוב את העומס ופקקי התנועה בכבישי ישראל. במסגרת התוכנית משרד התחבורה פועל להפחית מיליון נסיעות ביום ברכב פרטי, שהן 5% מהנסיעות ברכב פרטי.
התוכנית, שגובשה יחד עם משרד ראש הממשלה, משרד האוצר, משרדי ממשלה וגופים ציבוריים נוספים, כוללת עשרות צעדים שיאפשרו את תיקון העיוותים המתמרצים שימוש ברכב פרטי, לצד חיזוק הזרועות המרכיבות את מערך התחבורה הציבורית והאצת פרויקטים להפחתת הנסיעה ברכב הפרטי.
התוכנית מחולקת למספר משפחות תוכן – שיפור מערך התחבורה הציבורית, ביטול תמריצים להחזקת רכב פרטי, שינויים בעולם העבודה והאצת תהליכים.