ניוז או פייק ניוז?

מנהלי האתרים המתחזים הם מתוחכמים ולפעמים טיפול בתלונה יכול לקחת גם שנים. הכירו את הגופים הפועלים במדינה כנגד פשעי סייבר
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

לאחרונה, עם משבר הקורונה או בלעדיו, עם המצוקה הכלכלית או ללא קשר אליה, אנחנו מוצפים בהמון אתרים, רובם בעילום שם אך עם כותרות מושכות עין, הבאים להציע לציבור הרחב הוזלה של הביטוחים שלהם, בעיקר ביטוחי הבריאות, או לפחות לעשות להם סדר ולהבין מדוע הם משלמים כל כך הרבה כסף ואיך ניתן לחסוך כסף.

אין ספק שאתרים אלו גורמים נזק בלתי הפיך, ומוציאים שם רע לציבור סוכני הביטוח בעצם העובדה שהם מתחזים כסוכני ביטוח. יש אחדות דעים וחזית אחידה בין כל הגורמים הממונים מטעם המדינה – לאתר, לחשוף ולהעמידם לדין.

הצוות לטיפול במתחזים נכנס לפעולה. מעקב "ביטוח ופיננסים". צילום: shutterstock
הצוות לטיפול במתחזים נכנס לפעולה. מעקב "ביטוח ופיננסים". צילום: shutterstock

כצוות שהוקם מטעם לשכת סוכני הביטוח ומתוך למידה לעומק של הנושא, אנו מבינים כי יש הבחנה וחלוקה ברורה בין כל הרשויות המוסמכות מטעם המדינה וכל אחת מהן פועלת בתחום הספציפי שלה ואינה נוגעת ופועלת בתחום בו פועלות הרשויות הנוספות.

משטרת ישראל – פועלת בכל התחומים בהם עולה חשד לזיוף. לא מעט פעמים אנו פוגשים אתרים שמתחזים לאתרים רשמיים של מדינת ישראל, כולל סמלי המדינה. אתרים אלו מושכים את הקהל על ידי כותרות של "הרפורמה של משרד האוצר להוזלת ביטוחי הבריאות" או כל כותרת אחרת שמשתמשת בשמות רשמיים של המדינה ונותנת את התחושה שאכן מדובר באתר רשמי שכל תפקידו לבדוק האם אתה כצרכן, לא משלם יותר מדי ואיך ניתן להקל עליך ולהוזיל לך את הביטוח.

רשות שוק ההון – הרשות הקימה לאחרונה יחידה שתפקידה לטפל בסוכני ביטוח אשר מפרסמים ומסתתרים תחת כותרות מפוברקות שקוראות לקהל לחתום על מסמכים דיגיטליים, דרכם הם נכנסים להר הביטוח, שולפים נתונים ועושים בהם ככל העולה על דעתם, ברוב הפעמים ללא הסכמתו וידיעתו של המבוטח, כאשר למבוטח אין כל מושג מי עומד מאחורי האתר והיוזמה. במקרה זה, לאחר איתור סוכן הביטוח, הוא מוזמן לחקירה, נבדקת הפעולה שהוא עשה, האם נגרם נזק למבוטח, איזה פוליסות בוטלו והאם הפעולה נעשתה מתוך יושר מקצועי. במקרים אלו, רוב המתחזים צפויים לעיצומים כספיים גבוהים ואף לשלילת רישיון סוכן הביטוח ופרסום המקרה ברבים.

הרשות להגנת הפרטיות – הרשות מטפלת במקרים בהם מתפרסמות הודעות הקוראות לאזרח לבדוק את התיק הביטוחי שלו, או לשפר את תזרים ההוצאות החודשיות שלו אך בפועל, הוא מוצא שנכנסו בעורמה, ללא ידיעתו וללא הסכמתו המפורשת, לנתוני תיק הביטוח שלו, כולל הפיננסי ופגעו בפרטיותו וגרמו לו נזק כלכלי, תוך כדי שימוש לרעה בנתונים אלו.

הרשות להגנת הצרכן – מטפלת בכל אותם הנושאים בהם נפגע הצרכן, אך לא על ידי סוכני הביטוח או גופים מפוקחים, בהם כאמור מטפלת היחידה של הממונה על שוק ההון. הרשות מטפלת בכל אותם "לוכדי לידים" שבעורמה מבקשים פרטים אישיים של הצרכן ובפועל מוכרים את הנתונים לגוף שלישי, או בכל מקרה בו נפגע הצרכן בגלל פעולה של המפרסם שכאמור אינו סוכן ביטוח.

הרשות לתקשורת – מגנה על האזרח מפני קבלת חומר פרסומי, ללא הסכמתו, לכתובת המייל שלו, בדואר, בפקס או בכל דרך אישית אחרת.

יש שיתוף פעולה הדוק בין כל הרשויות ומידע מועבר בין אחת לשנייה. ניתן לפנות לכל אחת מהן בנפרד על פי הנושאים המטופלים על ידה או לפנות דרך הטופס המקוון של לשכת סוכני הביטוח אשר תנתב את התלונה לרשות המוסמכת.

חשוב לציין כי טיפול בתלונה הנו ארוך ויכול לקחת חודשים ואף שנים. הגורמים המרמים מתוחכמים, משנים תכנים ושמות של האתרים ומאוד קשה לאתרם ולבנות תיק ראיות מבוסס, אך בסופו של דבר, הנחישות שלנו והקשר האישי של סוכן הביטוח עם המבוטחים שלו יבטיחו כי הצרכן לא יזדקק להם ולא ייפול לתוך מלכודת השקר והכזב.

הכותב הוא חבר צוות הטיפול באתרים מתחזים בלשכה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email