ליקויים בממשק המעסיקים: חברות הביטוח מתעכבות בשיוך כספים

הלשכה פנתה בנושא לפיקוח ודרשה לעכב את הרחבת השימוש בממשק עד לתפקוד מלא של המוסדיים. אריה אברמוביץ: "המערכת לא עובדת כמו שצריך - אנחנו מקבלים תלונות בלי סוף"
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

כספים רבים שהועברו בחודשים האחרונים לחברת כלל ביטוח, במסגרת ממשק המעסיקים, לא הגיעו לפוליסות וקרנות המבוטחים. יש כמה חברות ביטוח וגופים מוסדיים נוספים שמתעכבים בשיוך הכספים, אך לטענת סוכני ביטוח רבים, כלל היא הבולטת ביותר. לשכת סוכני ביטוח פנתה בנושא לפיקוח על הביטוח ואף קיימה פגישה עם נציגיו. בימים אלה היא אוספת דוגמאות ספציפיות של חברות שלא שייכו כספי הפקדות של עובדים לפוליסות העובדים כדי להביא אותן בפני הפיקוח. בעבר, הלשכה ביקשה לדחות את יישום השלב הבא של ממשק המעסיקים – מעסיקים קטנים שלהם 50־100 עובדים, שאמור להיכנס לתוקף ב־1 בינואר 2017.

"המצב חמור. אני מקבל מדי יום טלפונים זועמים של לקוחות שקיבלו הודעות מכלל, שהם בפיגור בתשלומי החיסכון הפנסיוני שלהם למרות שהם שילמו, ואין לי תשובות מרגיעות עבורם. סוכנים רבים של החברה חווים את זה ברמה היומיומית", אומר בעליה של סוכנות ביטוח גדולה. "אנחנו מתקרבים לסוף השנה, ואישורי המס שיוצאו למעסיקים ולעובדים יהיו שגויים בשל כך. עם גופים אחרים יש לנו דיאלוג ומקרים רבים נפתרו, אך נראה שיש תקלה גדולה יותר, כי התשובות ממנה הן תמיד בנוסח 'איננו יודעים מתי תיפתר הבעיה'".

סוכן נוסף טוען כי "הפיקוח לא מתערב בנושא והבלגן שנוצר יוצר מצבים של מעבר על החוק. כך למשל, בעת מעבר של עובד מחברה לחברה, המעסיק שמשחרר את העובד אינו יכול לספק לו טופס 161 על פי החוק, על מנת שיוכל "לעשות טופס טיולים" ולסיים עם מקום העבודה, וכך גם המעסיק וגם העובד עוברים על החוק".

ל"ביטוח ופיננסים" נודע כי עורכי דין מגישים תביעות נגד מעסיקים בטענות על כך שכספים לא מופקדים בחשבון וסוכני הביטוח מותקפים על כך. בנוסף, הכספים לא משויכים ובעקבות כך הסוכנים לא מקבלים עמלות. סוכנים רבים התלוננו על כך שהם עוסקים במבול טלפונים מעובדים ומעסיקים שמטילים עליהם את האשמה בכאוס, והם נאלצים לכבות שריפות במקום לעסוק בעבודה היומיומית.

הנתונים שהעבירו החברות לגבי אחוז הכספים שנקלטו מטעים. הן אמנם דיווחו על קליטת הכספים בהתאם לדרישות והוצאת היזון חוזר, אך גם בחברות הביטוח יש בעיות רבות בשיוך הכספים בתוך הפוליסות, לכן יש עדיין כסף רב נעלם שאינו משויך נכון לתוך הפוליסות בחברות.

אריה אברמוביץ
אריה אברמוביץ

"זו שערורייה" 

נשיא לשכת סוכני ביטוח, אריה אברמוביץ, כבר התריע מספר פעמים על מה שקורה בממשק המעסיקים. "אנחנו מנסים לעזור לתפעול ולפיקוח. ישבנו עם המפקחת לפני שבועיים והתרענו שזה לא כמו שהם מציגים, המערכת לא עובדת כמו שצריך. נוצר כאוס בענף שאיננו יודעים איך להתמודד איתו ואנחנו מקבלים תלונות בלי סוף", אמר אברמוביץ בדיון שהתקיים בוועדת הכספים לפני כחודשיים.

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), טען בדיון כי "גם אם לא מדובר בתופעה נרחבת אלא מקומית, הרי זו שערורייה. צריך לבחון אולי דחייה של השלב הבא של הדיווחים דרך המסלקה".

תקנת ממשק המעסיקים נכנסה לתוקף בפברואר 2016 ולפיה על כל מי שמעסיק מעל ל־100 עובדים, לדווח לגופים הפנסיוניים באופן ממוכן בלבד על הפקדת כספים לחשבונות עובדיהם לביטוח פנסיוני. הדיווח ייעשה בקובץ אחיד במערכת הקרויה "ממשק המעסיקים", אך היא עדיין לא פועלת באופן תקין ולא כל ההפקדות הפנסיוניות הגיעו לחשבונות החוסכים. אי לכך, אותם עובדים קיבלו מכתבי התרעה מחברות הביטוח, הפנסיה והגמל, כי הפוליסה שלהם תבוטל אם הפיגור לא יכוסה.

לפי הערכות שפורסמו בדיון, מדובר בכ־5.1 מיליארד שקל כספי הפקדות פנסיוניות שהעבירו מעסיקים וטרם הגיעו לחשבונות העמיתים. הכספים נמצאים בחשבון מעבר כלשהו במסלקה הפנסיונית או בגופים המבטחים, אך לא משויכים למבוטחים עצמם.

"לשוק היו שנה וחצי כדי להיערך. עם זאת, מדובר בתהליך מיכוני ורחב היקף, וזה עובר תהליכים", אמר הראל שרעבי, סגן בכיר לממונה על שוק ההון באוצר באותו דיון. "יש בעיות נקודתיות ואנחנו מטפלים בהן. קרוב ל־%100 מהכסף נקלט. הכסף שלא נקלט אינו הולך לאיבוד. מדובר בחבלי לידה". מכלל ביטוח נמסר בתגובה, כי "החברה פועלת בהתאם להנחיות ועושה את מירב המאמצים על מנת לתת את השירות האיכותי והמהיר ביותר לסוכנים וללקוחותיהם".

%d7%91%d7%a2%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%a2%d7%99%d7%a7%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%aa

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email