מי שתובע את המוסד לביטוח לאומי לצורך קבלת גמלת נכות מעבודה, נכות כללית או גמלת ניידות וכל גמלה אחרת בעניין רפואי, חייב להתייצב לבדיקה של הוועדה הרפואית, אשר קובעת מהו מצבו הרפואי של התובע, את שיעור הנכות שנותרה לו ולפיו נקבע האם זכאי התובע לגמלה ואם כן – מהו סכום הגמלה שיקבל.
ראשית, יש להבין את החשיבות של הוועדות הרפואיות ולא להקל ראש בבדיקה הקצרה הזו. יש לקחת בחשבון שכל ההתנהלות בוועדה היא שתקבע את הצלחת התביעה.

הוועדות הרפואיות הן הזדמנות חד פעמית להוכחת המגבלה הרפואית ממנה סובל התובע ואשר גורמת לו לפגיעה בכושר העבודה או בתפקוד היומיומי. יש לזכור כי הוועדה הרפואית הינה גוף שיפוטי והחלטתה מחייבת מבחינה רפואית.
הוועדה הרפואית לכאורה חיצונית למוסד לביטוח לאומי אך מי שמשלם בפועל את שכרם של הרופאים היושבים בוועדה הוא המוסד לביטוח לאומי ומכאן הבעייתיות בחוסר ניטרליות ובמגמתיות.
הוועדה הרפואית כוללת רופאים לפי תחום ההתמחות הנדרש. בנוסף לרופאים היושבים בוועדה, ישנו מזכיר מטעם המוסד לביטוח לאומי, שאחראי לכתיבת פרוטוקול ובפועל, במקרים רבים, אף מסייע ומדריך את הרופאים בכללים ובנוהלי הוועדה.
הרופא היושב בוועדה מבסס את החלטתו בכימות מצבו של התובע לאחוזי נכות בהתאם לקבוע בתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז־ 1956 , אשר מפרטות את שיעור הנכות שיקבע לנפגע בגין כל ליקוי או מחלה המנויים ברשימה.
הוועדות הרפואיות מערימות קשיים על התובעים, מקצות זמן קצוב וקצר ביותר לטיפול בכל תובע ומכאן שנדרשת הכנה קפדנית – זמן הוועדה קצר ויש לנצל כל דקה באופן המיטיב ביותר. חשוב לדעת מה לומר ועוד יותר חשוב לדעת מה לא לומר לוועדה. יש לסדר את החומר הרפואי, להכיר כל מסמך רפואי ובמידת הצורך, באם יחסר מסמך כלשהו, יוכל התובע בקלות ובמהירות למסור את המסמך ובכך לסייע לה לקבל החלטה לטובתו בהתבסס על החומר הרפואי.
יש להדגיש רק את הנתונים החשובים באמת לצורך קביעת אחוזי נכות, להיות ממוקדים, לא להתפזר ולדבר על דברים לא רלוונטיים. מומלץ להכין רשימה מבעוד מועד הכוללת את כל הליקויים הרפואיים מהן סובל התובע, לשנן רשימה זו ולהסביר לוועדה בכמה מילים כיצד כל ליקוי רפואי גורם לתובע למגבלה בעבודתו או בתפקוד היומיומי.
בכל מקרה מומלץ להיוועץ עם עו"ד המומחה בתחום ומכיר היטב את התנהלותן של הוועדות הרפואיות ויוכל לסייע בהכנה הטובה ביותר עבור התובע. ויודגש, כי רק עו"ד יכול ללוות את הנפגע ולייצגו בפני הוועדה הרפואית, מכיוון שהוא מכיר היטב וחווה פעמים רבות את התנהלותן ואת הבדיקות שהן מבצעות בכל תחום ותחום.
הכותבת הינה עורכת דין המתמחה בנזקי גוף