במחקר שפורסם באחרונה בארה"ב על ידי Ameriprise International נמצא כי רק 38% מהנשים מרגישות שהן בכיוון הנכון לפרישה, לעומת 46% מהגברים. מהמחקר התברר כי חוסר הביטחון של נשים לגבי העתיד מתבטא בעיקר מפני שהן מתכננות פחות מאשר גברים.
מה מבדיל בין המינים ולמה נשים מרגישות פחות מוכנות לפרישה? המחקר מלמד על שלוש סיבות עיקריות הייחודיות לנשים:
1. נשים בדרך כלל עורכות הפסקות בתקופות התעסוקה שלהן במטרה לגדל משפחה. אין ספק שאנו רואים בגידול המשפחה ייעוד עיקרי בחיינו ושיש יתרון משמעותי בנוכחות של לפחות אחד ההורים בשנים הרכות של ילדינו, אך יש לכך גם השפעה משמעותית על היכולת שלנו לצבור נכסים בשנים הקריטיות.
2. כולנו חיים יותר מאשר אי פעם בהיסטוריה הרשומה, אך נשים חיות יותר מאשר גברים. משמעות הדבר היא שהן זקוקות ליותר כסף בחייהן הארוכים יותר, מכיוון שיהיו להן יותר בעיות רפואיות וסבירות גבוהה יותר להזדקקות לסיעוד. במחקר נמצא שרק 15% מנשים אמרו שערכו תוכנית פיננסית ויודעות כמה כסף הן צריכות ליעדים אלו, לעומת 21% מהגברים. מלבד הערכה כספית של הסכומים שלהם נזדקק, אנחנו זקוקים גם לתוכנית פיננסית כוללת שמביאה בחשבון את כל אירועי ה"מה אם" (מה אם אהיה חולה, מה אם אהיה סיעודי וכו').
3. נשים מסורתיות יותר בנושא השקעות מאשר גברים. זה לא בהכרח דבר רע להיחשף לסיכון באופן שקול ורק כאשר באמת אין ברירה, אך כמות הסיכון שאנו נחשפים אליה עשויה להיות קריטית בעמידה ביעדי החיים. כמו כל דבר בחיים צריך להיות שקול ולא להיות קיצוני (גם בלקיחת סיכונים וגם בשמירה על מסורתיות).
מבלי להתייחס לנושא המין, קיימת בעיה אמיתית בנושא פרישה בעולם וגם בישראל. ככל שדור ה"בייב בומרס" מגיע לפרישה – תכנון פיננסי נהפך לנושא חשוב והכרחי, שיכול לשנות את איכות החיים של כולנו. אך עם פחות שנים להתפרנס ויותר שנים לחיות, הפרישה נהפכה לאתגר הגדול והמשמעותי של דורנו.
באמצעות המלצות אלה תוכלו לחוש יותר בטוחים לקראת פרישה:
1. חשבו טוב על איך הייתם רוצים ששנות הפרישה שלכם ייראו. איזה חיים אתם רוצים לחיות? רוצים נסיעות לחו"ל? הרבה זמן איכות עם נכדים? האם הראייה שלכם צלולה וברורה לגבי הפרישה?
2. חסכו ככל האפשר. נצלו כל הטבת מס שקיימת בנושא ותחסכו עוד. חשבו על רכישת נכס שמניב שכירות כמקור נוסף לתזרים הכנסות בטוח בעתיד. יש הרבה אלטרנטיבות להשקעות, פרט לבורסה.
3. חשבו טוב על האפשרות שתהיו סיעודיים ותפעלו בהתאם. שקלו מקורות למימון האירוע הסיעודי: קיימים ביטוחים רבים בנושא, או שתקדישו נכס או נכסים במקרה של אירוע מסוג זה.
4. בדקו שוב את סעיף ההוצאות במשפחה שלכם. הביטו באופן הוגן על עצמכם. חלקו את ההוצאות שלכם לשתי קטגוריות: הוצאות חובה והוצאות סגנון חיים. בדקו היטב אם יש משהו שאפשר לצמצם או לוותר עליו. כסף שיוצא לעולם לא יחזור.
תכנון פרישה הוא דבר מורכב ולא כל אחד יכול או רוצה להתמודד אתו לבד. כל בן אדם הוא שונה והוצאות שהן חובה לאחד, יכולות להיות מותרות לאחר. המפתח לפרישה בכבוד הוא להגיע אליה מוכנים, ולשם כך חייבים תוכנית פיננסית, מכיוון שמי שלא מתכנן נסיעה – מה הסיכוי שהוא יגיע ליעד? שקלו להתייעץ עם איש מקצוע רבים מעניקים תכנון פרישה בארץ – חלקם מעניקים את הייעוץ בחינם, במטרה שתבצעו את ההשקעות שלכם באמצעותם.
המלצתי האישית היא לחפש איש מקצוע בעל תואר CFP בינלאומי*, ששייך לגילדה של אנשי מקצוע מפוקחים שלמדו במשך שנתיים את המקצוע, אימצו סטנדרטים מקצועיים, קוד אתי, לימודי המשך ובעיקר את הערך העליון של "לשים את טובת הלקוחות אל מול עיניהם ולקבל את התמורה על העבודה מהם בלבד". אולי אתם חושבים שעדיף לקבל ייעוץ חינם, אך הוא עלול להתגלות כיקר. יש לכם רק סיבוב אחד בעולם וטעות עלולה למנוע מכם לחיות ולהגשים את החיים שעליהם חלמתם.