"האצבע של חברות הביטוח שתובעות סוכני ביטוח – קלה על ההדק. אנחנו כלשכה לא נסכים וניתן גיבוי לכל סוכן שנתבע בידי חברת ביטוח שלא כדין". כך אמר אורי צפריר, סגן ממלא מקום נשיא לשכת הביטוח, לקול תשואות סוכני הביטוח. הדברים נאמרו במסגרת פאנל שנערך בכנס אלמנטר 2015 תחת הכותרת "סוכן הביטוח בין הפטיש לסדן – האחריות בין סוכן לחברה".
צפריר הדגיש כי סוכן הביטוח הוא אדם בודד מול חברה בעלת כוח והון והמליץ כי כאשר סוכן חותם על הסכם עבודה עם חברת ביטוח, רצוי שישמור גם את הטיוטות. "היה לנו מקרה שבו חברת ביטוח תבעה סוכן לאחר כמה שנות עבודה עמו, וטענה – טעינו. שילמנו לך עודף עמלות. למזלו של אותו סוכן הוא שמר את הטיוטות וההתכתבויות לפני החתימה על החוזה ביניהם. טיוטות הן כמו פרוטוקול של דיונים בהצעת חוק – הן מעידות על כוונת המחוקק. הטיוטות וההתכתבויות יעידו על התהליך שעשה הסוכן עם החברה לפני שחתם אתה על חוזה".

צפריר גילה כי הלשכה פועלת מול הפיקוח על הביטוח במטרה להגן על הסוכנים מול החברות: "אנחנו לוחצים על הפיקוח ואומרים להם – אתם אמורים לדאוג לכל השחקנים בענף הביטוח ולכל רק למבוטחים. לא ייתכן שהסוכן הבודד יהיה חשוף לתביעות בקלות כזאת מצד החברות", אמר צפריר. מנחה רב השיח, עו"ד אורי אורלנד, בעל משרד לייעוץ ביטוח, אמר בפתיחת דבריו כי "סוכן הביטוח חשוף לתביעות יותר מכל בעלי המקצועות החופשיים, כמו עורכי דין ורואי חשבון; הוא 'ילד הכאפות' של שוק זה. כעו"ד אני מקבל כל שבוע שיחה מסוכן ביטוח שנתבע או חושש שייתבע. סוכני הביטוח פועלים ללא משנה סדורה, ולכן הם חשופים יותר לתביעות – הן מצד לקוחותיהם והן מצד חברות הביטוח".
"אל תחששו מהלקוח גם אם תאבדו אותו"
גיורא פלונסקר, סמנכ"ל בכיר, מנהל אגף ביטוח ביותר בתחום אחריות מקצועית לסוכני הביטוח, אמר בפאנל כי על סוכני הביטוח להקפיד על הפרטים. "טופס הצעת ביטוח הוא המדריך שלכם להצעת ביטוח ללקוח – תרשמו, תעשו סיכומים משלכם. אל תפחדו מהלקוחות – אנחנו תבענו סוכן ביטוח משום שחשש להגיד ללקוח שהביטוח שלו בחסר גדול עקב תקופת בוחן במעבר של התיק שלו מחברה לחברה. אל תחששו מהלקוח, גם אם תאבדו אותו".
בתגובה להערת סוכן ביטוח, שגם לחתמי החברות יש אחריות במכירת פוליסה, אמר פלונסקר כי "גם החתמים וגם הסוכנים צריכים להפעיל ראש גדול בעת מכירת פוליסה ללקוח".
"הלקוחות מקליטים אתכם"
עו"ד אפי נווה, נשיא לשכת עורכי הדין בישראל, אמר כי "60% מהתביעות נגד עורכי דין על רשלנות מקצועית מוגשות על ידי לקוחות – הלקוח הוא האויב שלכם מהרגע שהוא יושב מולכם. יש לתעד כל שיחה אתו, להקליט אותו. במקרה של ביטוח, כשבא אליכם המבוטח, רוב הסיכויים שהוא מקליט אתכם בהוראת עורך הדין שלו. בכל שיחה לאחר שקרה מקרה ביטוחי, אל תודו בפני המבוטח שהייתם צריכים לעשות דברים אחרים משעשיתם. אחר כך ההקלטות האלה מביאות להרשעתכם בבית המשפט".
אסף מיכאלי, מנהל תחום ביטוח כללי באגף הפיקוח על הביטוח, גילה כי הפיקוח מקבל עשרות פניות מדי שנה ממבוטחים, שאינם מפוצים כראוי או שמכרו להם את המוצר הלא מתאים. "אנחנו רואים בחברת הביטוח את האחראית. החברה בוחרת את הסוכן, והיא צריכה להדריך אותו כיצד לפעול בעת מכירת הפוליסה ובעת תביעה. לסוכני הביטוח, אני ממליץ להקליט את ההתנהלות מול החברות ומול הלקוחות. בעידן הסמארטפונים זה די פשוט".