תוכן שיווקי
אנו עומדים לסגור את הרבעון האחרון של אחת מהשנים הקשות והמסובכות בעולם ההשקעות. שנה בה בישראל אין ודאות פוליטית, בעולם מתקיימות מלחמות סחר, בבחירות בארה"ב מתחלף שלטון, שוק המניות תנודתי מאוד, וכמובן, משבר הקורונה נותן אותותיו בכל מקום – ומי יודע אילו הפתעות עוד מחכות למשקיעים.
אלו ועוד הובילו לתחזיות סותרות מצד האנליסטים והכלכלנים בבתי ההשקעות השונים בארץ ובעולם, לרבות הבכירים שבהם. למנהלי השקעות, וכך גם למשקיעים מוסדיים שנוטים לקבל החלטות עבור אלפי ומיליוני אנשים וגופים שונים – ישנה אחריות רבה כלפי המשקיעים שלהם לקראת שנת 2021.

לכן, כמומחי השקעות הפונים לייעץ לאחרים, עלינו להתכונן טוב יותר לשנה הבאה ולשאול את עצמנו חמש שאלות מפתח שיש בתשובתן להשפיע רבות על עתיד ההשקעות שלנו:
- מה תהיה ההשפעה של הבחירות בארה"ב? עכשיו זה סופי, ביידן הוא הנשיא הבא של ארה"ב. האם יהיו לכך השפעות על השווקים? ברור שכן, אך בכל מקרה עצם ההכרעה היא דבר חיובי ביותר לשווקים הנרתעים מאי ודאות. מומחים משפטיים רבים מעריכים שגם המאבק המשפטי הצפוי של טראמפ על תוצאות הבחירות לא צפוי להשפיע בצורה משמעותית לאור הסיכויים הנמוכים של מאבק שכזה. עד הקורונה, ראינו במשך תקופת נשיאותו של טראמפ מצבי רוח שונים ביחס להשפעות של מלחמת הסחר מול סין ומדינות נוספות, שגרמו לשינויים דרמטיים בביצועי תיקי ההשקעות ואף בפיזור הגאוגרפי של המשקיעים, שרבים מהם עברו להשקעות מקומיות יותר. יועצים ומוסדיים יצטרכו להחליט בעצמם אם לאחר שינוי השלטון המתחים בסחר יתגברו או יחלשו, וכן האם להשקיע בסין ובמדינות מתעוררות נוספות – דבר שעלול להיות בעייתי. היום ישנם מכשירים נוספים שעשויים להיות מסוכנים פחות ותנודתיים פחות, ועל מנהל ההשקעות לחשוב על כל האפשרויות המונחות לפניו – לרבות השקעות אלטרנטיביות. יש לזכור שהמשקיעים אוהבים לראות את התשואה הסופית שהם מקבלים ולא את התשואה ברוטו. לכן, אם יש המרות מטבע, מיסוי בעייתי או דמי ניהול גבוהים שמכרסמים בהשקעה, המשקיעים צריכים לדעת את זה מראש ולא יאהבו לראות פרסום שמפנה לתשואה גבוהה אך השורה התחתונה נמוכה משמעותית.
- איך הבורסות בעולם ימשיכו לתפקד במשבר הקורונה? עד כה, רבים מהמשקיעים תהו על הסתירה שבין המשבר הכלכלי והבריאותי העצום, לבין העליות במרבית הבורסות בעולם, בעיקר בארה"ב, ומבחינה סקטוריאלית – סקטור הטכנולוגיה העולה מול כל היתר. הנתונים מלמדים כי במדינות בהן שוק הטכנולוגיה נמוך יחסית – מרבית מניותיהן בירידה מתחילת השנה, ומדינות בהן ענף הטכנולוגיה מהותי יותר – מציגות רווח – משום שסקטור הטכנולוגיה דחף את הבורסות כלפי מעלה. בארה"ב למשל, ללא חברות הטכנולוגיה, מדד ה-S&P היה כעת בירידה.
- אילו כלים טכניים הולכים לעצב את האסטרטגיה שלכם? חשבו באילו כלים טכניים כדאי לכם לעשות שימוש לתמיכה באסטרטגיה שלכם: AI ו-Machine Learning זכו לפריצות דרך עצומות בעולמות ההשקעה בשנים האחרונות, מה שמקנה למשקיעים המוסדיים וליועצי השקעות כלי ניתוח נתונים מעמיקים יותר וממשק משתמש אינטואיטיבי יותר המסייעים לקבלת החלטות פיננסיות חכמות ולהגיע לביצועים טובים יותר מבעבר. לדוגמה, פלטפורמות להלוואות חברתיות חיזקו את השימוש בכלים טכנולוגיים כדי לבדוק את הלווים באופן מהיר ויסודי יותר – שימוש טכנולוגי המאפשר להן לקבל יותר בקשות הלוואה, שיש ביכולתו אף לגרום לשיפור באיכות הלווים בשני פרמטרים: (א) היכולות הטכנולוגיות שמביאות לכך שלווים טובים יותר פונים לבקש הלוואות מהפלטפורמות במקום מהבנק ומגורמי אשראי מיושנים אחרים; (ב) הליך החיתום שמבצעת הפלטפורמה מבוסס וחכם יותר ולכן יוביל לתוצאות טובות עוד יותר. גם למנהלי השקעות שימוש במכשירים אלה עשוי להביא לביצועים טובים יותר לאור זמינות המידע והתובנות החדשות שיתקבלו כאשר ינווטו את ההשקעות בעולם הניהול הפיננסי.
- מה יקרה לריבית? מאז המשבר של 2008 ועד היום הריבית בישראל, בארה"ב וברוב מדינות העולם מאוד נמוכה, עד כדי כך שלאורך משבר הקורונה לא ניתן היה להוריד עוד ריביות וההתערבות של הבנקים המרכזיים הייתה בעיקר בדרכים של הרחבה מוניטרית, רכישת אג"ח ממשלתי וקונצרני, הורדת ריביות עבור פלחים שונים ומבוקרים לכאורה של לקוחות הבנקים באמצעות הבנקים השונים, ועוד. הריבית הנמוכה היא כמובן אחד הגורמים שדחפו בעשור האחרון לעליית שערי המניות. ביחס לצעדים המוניטריים שננקטו קיימת ביקורת רבה מצד כלכלנים רבים החושבים שכל הסיפור עוד עתיד להתפוצץ לכולנו בפרצוף, וכשזה יקרה לא מומלץ להיות קרובים לשוק ההון.
- וכעת שאלת השאלות, מהו יחס הסיכון-סיכוי אותו אתם מוכנים לקחת – עבורכם ועבור הלקוחות? זו שאלה אישית יותר מאשר אנליטית, אבל חשובה לא פחות; כמה סיכון אתם מוכנים לקחת עבור הלקוחות שלכם? המרחק של יועץ מההשקעה מהווה יתרון מסוים אך גם חסרון. האחריות מול הלקוח היא עצומה, ומחקרים (והניסיון מהמשברים האחרונים) מראים שהפחד מהפסד גדול משמעותית יותר מההנאה שברווח. בתקופה של תנודתיות רבה, לא בטוח שהיכולת הנפשית של לקוחותיכם תעמוד בסיטואציה, ובאופן טבעי, רבים יקנו ביוקר וימכרו בזול, ולהפסד הכספי תתלווה עוגמת נפש רבה. השנה הקרובה מלאה בחוסר ודאות, כך שאם אתם מודאגים מהגורמים הרבים הבלתי צפויים הסובבים אותה, כדאי לכם לבצע חשיבה מחדש ואולי לבחור להשתמש בכלים אלטרנטיביים, חדשניים יותר מהכלים הקיימים בבורסה, אשר מציגים תשואות ליניאריות יותר ופחות מושפעים מהנעשה בשווקים.
לסיכום, מאוד סביר שאינכם יכולים להגיע למסקנה נחרצת בכל אחת מהשאלות הללו. מה שחשוב הוא שתקדישו את הזמן הזה, ככל שאנחנו מתקרבים לסיום השנה, להעריך מחדש את ההחלטות שקיבלתם בעבר, ולהגיע לאסטרטגיה חדשה שתסייע בשנה הקרובה.
הכותב הוא מייסד ומנכ"ל משותף ב-BTB, פלטפורמת ההשקעות וההלוואות החברתיות, לשעבר יועץ השקעות במרכז השקעות של בנק דיסקונט. אין באמור לעיל משום ייעוץ השקעות ו/או כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות ו/או ייעוץ מיסוי המותאם לצרכי הלקוח
תוכן שיווקי