שר האוצר, משה כחלון, ורשות שוק ההון, הכריזו ביום ראשון השבוע על ארבע קרנות הפנסיה שהציעו את דמי הניהול הנמוכים ביותר בהליך לבחירת קרנות ברירת המחדל, ששמן שונה ל"קרנות הנבחרות".
הקרנות שנבחרו הן: אלטשולר-שחם, מיטב דש, פסגות והלמן-אלדובי. דמי הניהול שהוצעו בהליך יחולו על המצטרפים לקרנות הנבחרות למשך עשר שנים. נמסר כי הפחתת דמי הניהול לעומת דמי הניהול המקסימאליים, צפויה להגדיל את קצבת הפרישה של עובדים באלפי שקלים מדי שנה ומאות אלפים לכל תקופת החיסכון הפנסיוני. שש חברות מנהלות הגישו הצעות בהליך ומתוכן נבחרו ארבע. תקופת הפעילות של הקרנות תימשך שלוש שנים והן יחלו לפעול ב־1 בנובמבר.
תעריפי דמי הניהול המרביים של החברות הנבחרות יהיו: אלטשולר־שחם והלמן אלדובי 1.49% מההפקדות החודשיות ו־ 0.1% מהצבירה; 2.49% מההפקדות החודשיות ו־ 0.05% מהצבירה בקרן במיטב־דש; 1.68% מההפקדות החודשיות ו־0.0905% מהצבירה בקרן בפסגות.

מהפכת הפנסיה
לאחר זכייתו, פנה בית ההשקעות הלמן-אלדובי לשר האוצר ולרשות שוק ההון בבקשה לאפשר את הורדת דמי הניהול מהצבירה לרמה אפסית של 0.001%. הפנייה נעשתה לאחר שבית ההשקעות כבר הודיע על הורדת דמי הניהול מהצבירה ל־0.05% בלבד, למרות שזכה במכרז עם דמי ניהול מהצבירה בסך 0.1%. בבית ההשקעות טוענים כי דמי הניהול הנוכחיים המותרים לבתי ההשקעות גבוהים משמעותית מאלו של המכרז הראשון ואין כל סיבה שהציבור ישלם כעת מיליארדי שקלים נוספים, במצטבר. עוד טוענים בבית ההשקעות כי גם בדמי ניהול אפסיים מהצבירה, ישנה היתכנות כלכלית לביצוע הרפורמה.
איתי ברדה, מנכ"ל הלמן אלדובי גמל ופנסיה: "מדובר ברפורמה גדולה יותר מרפורמת הסלולאר אותה הוביל השר כחלון. בעוד שמהפיכת הסלולאר חסכה לציבור כמה מאות שקלים בחשבון החודשי, מהפיכת הפנסיה תוסיף לכשניים וחצי מיליון חוסכים לפנסיה, המשלמים היום את השיעור המקסימלי של דמי ניהול (6%), סכומים שיכולים להגיע עד לכ־300 אלף שקל בחיסכון הפנסיוני, רק בזכות הפחתת דמי הניהול ופתיחת השוק לתחרות אמיתית".
בהתאם להליך תינתן הנחה בדמי ניהול גם לעמיתים שיפרשו לגמלאות בקרנות הנבחרות, כך שדמי הניהול שיגבו מהם לא יעלו על 0.3%. נכון להיום הפורשים משלמים על קצבת הזקנה שלהם את דמי הניהול המקסימליים הקבועים בהוראות הדין בשיעור של 0.5%. המהלך יביא להגברת התחרות על פלח שוק זה שסכום החיסכון שלו בשיאו ערב פרישתו לגמלאות.
במשרד האוצר מעריכים, כי המהלך צפוי להביא להוזלה בדמי הניהול בשוק הפנסיה כולו, כמו גם לשיפור איכות השירות ולהגברת התחרות בשוק החיסכון הפנסיוני.
על פי נתוני רשות שוק ההון, הצטרפו בשנתיים של פעילות שתי הקרנות במכרז הראשון (מיטב דש והלמן אלדובי) כ־120 אלף חוסכים חדשים לקרנות אלו. עוד מציינים ברשות, כי ברבעון הראשון של 2018 בחרו 26% מהמצטרפים לקרנות הפנסיה בקרנות ברירת המחדל.
זרוע הפצה מרכזית
בעקבות הזכייה שלהן במכרז, שלחו מיטב דש ופסגות הודעות לסוכניהן, כי הן רואות בסוכנים זרוע הפצה מרכזית גם בתחום קרנות ברירת המחדל. אילן רביב, מנכ"ל מיטב דש מסר, "בעולם הפנסיה החדש, שישנה בו שקיפות ומעתה גם דמי ניהול הגונים ונמוכים לכל אחד, אנו נפעל לשילוב של סוכנים ויועצים פנסיוניים בטיפול השוטף בהפצת קרן הפנסיה הנבחרת שלנו ומתן מענה פנסיוני אופטימלי ללקוחות".
גם אלטשולר שחם שלחו מכתב לסוכנים, ובו כתב צפריר זנזורי, סמנכ"ל שיווק ומכירות לסוכנים, כי "הסכמי ההתקשרות עמכם בכל הקשור לתגמול בגין צירוף עמיתים לקרנות הפנסיה יעודכנו". הלמן־אלדובי מסרו כי הם עובדים עם הסוכנים בשותפות מלאה בכל מגזרי הפעילות לרבות בקרנות הפנסיה.