"בשנת 2015 הוגשו 98 תביעות ייצוגיות נגד מבטחים והנתח של שוק הביטוח בתביעות הייצוגיות הולך וגדל. נגד חברות הביטוח יש מבול של תביעות ייצוגיות בהן מעורב כמעט כל שוק הביטוח בישראל לצד תביעות נגד התנהלות של חברות ספציפיות".
כך אמרה עו"ד תמי גרינברג, שותפה במשרד עורכי הדין לויתן, שרון ושות' בכנס עדיף שנערך השבוע.
לדברי עו"ד גרינברג, התביעות הייצוגיות נגד חברות הביטוח הן בשני תחומים עיקריים: תביעות ישירות של מבוטחים נגד חברות ביטוח בנושאים ביטוחיים ותביעות נגד מבטחים בפוליסות חבויות (חבות מעבידים, אחריות מקצועית, צד ג' וכדומה).

בהרצאתה ציינה גרינברג, כי הפיקוח על הביטוח מקבל עותק מכל תביעה ייצוגית ומחליט על צעדיו, אך בפועל הפיקוח כמעט שאינו מתערב, אלא אם כן יש סכנה ליציבות חברות ביטוח. לדבריה, יש התערבות רבה של הפיקוח במקרים של פשרות שמוגשות לבית המשפט במסגרת תביעה ייצוגית, כדי להגן במסגרת הפשרה על התובעים.
לא תמיד לטובת המבוטחים
"לא תמיד התערבות המפקח היא לטובת המבוטחים", ציינה עו"ד גרינברג ופירטה: "בשנת 2000 יצא חוזר הקובע כי חברת ביטוח יכולה ליצור אי סימטריה בפוליסת ביטוח רכב, כך שהמבוטח יקבל פיצוי בהתאם לרכב הספציפי בו הוא נוהג, אפילו שהפרמיה שישלם היא כמו של מכונית רגילה. ב־2006 החל גל תביעות ייצוגיות בנושא, אשר הסתיים בהסדר פשרה. לבית המשפט הוגשה הפשרה ואחרי התנגדות של הפיקוח היא תוקנה והפיקוח לא התנגד לה. בגל השני של התביעות, הפיקוח הגיש בקשה לעיכוב הליכים במטרה להסדיר את השוק. אחרי מספר חודשים יצאה הכרעה שחברות ביטוח יחזירו כסף למבוטחים. ואולם, לאחר דיונים של החברות עם הפיקוח הוא חזר בו והגיש התנגדות להסדר הפשרה. בחודש מאי 2015 אישר בית המשפט את ההסדר החדש שכלל חודשי תשלום חינם במקום פיצוי כספי. במקרה זה עמדת הפיקוח לא הייתה לטובת המבוטחים," ציינה גרינברג.