"אנשים שילמו לחברות הביטוח כספים רבים במשך עשרות שנים ולפתע ברגע האמת, כשהם רוצים להפעיל את ההסכם עבורו שילמו במשך שנים הם נזרקים החוצה מהסכמי הביטוח ונאלצים לשלם סכומי עתק על השירותים הנדרשים או לרכוש ביטוחים סיעודיים פרטיים יקרים", אומרת ח"כ אורלי לוי- אבקסיס בראיון מיוחד ל"ביטוח ופיננסים", לקראת כנס הבריאות שיתקיים ב-2 ביולי. "רכישת הביטוחים הפרטיים מעידה על חוסר האמון של האזרחים בביטוח הממלכתי, וכל כתבה שמציגה את ערוותם של שירותי הבריאות הממלכתיים מקפיצה את מספר רוכשי הביטוחים הפרטיים. מאידך גיסא, האוצר יצר תחנות מילוט ומאפשר לחברות הביטוח לבטל באופן חד צדדי את הביטוחים הסיעודיים הקולקטיביים"
הפעילות בנושאי חברה ורווחה היא אחת הפעילויות היותר נפוצות של חברי הכנסת הישראלית. גם נושאי הבריאות והסיעוד מטופלים בידיהם לעיתים קרובות, כולל בידי חברי הקואליציה. אחת מחברות הכנסת הבולטות בפעילויות אלו היא לוי-אבקסיס. עד לפרישתה מ"ישראל ביתנו", שימשה לוי-אבקסיס כחברה בוועדת הכספים ובוועדה לזכויות הילד. לאחר פרישתה מהמפלגה הועברה לשמש כחברה בוועדת המדע והטכנולוגיה ובוועדת הרפורמות. היא ממשיכה לעמוד בראש השדולה לקידום שכירות ההוגנת ועומדת בראש השדולה לדיור, השדולה לצדק חלוקתי ושדולת הגיל הרך.
"למשרד האוצר והעומד בראשו יש אג'נדה, סדר העדיפויות בנוגע לחלוקת העוגה ברור, וזה אינו סדר עדיפויות חברתי. האג'נדה הזו מובלת על ידי פקידים עם כוח רב מדי, שבמקום להוציא לפועל מדיניות שמתקבלת גם כאן בכנסת, הם מתווים אותה. לכך שותפה מפלגת השלטון, וחברי כנסת מהמפלגה ומהקואליציה בכלל שמתיישרים למשמעת הקואליציונית ובכך חושבים שהם פוטרים עצמם מאחריות. הצד החיובי הוא שהציבור מעורב יותר מבעבר, והמערכת מתחייבת בעל כורחה לפעול".
לוי-אבקסיס | צילום: יצחק הררי
רפואה לעשירים בלבד
לוי-אבקסיס התבטאה לא פעם בנושא המשבר במערכת הבריאות הציבורית, ובאחד מהנאומים הנחרצים שלה לא היססה לתקוף את שרי הממשלה. "אנחנו לא יכולים להשלים עם מצב בו מערכת הבריאות הציבורית קורסת. אנחנו מגלים ממחקרים כאלה ואחרים שילדים קטנים נאלצים לחכות לטיפולי או לניתוחי שקדים בין שנה וחצי לשלוש שנים, במערכת הציבורית. אבל אם להורים שלהם יש כסף, הפלא ופלא, אותו מוקדן שעונה להם מפנה אותם לשב"נים וביטוחים הפרטיים, ותראה תוך כמה זמן יטפלו בהם, מספר ימים".
מאז הקמת הקואליציה מנסה שר הבריאות, יעקב ליצמן, (יהדות התורה) לקדם חוק ביטוח סיעוד ממלכתי, כחלק מההסכם הקואליציוני בין יהדות התורה לליכוד. השר ליצמן אף איים כי מפלגתו תפרוש מהקואליציה אם לא יחוקק החוק ב-2017, ואולם, נכון להיום שני הצדדים הגיעו למבוי סתום בגלל התנגדות האוצר להעלאת דמי הביטוח הלאומי ב-0.75% לטובת מימון הביטוח הממלכתי. לדעתה של לוי-אבקסיס הציבור יסכים לשלם את המחיר כדי לממן את החוק, אך לא בכל מחיר. "אם המדינה תחוקק חוק סיעוד ממלכתי, אבל לא תיצור סטנדרטים ראויים לשירותי סיעוד וגם תוודא שהם נאכפים, אז כולנו נצטרך גם לשלם יותר, ובכל זאת נרכוש ביטוחים פרטיים. התוצאה תהיה שהקשישים והחולים הסיעודיים העניים עדיין יוותרו ללא מענה, והמצב יהיה חמור יותר משום שהמדינה תפטור עצמה מאחריות בטענה שיש להם ביטוח, וכך נהיה עיוורים לקושי שלהם".