"בניגוד לאמירה המקובלת כי העתיד שייך לצעירים, הרי שהמציאות מראה שהעתיד שייך לזקנים; הצעירים היום יגיעו לגיל 100 כשהם בריאים יחסית. ב־2050 יהיו 2 מיליארד מעל גיל 65 בעולם, לעומת 800 מיליון כיום. לאדם יהיו הרבה יותר שנות חיים בפנסיה מאשר בעבודה והעולם לא ערוך למציאות זו”, אמר פרופ’ ישראל (איסי) דורון, ראש החוג לגרונטולוגיה באוניברסיטת חיפה, בכנס הפיננסים הארצי שהתקיים ביום חמישי שעבר בשפיים.
היערכות פיסית וגישה אחרת פרופ’ דורון פנה לסוכני הביטוח ואמר: “תשכחו מהצעירים – רוב הלקוחות שלכם יהיו מבוגרים”. הוא ממליץ לסוכנים להיערך פיסית למתן שירות ללקוחות מבוגרים על ידי נגישות קלה למשרד ובמשרד, תאורה מספיק חזקה לקריאה, כסאות שקל לקום מהם, נגישות לתחבורה ציבורית וחניה צמודה. בנוסף, עליהם ללמוד לגשת ולדבר עם אוכלוסיה מבוגרת, כולל מצד פקיד הקבלה. “אתם צריכים יותר סבלנות ויותר אדיבות. הזקנים מתלבטים יותר וקשובים אליכם יותר”, הסביר דורון. לדבריו, המשפחה חשובה מאד לגיל השלישי, ובתחום הפיננסים במיוחד, ולכן על הסוכן לוודא מי משפיע על קבלת ההחלטות במשפחה. “יש לחצים שמופעלים על הלקוח מצד קרובי משפחה שלא בתום לב, ועל גבול הניצול וההתעללות. זהו אתגר אתי ומקצועי לסוכן, שצריך לזכור – המחויבות היא רק כלפי הלקוח המבוגר”.

אתגר משפטי
פרופ’ דורון התייחס גם לנושא הכשירות המשפטית של הלקוח המבוגר. “יש פה גם אתגר משפטי. 40% מגילאי 85 ומעלה סובלים מירידה קוגניטיבית מסוימת. צריך לבדוק אם הם כשירים משפטית לחתום על מסמך ואם ברור להם מה הם עושים, אחרת אפשר לטעון
נגדכם שלמסמך החתום אין תוקף. סוכן הביטוח העתידי, שיהיה מולטידסציפלינרי, יהיה חייב קשרי עבודה שוטפים עם רופאים גריאטרים, עורכי דין, עובד סוציאלי ועוד”, הוסיף דורון. “יהיה הרבה מקום ליצירתיות, אנושיות וחדשנות. אתם הסוכנים יכולים לתרום לקדם את זכויות פרופ' ישראל דורון האזרחים הוותיקים”.