ההיטל שיזם משרד האוצר על רפואה פרטית יוצא מחוק ההסדרים ויעבור לחקיקה רגילה. כך סיכמו שר האוצר אביגדור ליברמן ויו"ר הכנסת ח"כ מיקי לוי בסוף השבוע שעבר, וזאת אחרי לחצים רבים שהפעילה לשכת סוכני הביטוח על גורמים בכנסת ובממשלה בנושא זה. הלשכה מברכת על ההחלטה להוציא את ההיטל מחוק ההסדרים.
מדובר בהיטל, שעמד במקור על 40% על חברות ביטוח ושב"ן, ואחר כך קוצץ, בעקבות מאבק הלשכה וביקורת נוספת ל-30%, ובשב"ן 10% בלבד. ההיטל אמור לחול על כל תשלום שישלמו חברות הביטוח או שירותי הבריאות הנוספים של קופות החולים (שב"ן) לרופא או למוסד הרפואי בגין פעילות פרטית של ניתוחים וייעוציים. במקרים של ניתוחים פרטיים ללא כיסוי ביטוחי, ייגבה היטל בשיעור זהה.

המשמעות של חקיקה רגילה היא שמדובר בהליך ארוך ומעמיק יותר, הכולל דיונים בוועדה הרלבנטית בכנסת עם כול הגורמים הנודעים בדבר, כך שהסיכויים שההצעה תעבור נמוך. חוק ההסדרים עובר בהליך מקוצר, כשלרוב הוא נדון ומאושר רק בוועדת הכספים.
בלשכה פעלו בחודשים האחרונים מול גורמים שונים ביניהם חברי כנסת, שרים ואנשי מקצוע במטרה לבטל את המס על הרפואה והניתוחים הפרטיים.
"לא מביא לשיפור"
בנייר העמדה שנשלח לכלל שרי הממשלה נכתב כי "דיכוי הרפואה הפרטית באמצעות היטלים כפי שמוצא בתיקון זה לא יביא לפתרון ושיפור במערכת הרפואה הציבורית, ההיפך הוא הנכון, הוא יוביל לפגיעה במבוטחים בציבור אשר עד היום ידעו לפנות לרפואה הפרטית וכעת יסתכלו בעיניים כלות כיצד השירותים הפרטיים מתרחקים מהם ועלותם תעלה עוד יותר, עד כי ידם לא תהיה משגת עוד".
כעת, לאחר ההודעה על ביטול ההצעה למסות את החולים המבוטחים, בלשכה מברכים ומודים לשר על ההבנה והשמירה על הזכות לרפואה איכותית לציבור הרחב.
בעקבות ההחלטה של שר האוצר,אמר סו"ב יוסי אנגלמן, נשיא לשכת סוכני הביטוח בפועל: "אני מברך את שר האוצר אביגדור ליברמן ואת יו״ר הכנסת מיקי לוי שהבינו שמס זה יוטל על המבוטחים ואינו בר ביצוע. אנו שבעי רצון שעמדתה של לשכת סוכני הביטוח התקבלה במלואה. אנו חברי הלשכה נמשיך לפעול לטובת ציבור המבוטחים ללא לאות בכל המאבקים בהמשך הדרך". עוד אמר אנגלמן: "עם פרסומה של הטיוטה הראשונית לחוק ההסדרים והסעיפים הנוגעים למדיניות הפיסקלית ולרפורמת המיסוי בביטוחים הפרטיים, פעלנו מול חברי הכנסת ומשרד האוצר והבהרנו כי סוכני הביטוח לא יוכלו להשלים עם נטל מס כמוזכר בחוק. אני רוצה להודות כי מצאנו אוזן קשבת הן בכנסת והן במשרד האוצר ואני מברך על כך את כל העוסקים במלאכה".
"היינו הלוביסטים של הציבור"
סו"ב אניה לוין, סגנית נשיא הלשכה, הייתה בין מי שפעלו ללא לאות בנושא: "אני שמחה שבפעילות ממוקדת ואינטנסיבית של הנהלת וצוות הלשכה ובהם משרד הלובינג בראשות של לירן בן הרוש והיח״צ בראשות אושרת קמחזי, הצלחנו למנוע את גזירת המס הן לטובת ציבור הסוכנים והן לציבור המבוטחים שהם אלו אשר נמצאים בראש סדרי העדיפויות שלנו", אמרה לוין. "אני רוצה לציין כי יוזמות נוספות של הלשכה עומדות כעת על הפרק ובקרוב נוכל לעדכן על התפתחויות".
סו"ב איגור מורי, יו"ר ועדת בריאות וסיעוד בלשכה: "בטיפול בהיטל על רפואה פרטית נתקלנו במצב ייחודי שבו לא מספיק לשלוח איזה מכתב או לדבר עם גורם אחד כלשהו. זו מערכה שדרשה גם עבודה מול מספר גורמים, שביום יום לפעמים אף עוינים אחד את השני. פוליטיקאים מהקואליציה וגם מהאופוזיציה, רגולטורים, ומצד שני הגופים שנלחמו לצידנו כמו ארצ"י (ארגון הרופאים העצמאים) וחברות הביטוח.
"מה שבלט באופן מובהק זה שבעצם חלק ממקבלי ההחלטות לא באמת ידעו על מה מדובר וזה הקל מאוד על אגף התקציבים להציג תחזיות מופרכות. לאחר ההסבר המקצועי התמונה התהפכה. בנושא של 'מס החולים' הקורבן הצפוי היה הציבור, זה שאין לו לוביסטים ואנשי יח"צ, ולכן לשכת סוכני הביטוח הייתה הלובי של הציבור הרחב".