בעקבות הגדלת רשת הביטחון לכספי חוסכים מבוגרים – ביקורת קשה מצד חברות הביטוח

יובל ארנון, יו"ר הוועדה לביטוח פנסיוני: "פעולה זו בלבד לא תפתור את משבר הפנסיה בישראל". יהודה בן אסאייג, מנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה וגמל: "המהלך פוגע בחוסכים הצעירים"
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

שר האוצר משה כחלון, יגדיל ל־60%־70% את רשת הביטחון לכספי החיסכון הפנסיוני של חוסכים מבוגרים (מעל 65). המהלך הדרמטי נובע ממסקנות הוועדה שמינה, בראשות מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, שהמליצה על עריכת השינויים הנ"ל כדי לתת הגנה טובה יותר לכספי החוסכים המבוגרים. הצוות כלל את הממונה על שוק ההון דורית סלינגר, החשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו, ראש אגף תקציבים אמיר לוי, הכלכלן הראשי יואל נוה, היועץ המשפטי של משרד האוצר יואל בריס, ונציגי בנק ישראל והמועצה הלאומית לכלכלה.

סלינגר.
סלינגר. הגנה טובה לחוסכים המבוגרים

מאז 2005 רשת הביטחון, שבמהותה היא איגרות חוב מיועדות עם ריבית מובטחת של 4.86% שמעניקה המדינה, מגינה רק על 30% מכספי הפנסיה והשאר מושקע בעיקר בבורסה ובהשקעות שונות בארץ ובחו"ל.

על חשבון הצעירים

על פי המלצות הוועדה, החוסכים הצעירים (עד גיל 50) יקבלו הגנה בשיעור של 10%-15% בלבד, ובני בני 50 עד 65 יזכו להגנה דומה לזו הקיימת היום (30% ואולי קצת יותר). על פי נתוני האוצר, עלות האג"ח המיועדות היא כ־2.7 מיליארד שקל בשנה, והיא תגדל בשנים הבאות בעקבות הרפורמה הנ"ל ועקב עליית תוחלת החיים. לכן הוחלט על צמצום האג"ח המיועדות לחוסכים הצעירים. באוצר סבורים, כי בפני הצעירים עומדות עשרות שנות חיסכון לפנסיה, ולכן הם לא זקוקים להגנה מפני התנודתיות בבורסה.

חברות הביטוח מתנגדות

יהודה בן אסאייג, מנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה וגמל, אמר כי "המהלך פוגע בחוסכים הצעירים, עקב הצורך בהגדלת רכיבי המניות ואפיקי ההשקעה המסוכנים יותר בחיסכון הצעירים". לדבריו, יש להביא בחשבון מצב שבו הריבית במשק עשויה להיות גבוהה מתשואת אגרות החוב המיועדות, כפי שכבר קרה בעבר. עוד ציין, כי בעקבות הרפורמה יגדלו גם המשאבים שנדרשות החברות להשקיע בתפעול קרנות הפנסיה. כך לדוגמה, החברות יהיו חייבות לחשב את התשואה לעמיתים בהתחשב בעובדה שלכל עמית עשוי להיות רכיב מיועדות שונה ולא משנה באיזה מסלול השקעה הוא בוחר.

טדי לין, מנכ"ל גמל ופנסיה מיטב דש אמר כי "הבשורה האחרונה לחוסכים לא תהיה שלמה אם לא ייווצר שוויון בין המוצרים”. לדבריו, המהלך הנוכחי מנציח את העיוות הקיים בין מוצרי החיסכון לעומת תיקון העיוות: "מדיניות האוצר הינה לייצר תחרות בין מוצרי חסכון ארוך טווח. הבשורה האחרונה לחוסכים לא תהיה שלמה אם לא ייווצר שוויון בין שני המוצרים, פנסיה וקופות גמל, גם בדבר קבלת אג"ח מיועדות. תחרות לא יכולה להתקיים כאשר מוצר אחד עדיף על השני. החשש של האוצר מהגדלת העלות התקציבית אינו מוצדק מאחר ואותה עלות תקציבית תתפרס על שני מוצרים לפחות".

בני שיזף, משנה למנכ”ל הפניקס, ומנהל חיסכון ארוך טווח וסיכוני חיים בחברה אמר כי “מדובר בתרגיל מכוער של הממשלה – לכאורה, היא תמשיך להנפיק אג”ח מיועדות באותו שיעור, אבל למעשה תקטין אותו והתמיכה הכוללת של המדינה בפורשים לפנסיה תלך ותקטן. זהו עוד צעד אחורה בתמיכת המדינה בציבור הפנסיונרים, בשעה שהיא רואה עצמה כמדינת רווחה.

ביקורת גם בלשכה

יובל ארנון, יו"ר הוועדה לביטוח פנסיוני, מסר כי לשכת סוכני הביטוח הכינה נייר עבודה מסודר כבר לפני כשנתיים בנושא משבר הפנסיה בישראל. אחת מהמלצותיה היתה לשנות את חלוקת האג"ח בקרנות, פעולה שפורסמה כהמלצת הוועדה בראשות מנכ"ל משרד האוצר. לדברי ארנון, "פעולה זו בלבד לא תפתור את משבר הפנסיה בישראל, והיא צריכה להיות מלווה בצעדים נוספים". עוד מציין, כי “יש לנהוג באותה מידה גם בביטוחי מנהלים וקופות הגמל. הקצאה לקרנות הפנסיה בלבד מותירה למעשה רק מוצר פנסיוני אחד, עם תקנון אחיד, ללא כל תחרות ובאופן חד צדדי המייתר לחלוטין את סעיף 12 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסים, וכן את הצורך במילוי מסמך הנמקה".

מהאוצר מסרו, כי תגובשנה גם הגנות משלימות לחוסכים בביטוחי המנהלים וקופות הגמל.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email