נשיא הלשכה אייזיק: "גופים מוסדיים פועלים בניגוד לחוק בכל הנוגע לעמלת הסוכן"

בין היתר, חברות מתנות דמי ניהול נמוכים במיוחד באי שיתוף סוכן ביטוח; "הלקוחות מופלים לרעה. נפעל למגר את התופעה גם באמצעים משפטיים"
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

בימים אלו פועלת הלשכה במטרה לדרוש את אכיפת הוראות חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), תשס"ה-2005. כזכור, החוק תוקן בשנת 2017 (תיקון מס' 20) ובמסגרתו בוטלה הזיקה בין עמלת ההפצה לגובה דמי הניהול. בהתאם לתיקון לחוק התווסף סעיף 32(ה)(3) וכך נקבע: "עמלת ההפצה […] לא תחושב בזיקה לשיעור דמי הניהול שהחברה המנהלת תגבה מעמית". עוד בתיקון האמור התווסף סעיף הנוגע לסנקציית העונשין למי שעובר על הוראה זו.

לאחרונה, התקבלו בלשכת סוכני הביטוח תלונות על כך שגופים מוסדיים קושרים בין תגמול הסוכן לבין גובה דמי הניהול. עוד נודע ללשכה כי אותם גופים מוסדיים מודיעים באופן חד צדדי לאותם סוכני ביטוח, באופן מפורש, כי לא יקבלו תמורה זאת אף שגובה דמי הניהול המוצע ללקוח על ידי סוכן הביטוח זהה לגובה דמי הניהול אותו מציע הגוף המוסדי.

שלמה אייזיק. צילום: דוברות שלמה אייזיק

סו"ב דידי פרידלנדר, יו"ר ועדת הפיננסים בלשכה, מסביר: "חלק מהחברות הגדולות פשוט הוציאו את הסוכנים מהמשחק; החברות עומדות על כך שיקבלו 2% מגובה דמי הניהול, כך שהסוכן יקבל את החלק הנותר. נוצר מצב מנוגד למטרת החוק, שאם דמי הניהול שהסוכן ישיג עבור הלקוח יעמדו על 2% מההפקדות, הוא לא יקבל עמלה.

התניה בניגוד לחוק

"קיבלנו תלונות, שאחת מהן דיברה על כך שחברה גדולה הציעה לגוף ציבורי גדול הסכם פנסיה בדמי ניהול של 1%, כשבהסכם מצוינת התניה מפורשת – ללא סוכן ביטוח. במילים אחרות – ההצטרפות היא ישירה. ראשית, ההתניה מנוגדת לחוק פנסיית חובה, לפיה כל אזרח יכול לבחור על פי חוק סוכן שיטפל בחיסכון הפנסיוני שלו. מה קורה עם עובד של אותו גוף, שרגיל לעבוד עם הסוכן שלו ורוצה שהוא ייצג אותו גם מול הגוף הפנסיוני? הסוכן לא ירצה לעבוד ללא תגמול. שנית, בהיבט המסחרי, בתקנות נקבע שהסוכן שנבחר יקבל את התגמול בהתאם לחוזה שלו עם היצרן; גם אם אין סוכן, הרי דמי הטיפול מגיעים למישהו אחר – אם זה יועץ הבנק, עובד החברה המבוטחת וכד'".

דידי פרידלנדר. צילום: באדיבות המצולם

לדברי פרידלנדר, בשלב ראשון הלשכה פועלת מול היצרנים, בשלב השני היא תפנה לרשות שוק ההון לאכוף החוק על החברות, ואם המצב יישאר כמו שהוא, הלשכה תפעל מול חברות הביטוח באמצעות תביעה בבית המשפט.  

"לא במשמרת שלי"

נשיא הלשכה, סו"ב שלמה אייזיק, מסר בתגובה: "אנו רואים בחומרה תופעה זו אשר עומדת בניגוד גמור להוראות החוק ונפעל למגר אותה באמצעים העומדים לרשותנו, לרבות באמצעי אכיפה מצד רשות שוק ההון, לחילופין, באמצעות פניה לערכאות משפטיות". אייזיק הוסיף ואמר כי "מעבר לזלזול בחוק, אנו נחשפים למהלך בו לקוחות מופלים לרעה נוכח רצונם להסתייע באיש המקצוע – סוכן הביטוח – לכך לא אסכים במשמרת שלי".

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email