לפרוש או לא לפרוש – הדילמה

כיצד הפרישה תשנה את חיינו והאם בתכנון שלה צריך להתחשב גם במצב הנפשי?; רון קשת על הדילמות ומה צריך לקחת בחשבון בתהליך
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

פרק השבוע בחרתי לספר את סיפורו של ח. עובד בכיר בשירות המדינה בתחילת שנות ה־60 לחייו שהגיע אלי בהמלצת סוכנת ביטוח. התיק הגיע אליי לפני מספר ימים וכנראה שהחוויה בטיפול גרמה לי לרצות לשתף. האיש החביב והחייכן, כך נאמר לי, יגיע עם חבר שהוא ה"יועץ" הכלכלי שלו, ומשמש כבכיר מאוד במערכת הבנקאית.

אם לומר את האמת אני בתחושות מעורבות כאשר הלקוח מגיע עם "נותן עצות אישי". מצד אחד, אני מעדיף לדבר עם מישהו בעל הבנה על מנת להבהיר את המונחים הדי מורכבים לאדם מהשורה. מצד שני, ניסיוני עם ה"יועצים" הללו הוא שהם מנסים להראות את הידע שלהם, שלא תמיד מעודכן, ומתנצחים על מנת להצדיק את מקומם בפגישה. אני נאלץ לתמרן על מנת לא לפגוע בהם ובכל זאת להעביר את המסר המדויק.

הצוות המלא, שכלל את סוכנת הביטוח, ה"יועץ" והלקוח הגיעו למשרדי. ה"יועץ" באמצע שנות ה־30 לחייו לקח את זכות הדיבור, השתלט על השיחה ולשמחתי היה מאוד תמציתי וידע להגדיר לי שהמטרה היא לבדוק האם יש ללקוח שלנו אפשרות לפרוש מספר שנים מוקדם יותר ולחיות ברמת החיים הנוכחית שלו. ניסיתי להגדיר במהלך הפגישה את רמת החיים בה הוא חי, כאשר הלקוח מושך את הסכומים כלפי מטה ואילו ה"יועץ" מנסה לשכנע שהוא למעשה זקוק לסכום חודשי גבוה יותר. לא ממש הבנתי מה מטרתו ומאחר שלא פענחתי את מערכת היחסים בניהם, הנחתי לסוגיה הזאת. לאחר שהונחו נתוני הבסיס התחלנו בבדיקה.

תכנון פרישה איננו רק ייעוץ כלכלי, אלא גם מעבר לצורת חיים אחרת

הסתבר לנו שהנכסים הפנסיוניים והפיננסיים שלו נמצאים ברמה שמספקת את המטרות והיעדים. יתרה מזאת, בהחלט יתאפשר לו לפרוש חמש שנים לפני גיל הפרישה, לחיות ברמת החיים שהוא רוצה ואפילו למעלה מזה.

"אתה רואה", אמר לו ה"יועץ" (שאני חייב לציין שכולו כוונות טובות), "תפרוש עכשיו ותתחיל לחיות". האיש החביב החל לנוע בחוסר נוחיות בכיסאו. "תראו לי בבקשה מה יקרה אם ההוצאות שלי לאחר הפרישה יגדלו בכ־10,000 שקל". במקרה כזה ציינו בפניו שזה לא יספיק. "אם ככה אני מבקש שתכינו שלוש סיטואציות פרישה שונות על פי אפיונים שונים".

"ידידי, נכין לך את כל מה שתבקש. אני רק סבור שההתלבטות שלך נמצאת במקום אחר" השבתי לו. הסתכלתי עליו בחיוך וביקשתי ממנו לקחת את הזמן ולשאול את עצמו האם ללא כל קשר ליכולתו הכלכלית לפרוש הוא מעוניין במהלך הזה או לא.

בימים שלאחר מכן החלה סדרה של בקשות לסימולציה וכל אחת מהן עם נתונים שונים שסופקו לו. הועלו על ידו רעיונות נוספים, כאשר כולם מתגלגלים סביב אותה רמת נכסים. בשכונה שבה גדלתי קוראים לזה פול גז בניוטרל. מאחר שהבנתי לאן הסיטואציה הולכת ביקשתי לשוחח עמו טלפונית. "תראה רון", אמר, "אין לך מושג כמה השירות שלכם עזר לי. אני מסתובב משך שנים בתחושה שאין לי מספיק, וכעת הבהרתם לי שמצבי ממש טוב. אני הולך במקום העבודה שלי עם גב זקוף ולא חושש. אף אחד לא יוכל לאיים על מקום העבודה שלי".

השבתי לו שאני בהחלט שמח על כך ואף על פי כן אני סבור שהבעיה שלו איננה כלכלית. "אתה לא לגמרי שלם עם הפרישה המוקדמת" הדגשתי בפניו. שקט השתרר בשיחה. "איך אתה יודע?" שאל, "ידידי הרווחתי את השיער הלבן שלי לא במקרה", "אתה ממש צודק. כנראה שזאת ההחלטה האמתית שאצטרך לקחת".

תכנון פרישה איננו רק ייעוץ כלכלי, זה מעבר מצורת חיים מלאים בפעילות, ובמקרה שלפנינו גם מסיפוק מקצועי, אל עבר משהו שעבור מרבית האנשים ובמיוחד עבור מי שנחשבים כבכירים נראה כחלל ריק. תכנון פרישה נכון הוא גם הבנת נפש האדם. מאחל לכולכם סוף שבוע נעים ושלעולם לא תצעדו לבד.

הכותב הוא מנהל מרכז הפרישה של לשכת סוכני ביטוח

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email