"לאחר גניזת הביטוחים הסיעודיים לפני מספר שנים, בעקבות יציאתה של מבטחת המשנה 'סקור' מהשוק בישראל, הזנחת אזרחי המדינה והשארתם ללא ביטוח סיעודי (כאשר הפתרון הקיים באמצעות קופות החולים אינו באמת פתרון ביטוחי), מוטלת כעת עננה כבדה מאוד על המשך קיומם של ביטוחי הבריאות הפרטיים".
כך טוען נשיא הלשכה, סו"ב שלמה אייזיק, בעקבות הפרסומים על הגבלות משמעותיות שהטילה ענקית ביטוח המשנה סוויס רי בביטוחי המשנה לחברות הישראליות בחוזים חדשים ארוכי טווח של ביטוחי בריאות.

"מדובר בעננה כבדה מאוד הרובצת על האפשרויות הקיימות לאזרחי המדינה לרכוש פוליסות ביטוח לניתוחים פרטיים, השתלות, תרופת מחוץ לסל הבריאות, טיפולים מיוחדים ושימוש בטכנולוגיות רפואיות מתקדמות ועוד, דבר אשר צפוי לגרור פגיעה אנושה באיכות החיים ובאיכות השירותים הרפואיים של אזרחי המדינה וצמיחתה מחדש של הרפואה השחורה", מציין סו"ב אייזיק.
על פי הפרסומים, צמצמה סוויס רי באופן משמעותי את ההתחייבות ארוכת הטווח שלה עם שוק ביטוחי הבריאות הפרטיים בישראל. חוזי ביטוח המשנה לטווח ארוך היו עד 2016 במודל Back to Back; הפרמיה שחברת הביטוח שילמה למבטחת המשנה הייתה צמודה לפרמיה שמשלם המבוטח; מבטחת המשנה לא יכלה לדרוש עדכון פרמיות בלי שחברת הביטוח תעדכן פרמיות למבוטחים, עדכון הדורש אישור רשות שוק ההון.
החל מ־2022, בעקבות החלטה אסטרטגית של החברה לגבי השוק הישראלי, סוויס רי דורשת מהחברות הישראליות לאפשר לה לעדכן את הפרמיות, ללא התנאי של עדכון פרמיות המבוטחים באישור הרשות.
קריאת מצוקה
לדברי נשיא הלשכה, שינוי המדיניות של סוויס רי הינו "תוצאה של מספר גורמים מצטברים אשר כנראה יביאו ליציאתה משוק ביטוחי הבריאות הפרטיים בישראל: ראשית, לצד רפורמת הבריאות הצפויה להיכנס בדצמבר 2022, מבקש אגף התקציבים במשרד האוצר 'לעודד' מבוטחים (עד כדי חיוב), לממש בעת הצורך את פוליסת הביטוח הפרטית לפני מימוש הזכויות במסגרת השב"ן. הדבר יביא להגדלה משמעותית בתביעות, ובנוסף האירוע הינו פגיעה באוטונומיה של הפרט אשר רכש פוליסה פרטית על מנת לממשה כרצונו ובהתאם לצורך שלו.
"עוד מבקש האוצר (כמדי שנה בשנה) להטיל מס על מימוש זכותו של המבוטח מכוח פוליסת ביטוח הבריאות שברשותו, וזאת על מנת לייקר משמעותית את כדאיות רכישת פוליסות הבריאות הפרטיות ולייצר אפליה מלאכותית בינן לבין הרפואה הציבורית.
"בנוסף, חוסר יכולתן של חברות הביטוח הישראליות לעדכן תעריף ללא אישור מוקדם של הממונה על שוק ההון, בצד אי יכולתה של מבטחת המשנה להתחייב לתעריף קבוע לאורך זמן או לחילופין להיצמד לכללי הרגולציה בישראל, מבטלת למעשה את יכולת שיתוף הפעולה בינה לבין החברות הישראליות; פער זה צפוי ליצור הפסדים גדולים לחברות.
"לסיכום", אומר סו"ב אייזיק, "חשוב לנו לציין את העובדה כי זוהי קריאת מצוקה לעזרה דחופה, והקוראים לעזרה הינם סוכני הביטוח בישראל, מתוך דאגה לאזרחי המדינה ולציבור המבוטחים.
"אם לא, תיפסק מעורבות גורמים המעכבים שוק חופשי ומשוכלל בשוק הביטוח (בעיקר רגולציה ואוצר) שהינו עדיין תחרותי. ללא כניסתן של חברות ביטוח נוספות וזרות, אנחנו נהפוך להיות מדינת קולחוז בכל הקשור לענפי הביטוח", מזהיר נשיא הלשכה.