פרופ' זליכה: "אם לא תאכפו עליכם רגולציה עצמית, תקבלו רגולציה קשה יותר ולא תמיד נכונה"

פערי האינפורמציה בביטוחי בריאות ודחיית התביעות מגבירים את מחאת הציבור
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

פרופ' ירון זליכה, החשב הכללי במשרד האוצר לשעבר, סבור שהאחריות על הכבדת הרגולציה על סוכני הביטוח רובצת גם עליהם. בהרצאתו בכנס הבריאות השנתי של הלשכה השבוע, הסביר זליכה: "יש מגמה שהולכת ומחריפה ששמה אתכם הסוכנים בין הפטיש לסדן – מצד אחד הממשלה מצמצת ביד גסה את ההשתתפות שלה בתחום הרווחה והבריאות; ההוצאה הלאומית בבריאות בישראל היא 7.5% לעומת 9%־11% במדינות המערב. כל אחוז בתוצר זה כ־13 מיליארד שקל. הלחץ הכלכלי על האזרח כל הזמן עולה. התורים מתארכים ורמת השירות הולכת ויורדת; משלמים יותר ומקבלים פחות, והתוצאה היא שהציבור מוציא אגרסיות על הצוותים הרפואיים".

פרופ' זליכה. "תעלו אתם בעיות בפני הרגולטור" | צילום: גיא קרן

את הבעיה השנייה מוצא זליכה במונופולים וחוסר השוויוניות במיסוי: המחאה החברתית מ־2011 חשפה שיש בארץ מאה מונופולים וחלוקת מיסוי לא שוויונית; "למה אני, שמרוויח כמה אלפי שקלים מגיע מהר מאוד ל־30%־40% מס, אבל אם יש לי חברה ששווה 90 מיליון שקל ואני ממזג אותה לתוך חברה, אני שווה 500 מיליון שקל. העסקה הזאת תקבל פטור ממס, וגם תצמצם את התחרות".

מלחמה במונופולים

"המחאה החברתית כל הזמן מבעבעת מתחתלפני השטח. במקום שהממשלה תלחם במונופולים או תתקן את המיסוי, היא מצאה את הפתרון למחאת הצרכנים ברגולציה שמואצת מאוד בשנים האחרונות, שפוגעת בעסקים קטנים ובינוניים. הבעיה השלישית – מוצרי הבריאות בהם אתם עוסקים טומנים במהותם פערי אינפורמציה ביניכם – הסוכנים וחברות הביטוח לבין הצרכנים. במיוחד בתחום ביטוחי הבריאות יש עדיפות לספק על פני הצרכן, כי זה תחום מורכב ומקצועי. גם קל יותר להפחיד את הציבור בתחום הזה, וקשה ללקוח הממוצע להשוות את המוצרים.

"פער האינפורמציה מטיל עליכם הסוכנים אחריות כבדה, שלא לנצל אותו על חשבון הצרכן. בעידן הנוכחי, שבו הממשלה עם אצבע מאוד קלה על ההדק לטובת רגולציה, אם אתם לא תאכפו על עצמכם רגולציה עצמית, לא תוודאו שפערי האינפורמציה לא עובדים לטובת המבוטח, תגלו שתבוא עליכם רגולציה שמבינה הרבה פחות מכם בנושא זה, ואף יותר גרועה מהבעיה עצמה".

תציעו פתרונות

פרופ' זליכה הדגיש, כי יש בעיות של אתיקה ושירות בתחום הבריאות, יותר אצל חברות הביטוח מאשר אצל הסוכנים, אבל "אתם נדרשים לטפל בהן מול היצרנים, לפתור את הבעיות האלה לפני שהרגולטור יפתור אותן עבורכם בצורה לא נכונה. תעלו אתם בעיות בפני הרגולטור לפני שמבוטחים יפנו בתלונות לרגולציה, ותציעו גם פתרונות. תבינו גם את הרגולציה, את הלחצים שהם עומדים בפניהם מהציבור והממשלה, את חוסר הבקיאות שלהם בנושא; מספיק שתזמו פעם־פעמיים רפורמה שהרשות תאמץ, זה יתרום רבות למעמד שלכם כסוכנים וכלשכה".

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email