לא חברות הביטוח הישירות הן האיום הגדול על סוכני הביטוח – הסוכנים רואים דווקא בחברות הביטוח המסורתיות, איתן הם עובדים מדי יום, את האיום הגדול עליהם. כך עולה מתוצאות סקר "סוכן הביטוח 2030", הנחשפות כאן לראשונה, שנערך באופן מקוון בקרב 500 סוכנים, ועוד 60 סוכנים בקבוצות מיקוד. מטרת התוכנית, שעל פיתוחה אחראי אליעוז רבין, מנכ"ל חברת "דבר פשוט", היא היערכות ובניית מודלים לתפקידו של סוכן הביטוח בעוד 15 שנה. במסגרת הסקר נשאלו הסוכנים על האיומים למקצוע סוכן הביטוח בשנת 2030, ולמקום השני הגיע הפיקוח על הביטוח – ורק במקום השלישי נמצאים המבטחים הישירים. לדברי רבין, התוצאות המפתיעות נובעות מ"יחסי אהבה שנאה" בין הסוכנים לחברות הביטוח: "הסוכנים חשים שהחברות לא רוצות אותם". לכן, הוא אומר, "נפתח אמנה בין החברות לסוכנים, שתגביר את האמון ביניהם ותיצור יחסי עבודה טובים ומפרים".
לגבי האיום השני, הרגולטור, אומר רבין כי "מדובר ברומן מתמשך בין הפיקוח לסוכנים. נזמין את דורית סלינגר לביקור בלשכה, נראה לה את תוצאות הסקר ואת מצוקות הסוכנים. הגיע הזמן לפתוח בדיאלוג פורה".
במסגרת הסקר נשאלו הסוכנים כמה זמן הם משקיעים במכירות לעומת פעילויות אחרות. התוצאות מפתיעות: "סוכן הביטוח, שאמור להתפרנס ממכירות ביטוח, מקדיש רק כ־10% מזמנו למכירות, שהם בפועל כ־5% (אם לוקחים בחשבון את זמנם של שאר העובדים במשרד), ועוד כ־15%־20% מזמנו לפעילות תומכת מכירות"
רבין: "נבנה מודל שבו כל סוכן ינהל את עצמו ואת זמנו כמו מחלקת מכירות בארגון. "מובן כי ארגון המתפרנס ממכירות, אינו יכול להתקיים כאשר כמעט כל זמנו מוקדש לעיסוק בפעולות שאינן מכניסות"
מישור נוסף בו עוסקת התוכנית היא האסטרטגיה העתידית בעולם הביטוח – אסטרטגיית המניעה, שתאפיין את פעילות הסוכן בעתיד. רבין: "אסטרטגיה זו משולבת בטכנולוגיה מתקדמת, כמו זו של המבוטחים העתידיים שלנו בני העשרה והעשרים, שהווטסאפ והאפליקציות הם אמצעי התקשורת שלהם. משמעות האסטרטגיה היא למנוע מקרי ביטוח, זאת בניגוד למצב היום של 'אם יקרה לך משהו, נשלם לך'. בעולם כזה, לסוכן הביטוח יהיה תפקיד חשוב.
"הסוכן יהפוך לאיש מניעת נזקים. הוא יעשה סקר סיכונים למבוטח, יצביע על סיכונים בבית ועל סכנות בריאותיות ויבנה מערך פתרונות – לא דרישה לסורגים מטעם חברת הביטוח, שיוצרת קונפליקט בין הלקוח לסוכן, אלא שכנוע הלקוח שבהיעדר סורגים, הוא מסכן את ילדיו, למשל. הסוכן העתידי יהיה הרבה יותר קרוב ללקוח וגם יצטרך לדעת הרבה יותר, כי בעידן גוגל גם הלקוח יודע הרבה יותר. מכירת הביטוח תהיה המעטפת הסופית, כשבדרך יהיה ייעוץ, הדרכה והסברה, עליהם יקבל הסוכן תשלום. שכרו של הלקוח יהיה בביטוח זול יותר".
לדברי רבין, עולם הביטוח העתידי, שיתמקד במניעה ולא בשיפוי, ייעזר בטכנולוגיה מתקדמת: "יפותחו אפליקציות שמתריעות כמעט על כל דבר שקורה בגוף – כמו רמת סוכר מסוכנת או התקף לב מתקרב – או אפליקציה שמתריעה בזמן אמת על רעידת אדמה באזור בו אנחנו נמצאים, גלי צונאמי מתקרבים ועוד. בנוסף, האפליקציה המתריעה תהפוך ללחצן מצוקה וקשר עם מוקדי חירום", אומר רבין ומוסיף כי "כבר כיום יש בעולם חברות ביטוח המבינות שזה העתיד". הן יוכלו למכור ללקוח אפליקציות בדמי מנוי סמליים, וכך יוכלו למנוע מקרי ביטוח, כי אם חולה לב יקבל התרעה ויבקש עזרה מיידית, זה יכול למנוע נזקים או חלילה מוות, עליהם משלמת חברת הביטוח כסף רב".
תוכנית "סוכן הביטוח 2030", המתגבשת מזה כשנה ביוזמת נשיא הלשכה אריה אברמוביץ, תוצג במלואה בכנס "אלמנטאר" לביטוח כללי שתקיים לשכת סוכני הביטוח ב־9 בנובמבר 2015.