
החל מפברואר 2016 יוכלו חברות הביטוח לשווק ביטוחי בריאות בפוליסה אחידה בלבד (גם בביטוח קולקטיבי), בכל הקשור לכיסוי ניתוחים פרטיים. תקנות חדשות בנושא, שגובשו בידי דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון, פורסמו השבוע על ידי שר האוצר משה כחלון וסלינגר. בתקנות החדשות אין התייחסות להמלצות ועדת גרמן לגבי השתתפות עצמית והגבלת תשלום לרופא מנתח. שתי הדרישות לא מוטלות בינתיים על חברות הביטוח, אך הן אמורות להיכנס בעתיד, לאחר שתהיה הסדרה בנושאים אלה בביטוחים המשלימים בקופות החולים. ההוראות החדשות לגבי פוליסה אחידה מתייחסות לחברות הביטוח הפרטיות ולא לביטוחים הקבוצתיים שמוכרות קופות החולים במסגרת הביטוחים המשלימים (שב"ן).
4 כיסויים

התקנות החדשות יפגעו בחברות הביטוח גם במכירת "פוליסות משלימות שב"ן", שהן פוליסות ביטוח בריאות המציעות כיסוי מעבר לביטוח של קופות החולים – כלומר, אם במסגרת הביטוח המשלים של קופת החולים, למבוטח היה כיסוי של 500 אלף שקלים על השתלות, חברות הביטוח הפרטיות הציעו למבוטח כיסוי החל מהשקל הראשון שמעבר לסכום זה ועד 1 מיליון שקל, למשל.
הכיסוי המדובר הוא המרכיב העיקרי והיקר ביותר של פוליסות ביטוחי הבריאות, המאפשר למבוטח לבחור מנתח, רופא לחוות דעת שנייה ובית חולים. על פי הודעת האוצר, "כיום פוליסות הניתוחים בחברות ביטוח אינן אחידות, ולמבוטחים אין אפשרות להשוות בין מחירי המוצרים השונים. כך יוצא שחברות הביטוח אינן מתחרות על המחיר הנמוך אלא מרכזות מאמץ בבידול המוצר באמצעות הבלטת כיסויים שיווקיים שונים, שאינם מוסיפים ערך ביטוחי ממשי". במילים אחרות – חברות הביטוח לא יוכלו להתנות רכישת פוליסת ניתוחים ברכישת כיסוי ביטוחי אחר או שירות נוסף כלשהו.
על פי התקנות החדשות, הפוליסות האחידות יכללו 4 כיסויים מרכזיים: עד 4 התייעצויות עם רופא מומחה בכל שנת ביטוח, עלות שכר מנתח, הוצאות ניתוח בבית חולים פרטי, כולל הוצאות אשפוז עד 30 יום, וכיסוי כל העלויות הנלוות. בנוסף הפוליסות יכסו טיפולים מחליפי ניתוח.
"בפוליסה האחידה יש לא מעט מגבלות שיכולות לפגוע בציבור המבוטחים, בעיקר בשל חוסר היציבות של הפוליסה", אומר יואל זיו, יו"ר ועדת בריאות וסיעוד בלשכת סוכני הביטוח. "תוספות או שינויים בפוליסה עלולים להשפיע לרעה. סוכני הביטוח רואים לנגד עיניהם את טובת הלקוחות והמבוטחים. לכן, אמרנו שנכון יהיה שהפוליסה לא תהיה היחידה שנמכרת. האוצר מיהר לעשות תהליך שהוא יותר פופוליסטי ממעשי – ואנחנו מצרים על כך. יש לה מקום, אבל היא אינה יכולה להיות היחידה, מאחר שאיננה מתאימה לכל המבוטחים".
באשר לשינויים הצפויים בתחום הבריאות במסגרת חוק ההסדרים אמר זיו, כי אלה יכבידו על המערכת הציבורית. "מבלי להפנות תקציבים לשיפור הרפואה הציבורית, ייווצר עליה עומס מיותר", הוא ציין. "חייבים קודם להזרים כספים ולהקטין את העומסים – ואז להתחיל להצר את המערכת הפרטית".
"נחזור לרפואה השחורה"
בתגובה אמר ד"ר אודי פרישמן, יועץ לשכת סוכני הביטוח לנושא ביטוחי בריאות וסיעוד, "זו החלטה מקוממת, והציבור צריך להיות מודאג ממנה. כשבאה המדינה ומחליטה עבורך לקנות רק לחם אחיד, או רק קוטג', זה כמו לחיות בברית המועצות של פעם. אני גם לא מבין את הלוגיקה של מחשבון ההשוואה – טוב שיהיה מכנה משותף וטוב להשוות, אבל למנוע מהציבור לקנות מוצרים רחבים יותר וטובים יותר? עם פוליסת הבריאות האחידה נחזור לימי הרפואה השחורה; אנשים לא יוותרו על רפואה טובה, ומי שיש לו את הכסף ימצא את הרופא שהוא רוצה וישלם לו גם בשחור".