"דמי הניהול בחיסכון הפנסיוני זוכים לפופולריות מוגזמת מצד הרגולטור והתקשורת – מה שהרבה יותר חשוב זו התשואה". כך טוען בשיחה עם "ביטוח ופיננסים" פרופ' אביה ספיבק, יו"ר המרכז לפנסיה, ביטוח ואוריינות פיננסית באוניברסיטת בן גוריון.
מאז פרסם מחקר ב-2017 עם שחר צמח, היו עוד שלושה מכרזי קרנות נבחרות (לשעבר ברירת מחדל), שהזכייה בהן היא לפי דמי הניהול הנמוכים ביותר. במכרז האחרון הוקטנו משמעותית דמי הניהול על הפקדות. כיום דמי הניהול הממוצעים על הפקדה עומדים על 1.95%, אך קרנות הפנסיה הנבחרות יגבו רק עד 1% מההפקדות. בדמי הניהול על הצבירה, הקרנות הנבחרות יוכלו לגבות 0.22% מהסכום.

לדבריו, "ההדגשה על דמי הניהול קצת בעייתית, מה שהרבה יותר חשוב לעמיתים זו התשואה. הפערים בדמי הניהול כבר לא משמעותיים והרגולטור צריך להדגיש את נושא התשואה; לא באמצעות השוואת תשואות מהשנה האחרונה, כי גם לבחון את התשואות של השנה האחרונה לא מנבא מה יהיה בשנה הבאה. ראינו את זה באחד מבתי ההשקעות הגדולים".
"צריך לעקוב"
איך הגופים הפנסיוניים צריכים לגרום לתשואות יותר גבוהות?
"הרגולטור אינו עושה דבר בנושא זה כי הוא השאיר את ההחלטות בידי ועדות ההשקעות והדירקטוריונים של הגופים הפנסיוניים", טוען פרופ' ספיבק ומוסיף: "מספיק עם דמי הניהול. כבר עשיתם כל מה שצריך בתחום הזה; לכו ותעסקו בדברים אחרים יותר חשובים; למשל יש החלטות של משק בית שלא מכיר את התקנון, שהוא מאוד מסובך וקשה לפשט אותו. בתקנון יש הרבה פרטים לגבי הכסף המצטבר של החוסך, וברבים מהם האחריות על החוסך, מבלי שהוא מודע לכך בכלל.
"לדוגמה – יש בקרנות הפנסיה רכיב אוטומטי של ביטוח שארים כביטוח חיים; רווק בן 25 לרוב לא יצטרך ביטוח שארים, אבל זה ביטוח מובנה אוטומטי שאם הוא מוותר עליו עד שיתחתן ויביא ילדים, גם החיסכון והקצבה יהיו יותר גדולים.
"מה שקורה בפועל שגם אם מישהו צעיר שרוכש פנסיה אומר שאינו זקוק לביטוח שארים, הרי שבהתאם לתקנון, לאחר שנתיים הוא מועבר אוטומטית, והוא אפילו לא מודע לזה. צריך לעקוב. לכן החוסכים צריכים להכיר את התקנון של הקופה, ופה הרגולטור צריך להתערב כדי שאנשים יידעו יותר להסביר להם איפה האינטרסים שלהם בחיסכון הפנסיוני. אולי אפשר לבנות תוכנה מתוחכמת בהתאם לרשם האוכלוסין שיעבור על כל משפחה ויידע אותה על תנאי הפנסיה של בני המשפחה. לצערי, הנגשת התקנון והפנסיה נמצאת בעדיפות נמוכה", אומר פרופ' ספיבק.
איפה בנושא זה עומדים הסוכנים הפנסיוניים?
"לסוכני הביטוח תפקיד קריטי עבור החוסכים לפנסיה בכל הקשור להנגשת תנאי החיסכון הפנסיוני אליו הם נכנסים. הבעיה היום היא שבגלל דמי הניהול הנמוכים, פחות ופחות משתלם לסוכני הביטוח הפנסיוניים לטפל בחסכונות פנסיוניים, וזה חלק מהבעיה הכוללת של מודעות הציבור לתנאי הפנסיה שלו".
הגדרת דמי הניהול
הקרנות הנבחרות בכל זאת הורידו את דמי הניהול בשוק כולו, אנחנו מקשים על פרופ' ספיבק. "העדפת קרנות מסוימות שעמדו בתנאי המכרז פוגעת בתחרות ולא מיטיבה איתה", הוא אומר. "התוצאה היא, שהקרנות הגדולות מפסידות כסף, כי הן הרבה יותר שירותיות, והן לא תהיינה יציבות. היה טוב אילו היו מגדירים בחוק את דמי הניהול".
"תחרות זו לא הדרך הטובה להוריד את דמי הניהול, זהו גם לא הפרמטר היחיד; בדמי ניהול ברמה יחסית נמוכה הקרנות מתקשות לתפקד. התחרות לא צריכה להיות על דמי הניהול אלא על שירות ותשואה. מה שקובע את גובה הפנסיה זו התשואה. נכון שדמי הניהול הם דבר שקוגניטיבית נתפס כחשוב, אבל יותר חשוב לפשט את תנאי הפנסיה, כולל בתקנון, לעמיתים".