נכים יוכלו לקבל משכנתא גם אם חברות הביטוח יסרבו להעמיד להם ביטוח חיים

על פי הצעת החוק המדינה תהיה ערבה במתן משכנתא לנכים ומשרד השיכון ישתתף בהחזר הפרמיה. ח"כ אלהרר: "המטרה שלנו היא שהמפקחת על הביטוח תוכל להשליט סדר על חברות הביטוח ותטיל סנקציות על חברות שיסרבו סירוב לא סביר"
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

ועדת הכספים אישרה השבוע לקריאה ראשונה הצעת חוק תקדימית, שתאפשר לבעלי מוגבלויות שיש להם את היכולת הפיננסית לרכוש דירה, לקבל משכנתא בבנקים גם אם חברות הביטוח מסרבות להעמיד להם ביטוח חיים או שהם מקבלים פרמיות יקרות באופן יחסי. הצעת החוק קובעת שהמדינה תהיה ערבה לאותם בעלי מוגבלויות לצורך המשכנתא. בנוסף, הם יקבלו השתתפות חודשית בדמי ביטוח החיים בסכום של עד 3,600 שקל בשנה מתקציב משרד השיכון. ההצעה אושרה פה אחד חרף הסתייגויות נציגי משרד האוצר, וצפויה לעלות להצבעה לקראת אישורה בקריאה ראשונה בימים הקרובים. "התופעה הזו שבה בעל מוגבלות אינו יכול לקבל משכנתא ולרכוש לעצמו קורת גג רק בשל היותו מוגבל, היא תופעה פסולה ואסור שיהיה דבר כזה במדינה יהודית, זה דבר חמור ולכן הוגשה ההצעה הזו. כל אדם עם מוגבלות צריך להיות בעניין הזה, שאם הוא מסורב ביטוח מחמת מוגבלותו, המדינה תמצא לו פתרון חלופי", אמר יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה). "כיום לנכים ולאנשים עם מוגבלות אין את היכולת לקנות דירה כי לא עושים להם ביטוח. לממשלה הייתה אפשרות במשך עשרות שנים לקבוע כללים בנושא ולהסדיר אותו ולא עשו זאת כי יש כוחות חזקים יותר, הבנקים וחברות הביטוח לא יאפשרו לפתור את הבעיה הזו אם זה לא יקרה בחקיקה". מי שיזמה את הצעת החוק היא ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) שאמרה כי "זהו כתם על החברה. מדובר באנשים עם מוגבלות, שיש להם יכולת החזר כי יש להם קצבאות, אלא שיש להם מוגבלות. לא מבקשים דירות במתנה. בין השאר המטרה שלנו היא שהמפקחת על הביטוח תוכל באמת להשליט סדר על חברות הביטוח ותטיל סנקציות על חברות שיסרבו סירוב לא סביר".

ח"כ קארין אלהרר | צילום: "יש עתיד"

ערבות הדדית

במהלך הדיון צפו ועלו בעיות שונות שהעלו נציגי הממשלה ואחרים. רכזת שיכון באגף תקציבים באוצר, מעיין נשר, אמרה כי "יש קבוצה גדולה מאוד של אנשים שיכולים להיכנס תחת הכותרת של בעלי מוגבלויות. אנחנו חושבים שיש צורך מהותי לצמצם את הקבוצה. יגיע אדם שעונה על הקריטריונים לבנק, יאמרו לו שהוא יכול לקחת אך חסר לו ביטוח חיים. אם חברות הביטוח מסרבות לתת לו ביטוח חיים, המפקחת על הביטוח צריכה להחזיר לו תוך 45 יום תשובה אם הסירוב סביר או לא. אם לא סביר, החברה תהיה חייבת לבטח אותו בביטוח חיים. אם ההחלטה סבירה, יש ביטוח ללא חיתום עם תקופת הכשרה של שלוש שנים. אותו אדם יוכל לגשת עם המשכנתא ולקבל הקלה בהחזרי משכנתא בסכום חודשי מסוים שנותן לו עזרה, וביקשנו שזה לא יהיה בחקיקה".

היועצת המשפטית לוועדת הכספים, עו"ד שגית אפיק, ציינה ש"חברת הביטוח רשאית לסרב סירוב סביר אם יש נכה שיש לגביו מידע רפואי סביר, שיש סיכון לחייו. 45 ימים הם תקופה ארוכה וסבירה שבהם חברת הביטוח תודיע לנכה אם היא מסרבת או לא". נציגת הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, חן פליישר, הוסיפה כי "הפתרון צריך לבוא מצד המדינה, מתוך ערכים של ערבות הדדית. אם המדינה חושבת שיש זכות לדירה עליה למצוא פתרונות, אולי תקציביים, לנושא".

נציג ארגון נכי צה"ל, שי פלבר, טען ש"הבעיה היא שברוב המקרים חברות הביטוח לא מסרבות לתת ביטוח חיים באופן רשמי, אלא קובעות פרמיות כל־כך גבוהות שבעלי מוגבלויות פשוט מוותרים. יש מקרים בהם אנשים נדרשים להחזר חודשי על המשכנתא בסך 2,500 שקל והפרמיה שלהם על ביטוח חיים עומדת על 2,000 שקל בחודש. בפועל המשמעות היא שהם לא ייקחו משכנתא". "בין השאר המטרה שלנו היא שהמפקחת על הביטוח תוכל באמת להשליט סדר על חברות הביטוח ותטיל סנקציות על חברות שיסרבו סירוב לא סביר".

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email