"להב ניצבת מאחורי לשכת סוכני ביטוח במאבק שלהם לאי התערבות כלשהי בשכר הטרחה שלהם בנושא ה'צירוף לרבים'. ההוראה החדשה של הממונה על שוק ההון דורית סלינגר בנושא, עלולה לגרום לכך שקרוב למיליון איש יישארו בלי מענה לביטוח פנסיוני. הציפייה הייתה שבמידה ומתבצע שינוי הוא יהיה מעתה ואילך ולא יחול לגבי הסכמי עבר".
כך אומר עו"ד רועי כהן, נשיא להב (לשכת העצמאים בישראל) בריאיון ל"ביטוח ופיננסים". מדובר בהבהרה שפרסמה סלינגר לפני כחודש וחצי לפיה "אין לשלם עמלות לסוכני הביטוח בגין הליך 'צירוף לרבים', וזאת עד לביצוע תהליך ייעוץ והנמקה לעמיתים, לרבות ביחס לאלו שכבר מצויים בהסדרים פנסיונים בעשר השנים האחרונות".

עו"ד כהן מוסיף, כי "שוב אנו עדים לתהליך קבלת החלטות שגוי של רגולטור, ללא היוועצות וללא קבלת תמונה אמיתית מהשטח מהמפוקחים שלו. זה מביא לכך שהלקוחות הם אלה שייפגעו, בדיוק כפי שארע בנושא ממשק המעסיקים; במשך שנה וחצי כספים של מאות אלפי עובדים לא הגיעו ליעדם והייתה אנדרלמוסיה שלמה. כל מה שמצופה מרגולטור זה לשבת עם האנשים שחיים יום יום את השטח ויודעים את העבודה האמיתית, ויחד אתם להגיע למודל ותוצאה שלא תביא לפגיעה בלקוחות. לנגד עינינו קרוב ל־5,000 סוכנים ש'לובשים יום יום שכפ"צ' ויוצאים להביא את הפרנסה למשפחותיהם ועבור עובדיהם, מתמודדים מול רגולציה, בירוקרטיה, שחיקה ברווחיות ותחרות קשה. השיטה הזאת של הנחתת רפורמות חייבת לעבור מן העולם".
בנושא פנסיית חובה שלהב וארגוני עצמאים נוספים הביאו לחקיקתה טוען כהן: "אנחנו כשנה וחצי לאחר כניסת החוק לתוקף ואין ספק שהמטרה הושגה; ישנה מודעות גדולה בקרב העצמאים לנושא של חיסכון פנסיוני. עם זאת, יש עדיין
מה לשפר בנושא בעיקר במתן כלים וידע לאותם עצמאים על מנת שיבצעו חשיבה לטווח ארוך בכל הנושא של החיסכון הפנסיוני".
איך אתם משתפים פעולה בנושא זה עם לשכת סוכני ביטוח?
כהן: "אני רואה בסוכני הביטוח כשגרירים של החוק וכגורמים היעילים להשגתו. בימים אלה אנו עובדים יחד עם שר הכלכלה אלי כהן, הסוכנות לעסקים קטנים והמעוף שבמשרד הכלכלה, להביא לכך שעצמאים יוכלו לקבל באמצעות המעוף ייעוץ והכוונה פנסיוניים מסוכני ביטוח, מתוך מטרה להנגיש את היתרונות בעריכת ביטוח אכ"ע לעצמאים. המטרה שלנו ביחד עם משרד הכלכלה, היא להביא לכך שלכל עצמאי בישראל תהיה רשת ביטחון סוציאלית והם גם יוכלו להזדקן בכבוד".
במה עוסק מאבקכם בנושא ההכרה בהוצאות רכב לעצמאים?
כהן: "להב מנהלת בשנה האחרונה מאבק צודק להכרה מלאה בהוצאות רכב עבודה, מתוך עיקרון של תשלום מס אמת. רכב עבודה שכל כולו לייצור הכנסה – צריך להכיר בהוצאות עליו. כיום עצמאים זכאים להכרה של 45% בלבד, כשלעיתים הרכב הוא אך ורק לצרכי עבודה (למעט נהגי המוניות, מורי הנהיגה ורכבי ביטחון, שזכאים להכרה של 90% מהוצאות הרכב).
"בנוסף, שיטת החישוב של שווי השימוש של כלי הרכב שגויה ויש לתקן אותה. אנחנו דורשים לחשב את שיעור טובת ההנאה משיעור של 2.4% לשיעור של 1.5% משווי הרכב, כדי לשלם מס אמת. היום מחשבים 2.4% מערך הרכב כטובת הנאה של בעליו, כשהשיעור נגזר משווי הרכב כחדש ולא לפי ערכו הנוכחי בשוק. אם קניתי רכב ב־150 אלף שקל והיום הוא שווה 50 אלף שקל, החישוב של שווי שימוש הוא מה־150 אלף שקל".
איפה עומד מאבקכם לטובת דמי אבטלה לעצמאים?
כהן: "להב פתחה בקמפיין לטובת תכנית 'נטו לעצמאים ועסקים קטנים', הכוללת תמריצי מיסוי וגם דמי אבטלה לעצמאים. בעקבות הקמפיין הוקמה ועדה בראשות מנכ"לי משרדי האוצר והכלכלה, שאנו שותפים לדיוניה. על פי החלטת הממשלה אמורה הוועדה למסור את מסקנותיה בחודש יולי.
"הדרישה שלנו לדמי אבטלה לעצמאים היא דרישה צודקת. לא ייתכן שנישא בתשלומי הביטוח הלאומי, ובשעה שאדם סוגר את העסק לא יזכה לקבל דמי אבטלה בדיוק כמו שמקבל עובד שכיר שפוטר".
אתה אופטימי?
כהן: "לפני הקמת הוועדה נפגשנו עם שר האוצר שהבטיח לתקצב את התכנית (נטו לעצמאים ועסקים קטנים) בכמה מאות מיליוני שקלים עוד בשנת 2018. אני רוצה להאמין ולקוות שאכן נראה בשורה אמיתית בצעדים לעידוד העצמאים להורדת המיסוי על עסקים קטנים, שהם מנוע הצמיחה האמיתי של המשק.
"בהזדמנות זאת, לרגל יום העצמאות ה־70 של מדינת ישראל, אני רוצה לאחל לנשיאה החדש של לשכת סוכני ביטוח ליאור רוזנפלד, הצלחה בתפקידו ולכל אלפי הסוכנים ועובדיהם חג עצמאות שמח. להב עומדת לצדכם ולרשותכם".