מחקר חדש של ניצה (קלינר) קסיר ודמיטרי רומנוב מהמכון החרדי למחקרי מדיניות מגלה שבעוד ששיעור בעלי ביטוח בריאות משלים של קופות החולים בחברה החרדית עומד על 83%, שיעור בעלי ביטוחי בריאות פרטיים אצל החרדים מגיע רק ל־19% בממוצע ונהיה נפוץ יותר ככל שההכנסה עולה.
החוקרים טוענים שהשיעור הגבוה יחסית של המבוטחים בביטוח משלים נובע מכך שהוא נתפס כצורך קיומי בסיסי, לעומת הביטוח הפרטי אשר נתפס כמותרות. השיעור הנמוך של הביטוחים הפרטיים קשור לעלות הגבוהה של ביטוחים אלה – הוצאה ממוצעת של 322 שקל לחודש למשק בית בהשוואה ל־231 שקל בביטוח המשלים.
בעזרת השם
החוקרים מצאו כי החרדים תופסים שהביטוח המשלים מספק לרוב מענה לצרכים הרפואיים השוטפים, ואילו הביטוחים הפרטיים חשובים לצורך כיסוי אירועי בריאות חריגים. בשל העלות הגבוהה של הביטוחים הפרטיים והקשיים הכלכליים שהמשפחות החרדיות הגדולות מתמודדות עמם, הן דואגות בעיקר לכיסוי ההוצאות השוטפות על בריאות ומשקיעות פחות משאבים בהגנה מפני המשמעויות הכלכליות של אירוע בריאות משמעותי שעלול לקרות בעתיד.
גורם נוסף משוער שמביא לשכיחות הנמוכה של הביטוחים הפרטיים הוא האופטימיות המאפיינת את החברה החרדית, שמקורה באמונה הדתית, כמו גם הנורמות הקהילתיות החברתיות הנהוגות בחברה זו שלפיהן הקהילה נרתמת לסיוע בעת כל בעיה ומהווה מעין ביטוח הדדי.
החוקרים אף מצביעים על כך, שבניגוד למידע על הביטוחים המשלימים הזמין לאוכלוסייה, בקופות החולים למשל, הרי שהזמינות של המידע על ביטוחים פרטיים דרך חברות הביטוח היא נמוכה יחסית, ומשכך גם המודעות לביטוחים אלה קטנה יותר.

"מודעות גבוהה"
בתגובה לממצאי המחקר טוען סו"ב ישראל אליוביץ מבני ברק, כי המציאות מוכיחה ממצאים אחרים לגמרי: "לחרדים יש פתרונות של ביטוחי בריאות וסיעוד קולקטיביים מוזלים כמו לחסידי בעלז, ולמורים החברים בהסתדרות המורים. דווקא אצל החרדים יש מודעות גבוהה מאוד לביטוחי בריאות פרטיים; יש לי מבוטח שחלה מאוד ונזקק לניתוח בגרמניה, ועבר אותו במימון הפוליסה שלו. הוא אמר לי שמי שלא היה לו ביטוח פרטי, נשאר בגרמניה כי לא נתנו לו לצאת עד שישלם את עשרות אלפי היורו לבית החולים. אני מכיר מצב שונה לגמרי מהשטח; פוליסות ביטוחי בריאות פרטיות הן חינם החל מהילד השלישי או הרביעי, וכאן מדובר במשפחות מרובות ילדים עם 15-12 ילדים, שלהם זה משתלם יותר מאשר במגזרים אחרים.