המשבר הכלכלי הוכיח לנו כי החיים הינם בלתי צפויים. עשרות אלפי בתי אב בארץ ובעולם מצאו עצמם לפתע ללא הכנסה, אלו שחסכו את השקל הלבן ליום השחור – לא נזקקו לטובות מהמדינה או מהבנק.
כסוכן פנסיוני, המשרת קהל לקוחות גדול, קיבלתי פניות הן מעצמאים והן משכירים והמשותף לכולם היה הנסיון לצמצם את העלויות והחיפוש אחר תזרים ממקור פנסיוני.

אני מכה על חטא בשל היותי לעיתים "רך מדי” בפגישה עם בעל עסק, ביקשתי ממנו להפקיד כ-1,500 שקל לקרן השתלמות אך הוא הסכים להפקיד כ-200 שקל בלבד ואני ״נכנעתי״ לא פעם. בפגישה עם משפחה צעירה הצעתי שיחסכו לילדיהם סכום של 1,000 שקל כל חודש, גם פה נתתי להם את האפשרות להחליט כי 100 שקל לכל ילד זה סכום מספק דיו – ברור לי לחלוטין כי אילו היו הולכים לייעוץ רפואי והיו נדרשים למרשם רפואי – לא היתה עולה בהם השאלה אם ניתן לבלוע רבע כדור בלבד.
הפעם ניתנה לנו אזהרה שאולי לא תינתן באירוע הבא ולכן – בכדי לא להיות במצב של היעדר הכנסה חייבים להחזיק קרן חיסכון לשעת חירום כפי שהיה נהוג בעבר.
רמת שכר מספקת
על מנת להיות ערוכים בעתיד, יש להגדיר מראש מהי רמת השכר החודשי שתהא מספקת לכל צרכינו בכדי לצלוח חודש ללא עבודה. בדרך כלל את הסכום ניתן לקבל לאחר שיכלול כל ההוצאות החודשיות שהן: תשלומי דיור, מזון, כלכלה, בריאות, חינוך ומיסים.
רצוי מאד להיכנס לחשבון דרך אתר הבנק, שם כבר קיימת אינדיקציה של הוצאות מול הכנסות הן ברמה החודשית והן בשנתית ולאחר עריכת ממוצע – יתקבל "מספר זהב" שהוא למעשה הסכום לו אנו זקוקים בכדי להתקיים במשך חודש שלם כאשר ההישענות הינה אך ורק על עצמנו. את הסכום המתקבל יש להכפיל בשש, זה הביטוח הטוב ביותר במצב של אובדן רווחים לתקופה של חצי שנה, בין אם עזבנו מקום עבודה או בין אם נאלצנו לעזוב עסק, בית או לעבור מגורים לעיר או מדינה שונה. סכום כסף זה בקרן החירום יעזור לנו להתמודד בצורה טובה עם המצב עד יחלוף זעם.
אם בעבר בכדי לעבור את החורף היה צורך באחסון מזון ואוכל משומר במרתף או בעליית הגג, כמו גם הצורך להטמין זהב בקיר או בנעליים – היום החיסכון מתבצע בקופת חירום המתנהלת בבנק, בחברת הביטוח או בבית השקעות.
על מנת להיות ערוכים ולבצע חיסכון זה – יש להקצות כ-%10 מההכנסה עבור חיסכון לתקופה בת חמש שנים או לחילופין לקחת את הסכום הסופי בתור הלוואה ולסגור אותו בתוכנית חיסכון כאשר ההחזר הינו בתשלומים חודשיים.
קרן חירום הינה גלגל ההצלה היחיד העומד לרשותינו בימים קשים.
הכותב הוא חבר ועדת פיננסים בלשכה