סלינגר מתעקשת: פוליסות הביטוח הקבוצתיות יבוטלו אם לא יעברו למודל החדש

מדובר בכ־850 אלף מבוטחים, שאם הארגונים שלהם לא יעברו למתכונת החדשה, הם ייוותרו ללא כיסוי ביטוחי. אסף מיכאלי, סגן בכיר לממונה על שוק ההון: "המשך שיווקו של ביטוח סיעודי במתכונתו הישנה פוגע בזכויותיהם של מרבית המבוטחים"
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

מכתב שנשלח בתחילת השבוע לחברות הביטוח ובעלי פוליסות הסיעוד הקבוצתיות (מעסיקים, ועדי עובדים, ארגונים וכו') בידי אסף מיכאלי, סגן בכיר לממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון מזכיר לגופים הנ"ל, שההתקשרות הקיימת בין הארגונים לחברות תסתיים אם לא יעברו למתכונת החדשה.

מדובר במודל שפורסם בחוזר ביטוח סיעודי קבוצתי שפרסמה הממונה דורית סלינגר, ושנכנס לתוקף ב־1 בספטמבר 2017. הדגש העיקרי במודל החדש הוא פוליסה קבוצתית שתקפה לכל חיי המבוטח בה, לעומת פוליסות הביטוח הקבוצתי שתוקפן היה מוגבל למספר שנים, וחברת הביטוח יכלה שלא לחדש אותן כרצונה.

חברת הביטוח תתחייב בביטוח הקבוצתי לביטוח לכל החיים, אם כי תהיה לה אפשרות מדי תקופה לייקר את הביטוח, אך בשיעורים שיפוקחו על ידי הפיקוח ויהיו מוגבלים. כיום משלמים עובדי הארגונים האלה כ־20 שקלים בממוצע על הביטוח הקולקטיבי, והעלות שלו צפויה לזנק ל־250־200 שקלים בחודש. מדובר בכל מקרה בעלות זולה משמעותית מהביטוחים הפרטיים.

בעקבות החוזר הודיעה ההסתדרות כי תכריז סכסוך עבודה ותשבית את המשק אם לא יימצא פתרון אחר למודל של סלינגר, או לחילופין, יוארך תוקף התוכניות הקיימות לשנה נוספת. גם הוועדים הגדולים במשק לוחצים ישירות על סלינגר בנושא, וחברי כנסת פועלים מולה ומול שר האוצר משה כחלון, להאריך את התוכנית. כאמור, סלינגר לא נכנעת לכל הלחצים, ובתמיכת מבקר המדינה יוסף שפירא, שהמליץ שלא להאריך את הביטוחים הקיימים, היא עומדת על שלה בנושא זה.

במכתב שהגיע לידי "ביטוח ופיננסים" כותב מיכאלי: "במהלך החודשים הקרובים יגיעו לסיומן תוכניות ביטוח סיעודי קבוצתי של עובדים וגמלאים בישראל. תוכניות ביטוח אלו נערכו בהתאם למודל ביטוחי שמנוגד לתכלית הביטוח הסיעודי ואינו נותן מענה לכל חיי המבוטח. המשך שיווקו של ביטוח סיעודי במתכונתו הישנה פוגע בזכויותיהם של מרבית המבוטחים".

סלינגר

 

אחריות ציבורית

עוד כותב מיכאלי: "על פי דין, כל בעל פוליסה (מעסיק עבור עובדיו או ארגון עבור חבריו) מייצג את המבוטחים בקבוצה ואמון על טובתם. לפיכך נדרש בעל הפוליסה לנקוט במירב האמצעים העומדים לרשותו על מנת לאפשר את המשכו של הביטוח הסיעודי במתכונתו החדשה. במקביל, חברות הביטוח צריכות לנהוג בתום לב ומתוך אחריות ציבורית לבוא במשא ומתן עם בעלי הפוליסות בהתאם למתכונת החדשה. ההתקשרות תסתיים אם לא יעברו למתכונת החדשה. המבוטחים עצמם רשאים לממש את זכותם לעבור ברצף ביטוחי לפוליסת המשך פרטית. המבוגרים זכאים להצטרף לקופות החולים ללא הצהרה רפואית".

בתגובה אמר גבי נקבלי, מנכ"ל אופק זהב ויועץ סיעודי ללשכת סוכני ביטוח: "המכתב מהרשות נועד לחזק את עמדת הממונה מול חברות הביטוח ובעלי הפוליסות, לפיה לא יוארכו הפוליסות הקבוצתיות הקיימות בשנה נוספת. זאת על רקע לחצים של ההסתדרות, ועדי עובדים וחברי כנסת על הממונה ושר האוצר, שכן להאריך את המצב הקיים. רוב הביטוחים הקבוצתיים מסתיימים בסוף השנה, ובינתיים גם בעלי הפוליסות – מקומות העבודה, ארגונים, וגם חברות הביטוח – כולם יושבים על הגדר לראות אם הלחצים יפעלו על הממונה. אין פוליסות חדשות לפי המתכונת החדשה, אולי במקומות בודדים".

850 אלף ללא כיסוי ביטוחי

לדברי סו"ב דב ברומר, מומחה לבניית תוכניות סיעוד, בתחילת 2018 יהיו כ־850 אלף איש שהיום מבוטחים בביטוחי סיעוד קבוצתיים, ללא כיסוי ביטוחי. "אין היענות בשטח למודל החדש של סלינגר כי הוא לא ישים; הביטוח הוא אמנם לאורך חיי המבוטח, והמבוטח אמנם משלם בהתחלה פחות – למשל, 400 שקל לחודש למי שגילו 65, במקום 1,000 שקל בביטוח פרטי כיום, אבל המודל מאפשר לחברת הביטוח לייקר את הפרמיה לאחר חמש שנים פי שלושה ל־1,200 שקל לחודש ולאחר עשר שנים ל־1,800 שקל".

לדברי סו"ב יואל זיו, יו"ר הוועדה לבריאות וסיעוד בלשכת סוכני ביטוח: "טוב עשתה הממונה על הביטוח שהחליטה לגמור עם הסאגה המתמשכת של הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים, בקבלה החלטה אמיצה לא לאפשר את חידושם של הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים במתכונתם הישנה. החלטה זו מעבירה למעשה את האחריות על המבוטחים עצמם וחברות הביטוח. המעבר מהביטוחים הקבוצתיים הקיימים למתכונתם החדשה כרוך בעלייה משמעותית מאד בפרמיות, לפעמים במאות אחוזים.

"הבעיה הנה חריפה במיוחד בגילאים המבוגרים, בהם הפרמיה תתייקר מאד ורבים מהמבוטחים הקיימים יאלצו לבטל את הביטוח לאחר תשלום של פרמיות לאורך שנים רבות. לצערי, לא ניתנה תשובה הולמת לבעיה הנ"ל ומבוגרים אלו מופקרים לנפשם. לשכת סוכני ביטוח יזמה מתווה במסגרתו מימנה עבודה מקצועית של אקטואר בעל שם עולמי, ובו פתרון מוצע לאוכלוסיית המבוטחים בני 57 ומעלה, אשר נפגעה אנושות כתוצאה מביטול הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים. מסקנות המחקר והמתווה שהתגבש, הנו מימון משותף של המדינה וחברות הביטוח, בתרומת סוכני הביטוח, על מנת להמשיך ולהחזיק מבוטחים אלה בכיסוי סיעודי מתאים, עד סוף ימיהם. המתווה הוגש לעיונם של ח"כ, שרים ויו"ר ההסתדרות ואנו תקווה כי הנושא ייבחן מחדש".

יש לציין, כי גם הוועדה הציבורית שהקימה הלשכה בראשות גדעון סער, התייחסה באריכות לנושא הסיעוד, והיא רואה בו בעיה ממלכתית, שיש
ליצור עבורה תוכנית לאומית. זאת במיוחד על רקע העובדה שעל פי תחזית משרד הבריאות, מספר החולים הסיעודיים צפוי להכפיל עצמו ב־15 בשנים הבאות. בין היתר, הוועדה ממליצה על פיתוח מוצר סיעודי חדש ראוי ובר השגה שיעניק למבוטח רובד שני מעבר לביטוח הממלכתי ובמחיר סביר.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email