סו"ב יורם סקיאן: "בביטוח לחברות הליסינג אין אלוהים"

ועדת הכלכלה תומכת ברגולציה קשה ואכיפה על חברות הליסינג שמבטחות את רכביהן בעצמן. סו"ב אריאל מונין: "בלשכה פועלים בנושא מתחילת הקדנציה. לא נשב ולא נשקוט עד שהנושא יוסדר והצרכנים יפסיקו להיפגע"
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל, הודיע בסיום דיון בנושא ביטוחי רכב בחברות ליסינג כי הוא נוטה לאמץ את גישת הלשכה לפיה חברות הליסינג ימשיכו לבטח את עצמן אבל תוטל עליהן רגולציה נוקשה בתחום תשלומי הפיצויים לנפגעי צד ג' ברכב. "אני לא משתגע לעזור לחברות הביטוח, אבל זה שנפגעי התאונות צריכים לחפש את החברים שלהם בחברות הליסינג לא יהיה יותר", אמר כבל.

כבר לפני יותר משנתיים גיבשו משרדי הממשלה הצעת חוק שתחייב את חברות ההשכרה והליסינג לבטח את הרכבים שבבעלותן בביטוח צד ג' בחברות ביטוח, בניגוד למצב הקיים בו הן מהוות כגורם המבטח של עצמן. ואולם עד כה, בגלל התנגדות החברות שטוענות שזה יביא לתוספות עלויות וייקור מחירים, הצעת החוק לא קודמה.

בעקבות תלונות רבות של סוכני ביטוח ולקוחותיהם על יחס מחפיר מצד חברות הליסינג בבואם לתבוע מהם פיצוי על נזק שנגרם להם כצד ג' בתאונה עם רכב ליסינג, פנתה הלשכה לממונה על שוק ההון, דורית סלינגר, למשרד התחבורה ולמבקר המדינה, יוסף שפירא, במטרה להוביל לתיקון הכשל הממשלתי בנושא. הלשכה טענה שהחברות מהוות "מבטח" אך הן אינן מפוקחות על ידי רשות שוק ההון ומשכך אינן פועלות כדי ליישב את תביעות מבוטחיהם וצד ג' בהתאם לסטנדרטים שנקבעו על ידי משרד האוצר ביחס לחברות הביטוח.
הלשכה דרשה שמשרד התחבורה יאכוף לפחות את הנוהל שהוא פרסם בדצמבר 2008, לפיו אם "בחרה החברה ליטול על עצמה את הכיסוי לצד ג', החברה תסלק כל דרישה לפיצוי בגין נזק לרכוש צד ג' שנגרם כתוצאה מתאונה שהיה מעורב בה כלי רכב שבבעלותה, כאילו הייתה מבטח מורשה ובהתאם להוראות המפקח על הביטוח לעניין סילוק תביעות בענף ביטוח רכב רכוש". עד כה לא נאכף הנוהל ולא חוקק החוק.

סקיאן

בדיון בוועדת הכלכלה סיפר סו"ב אריאל מונין, יו"ר הוועדה לביטוח כללי בלשכה, כי %73 מתביעות צד ג' מול חברת ליסינג משולמות רק לאחר 12־4 חודשים, כשרק %27 מהתביעות משולמות בשלושת החודשים הראשונים. הנתונים מבוססים על למעלה מ-300 תלונות שנדגמו בלשכה.

סו"ב יורם סקיאן, חבר בוועדה לביטוח כללי בלשכה, הוסיף ואמר כי "בביטוח לחברות הליסינג אין אלוהים. הן עוברות על כל חוק ועל כל תקנה בנושא התשלום. מזלזלים בך ואין עם מי לדבר, החריג הוא כשחברת ליסינג מוכנה לשלם".
עו"ד אינגריד הר אבן שייצגה בדיון את איגוד המוסכים, אמרה שהמוסכים הם קבוצת נפגעים נוספת, משום שבמקרה תאונה מקובל שהמוסך ממתין עד שהלקוח מקבל את התשלום. "כיוון שחברות הליסינג מאחרות מאוד בתשלום לנפגעים, הפכנו לבנקים של חברות הליסינג".

הטלת סנקציות

מנגד, את עמדת חברות הליסינג הציג מוני בר, יו"ר הארגון הישראלי להשכרת רכב וליסינג, שאמר כי הצעת החוק היא החמרה נוספת של הרגולציה על חברות ההשכרה. "אסור לשפוט לפי כמה חריגים שאולי התעמרו ולא שילמו. איני מתנגד לכך שהחוק יחיל על חברות הליסינג את לוחות הזמנים לתשלום של חברות הביטוח, אבל מה פתאום לחייב אותנו ללכת לחברת ביטוח?".

בעקבות הדיון אמר מונין ל”ביטוח ופיננסים” כי “עד שיחוקק החוק, בתקווה שזה יהיה בעתיד הלא רחוק, יש לאכוף את הנוהל שפורסם ולהטיל סנקציות על מי שלא עומד בו. יו”ר ועדת הכלכלה הבין שמדובר בבעיה צרכנית. אנחנו בלשכה פועלים בנושא מתחילת הקדנציה, אנחנו מרוצים מההתקדמות אך לא נשב ולא נשקוט עד שהנושא יוסדר והצרכנים יפסיקו להיפגע”.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email