קופות הגמל מציגות עלייה משמעותית בתשואות מתחילת השנה. בחודשים ינואר ופברואר 2019 חלה עלייה של כ־4.1% בממוצע בתשואות קופות הגמל הכלליות שמראה על התאוששות של ענף החיסכון ארוך הטווח.
התשואות החיוביות מגיעות אחרי שבשנת 2018 קופות הגמל לתגמולים, שמנהלות נכסים בשווי של כ־200 מיליארד שקל, רשמו תשואות של מינוס 1.01% בממוצע. קרנות ההשתלמות, המנהלות נכסים בשווי של 214 מיליארד שקל, סיימו את 2018 עם תשואות של מינוס 1.2% בממוצע.
זוהי השנה הרביעית ב־20 השנים האחרונות בה שני ענפי ההשקעות האלה רושמים תשואות שליליות. בשנים 2002 , 2008 ו־2011 נרשמו תשואות שליליות משמעותיות יותר.
מסלול מוטה גיל
בשנים האחרונות עבר שוק הגמל לתגמולים שינוי מהותי בכל הנוגע לניהול ההשקעות בו. השינוי נובע בעיקר ממעבר ממסלולים כלליים גדולים לכלל העמיתים למסלולים מוטי גיל. זהו שינוי אשר משפיע במידה ניכרת על אופן ניהול ההשקעות ובחינת התשואות בשוק הגמל לתגמולים, כשרק כעת ניתן להתחיל ולשייך תשואות ארוכות טווח למסלולים מוטי הגיל.
בנוסף, המודל מוטה הגיל, שיובא מצ’ילה ובישראל נקרא מודל חכ”מ, נועד להתאים טוב יותר את הסיכון בתיקי ההשקעות לצרכי החוסכים, על פי חלוקה גילית. עמיתים בגילאי 60 ומעלה, שקרבים לגיל הפרישה מעבודה ושיש להם אופק השקעה קצר יותר מזה של החוסכים הצעירים בכל הנוגע לתיקון מפולות בתשואות, מקבלים הייחסות מיוחדת במודל זה. אבל זה לא סייע להם ב־2018 בה גם התש ואות במסלולים לבני ה־60 ומעלה היו שליליות באופן כמעט גורף.