מדריך: ביטוח כלי שיט קטנים

עולם כלי השיט הקטנים מייצג עולם של פנאי וחופש. אך חשוב לזכור כי כלי שיט הינם כלי תחבורה לכל דבר. סו"ב איילת דן, במאמר מיוחד, עם כל הפרטים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

אמנם כלי השיט אינם נכללים בחוק הפלת”ד, אבל הם כן כפופים לרשות הספנות והנמלים במשרד התחבורה וחלות עליהם תקנות הנמלים (בטיחות השיט). שימוש כלי השיט הקטנים יכול להיות לצורכי פנאי, דייג או לשימוש מסחרי כמו הסעת נוסעים.

בשימוש פרטי מדובר בסירות מנוע, מפרשיות, יאכטות ואופנועי ים. כמו כן, כאשר מדובר בשימוש מסחרי רשימת הכלים רק גדלה. לפי החוק, כלי שיט שתפוסתו ברוטו (דחיקה) אינה עולה על 100 טון ואורכו המרבי אינו עולה על 24 מטר, המונע בכוח מנוע וכן כלי שיט מעל 5.5 מטר אורך גם ללא מנוע וכל כלי שיט מסחרי מחויב בביטוח צד שלישי בגין חבות כלשהי אשר עשוי המבוטח לחוב בשל נזקי גוף שנגרמו תוך כדי או עקב השטת כלי השייט בידי אותו אדם.

חשוב לוודא את מקום העגינה של כלי השיט | צילום: shutterstock

החוק מחייב מינימום של 100 אלף דולר לביטוח צד שלישי לנזקי גוף. הוא חוקק בשנת 1978 ומאז לא עודכן ולכן במקרים רבים מומלץ להגדיל את כיסוי הצד שלישי. פוליסות הביטוח בדרך כלל רחבות יותר וכוללת נזקי גוף ורכוש לצד שלישי, הגדלת גבולות האחריות וכן הרחבה לפעילויות נוספות בהתאם לצורך, כגון פעילות סקי.

בהמשיט אינו מכוסה

יודגש, כי למרות שמדובר בכלי תחבורה, החוק מחייב ביטוח צד שלישי בלבד ולא ביטוח חובה כפי שאנחנו מכירים מעולם הרכב. לכן לא כל המפליגים מכוסים. בעל כלי השיט/בעל הפוליסה ו/או המשיט, בני משפחה לרוב וכן עובדים אינם נחשבים כצד שלישי ולכן אינם מכוסים כלל במסגרת הביטוח הימי, וצריך להשלים כיסוי ביטוחי גם עבורם, עבור בני משפחתם והעובדים.

את העובדים ניתן לכסות במסגרת ביטוח חבות מעבידים אשר ניתן לרכוש בנוסף בביטוח הימי או כחלק מביטוח חבות מעבידים של העסק ללא החרגה לפעילות ימית.

מכירים את המשחק “ים-יבשה"? שימו לב שאם הביטוח נרכש כחלק מהפעילות הימית, מה קורה אם העובד יפגע ביבשה, ואם נרכש כחלק מפעילות העסק מה קורה אם יפגע בים.  הקפידו לא להשאיר חורים בכיסוי.

הרחבה נוספת הינה ביטוח גוף כלי השיט בביטוח “מקיף”. ניתן להרחיב את הביטוח הימי גם למקיף. ביטוח מקיף יכלול ביטוח לכלי השיט על כל מרכיביו ובכלל זה ציוד ומכלולים שהינם חלק מכלי השיט. חשוב לוודא את מקום העגינה ו/או האחסנה. (נזקי גניבה ונזק בזדון מכוסים רק כשהכלי מאוחסן במקום שמור ו/או נעול וסגור). באם מזיזים את כלי השיט ממקום למקום יש לרכוש כיסוי נוסף למקרי נזק בזמן גרירה יבשתית.

כיסויים עיקריים בביטוח מקיף:

– סיכוני הים בכל תחומי השיט כולל נהרות ואגמים, אש, פיראטים, מגע עם רציף, מתקני נמל וכדומה.

– זריקת חפצים למים על מנת להקל על כלי השייט.

– רעידת אדמה, התפרצות וולקנית או ברק.

וכן נזק או אובדן כתוצאה מהסיכונים הבאים ובתנאי שלא נבעו מהעדר "חריצות נאותה" מצד המבוטח:

– נזק לכלי השיט תוך כדי טעינה, פריקה ושינוע של אספקה וציוד מכונות או דלק.

– התפוצצות, פעילות זדונית, נזק שנגרם על ידי פגם ביצור.

– נזק שנגרם על ידי רשלנות בשיפוץ ותיקון, למעט החלק הפגום.

– גנבת הספינה כולה או סירות השייכות לה או מנוע חיצוני בתנאי שהיה קשור בצורה בטוחה    לסירה (סעיף זה מחייב תנאי שמירה קפדניים ביותר לפי סוג כלי השייט).

– הביטוח לא יכסה נפילת מנוע חיצוני למים, סירה שמהירותה מעל 17 קשר אלא אם נתנה הרחבה במפורש.

– חפצים אישיים, אלא אם נכללו בטופס ההצעה ואושרו לביטוח.

– מלחמה, שביתות ונזקים רדיואקטיביים.

מאמר קצר זה בא לתת תמונה כללית ובשום אופן לא מלאה. יש לקרוא את תנאי הפוליסה המלאה.

הכותבת היא מנכ"לית ובעלי אדוונס ביטוחים חברת מועצת לשכת סוכני הביטוח ויו"ר סניף פ"ת

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email