במסגרת רב־שיח שהתקיים בכנס הפנסיוני באילת, הושוו שני מסלולי חיסכון פנסיוני – פוליסת חיסכון לעומת קופת גמל להשקעה, מוצר חדש שהושק בשנה האחרונה.
את הפאנל הנחה עו“ד אליעזר פני גיל, והתעמתו בו סו“ב יגאל הררי, שתמך בקופת גמל להשקעה, וסו“ב דרור שפיר, חבר תת הוועדה לפיננסים, שתמך בפוליסת החיסכון הוותיקה.
”קופת גמל להשקעה היא מוצר נוח, נזיל, גמיש – ניתן לנייד אותו בין קשת רחבה של מקומות השקעה, לעומת פוליסת חיסכון שניתן לחסוך רק בחברת ביטוח“, הסביר סו“ב הררי את עמדתו. ”קופת גמל להשקעה ניתן לפתוח בכל גיל, כולל בגיל מאוחר, אין צורך במוטבים, ואין מס רווחי הון למי שמושך את הכסף בגיל הפנסיה. המוצר אידיאלי גם להפקדות שוטפות. דמי הניהול זולים יותר, לפחות כיום, מאשר בפוליסות חיסכון. שיעור התחלופה לעומת השכר לפני הפנסיה, טוב יותר מאשר בקרנות הפנסיה“.
סו“ב שפיר אמר בתגובה, ”אני מסכים שיש לקוחות שקופת גמל להשקעה מתאימה להם יותר. אבל אני סוכן ביטוח, ואני נפגש עם הלקוחות שלי כדי להתאים להם את המוצר הטוב ביותר עבורם. בפגישה אני נוהג להשוות את מוצרי הפנסיה בשוק באמצעות הנתונים המפורסמים באתר האוצר על כל מוצר. אני זהיר לגבי כספי ובוודאי כשמדובר בכספי לקוחותיי. בכל מכשיר פנסיוני אני בודק תשואה ממוצעת לטווח ארוך, דמי ניהול, גודל הקופה, מגמה בשנה האחרונה ומידת התנודתיות שלה. כל הכלים האלו חסרים בקופות גמל להשקעה“.
”יש לזכור, שקופת גמל להשקעה היא מוצר חדש, ואני מעדיף לחכות כמה שנים כדי לראות איך הוא יתפתח ויצליח. בנוסף, אני נוהג להמליץ ללקוחותיי גם כיסויים ביטוחיים, כמו פיצוי במקרה של מוות או שחרור מפרמיה במקרה של אובדן כושר עבודה. את זה אין בקופת גמל להשקעה“.

עו“ד פני גיל: איך אתם מתייחסים להגבלת ההשקעה לתקרה של 70 אלף שקל בשנה לחוסך בקופת גמל להשקעה?
סו“ב שפיר: ”אני מסתכל על הלקוחות שלי בצורה הוליסטית, ומכוון אותם כיצד להשקיע את כל הכספים הפנויים שלהם. ללקוחות שלי יש בדרך כלל כספים פנויים בסכומים גבוהים בהרבה מ־70 אלף שקל. בפוליסת חיסכון אין הגבלה לגובה ההשקעה, והם יכולים להשקיע סכומים הרבה יותר גבוהים, כאשר אז גם דמי הניהול יורדים. גם אין צורך במסמך הנמקה, מה שכן נדרש בקופת גמל להשקעה, בעת משיכה“. סו“ב הררי: ”אני עוזר ללקוח שלי לבחור את בית ההשקעות או חברת הביטוח. אני גם יכול לבדוק את הביצועים שלו לפי תוצאות בעבר. היתרון של קופת גמל להשקעה מול פוליסת חיסכון, הוא שאפשר לנייד אותה, ואם עשיתי טעות, אנייד אותה לבית השקעות אחר, מה גם שהסכומים בהם מדובר אינם גבוהים, ואם יש הפסד הוא לא גדול ובטח לא בטווח הארוך“.
”מי שיש לו 2 מיליון שקל פנויים, קופת גמל להשקעה לא תעניק לו פתרון לטווח קצר. לטווח ארוך, אם משקיעים 70 אלף שקל לכל בן משפחה, זה הרבה יותר כדאי. בכל מקרה, פוליסת חיסכון להשקעה בוודאי עדיפה על פני בנקים, קרנות נאמנות וכדומה, אם כי גם הבנקים הם שחקן בקופות הגמל להשקעה“.
יד מכוונת
עו“ד פני גיל שאל את משתתפי הפאנל האם לגיל החוסך יש משמעות בהכרעה בין שני המוצרים. לדברי סו“ב הררי, ”אנחנו אומנם לא יועצי השקעות, אבל כשיש לך פחות כסף להשקיע, ויש לך טווח ארוך להשקעה, אז אתה יכול יותר לסכן את הכסף ואולי להרוויח יותר“.
סו“ב שפיר ציין, כי ”במקרה של פירוד בין בני זוג, בקופת גמל להשקעה יש צורך בפיצול הכספים בין בני הזוג והילדים, וזה יוצר בעיות שלא קיימות בפוליסות חיסכון, שם יש מוטבים, וכל אחד יודע למי ומתי הולך הכסף. בקופת גמל להשקעה, עלול בן זוג אחד להיות במצב בו הכסף הולך לאנשים שלא רצו בטובתו“.
השלושה דנו גם במקרים של שינויים בסטטוס המשפחתי. סו“ב הררי הזכיר כי במסמך ההנמקה כתוב שעל החוסך לדווח על כל שינוי. סו“ב שפיר הדגיש, ”אנחנו צריכים להסב את תשומת לבו של החוסך לדווח על כל שינוי במצבו – זו בדיוק השליחות שלנו, להיות שם ולתת יד מכוונת“.