זה כבר הפך למכת מדינה: כמעט מדי יום מתפרסמים בתקשורת דיווחים על נפגעים מאופניים חשמליים, בין אם מדובר ברוכבים עצמם ובין אם בהולכי הרגל. הצורך בפתרון ביטוחי לנושא הפך להיות קריטי. בטווח הרחוק, ברור שהמחוקק יפתור את הנושא באמצעות הכנסת האופניים להגדרה החוקית של כלי רכב, דבר שיחייב רישוי שנתי וביטוח חובה – אבל בינתיים אין פתרון.
מוצר קשה לתמחור
חברת שומרה הרימה את הכפפה ופיתחה ביטוח אופניים חשמליות. יעל ליבוביץ, מנהלת תחום עסקים בשומרה, תציג את המוצר החדש בכנס אלמנטר 2015 שיתקיים ב־9־12 בנובמבר באילת. "אקטוארית, היה קשה עד בלתי אפשרי לתמחר את המוצר שאין עליו מידע", מספרת ליבוביץ, "לא היו ברשותנו שום נתונים אקטוארים שיסייעו בידנו לתמחר את הסיכון.
"אבל מי אמר שאם קשה אז לא עושים? פנינו לבתי החולים וקופות החולים בניסיון לדלות מידע לגבי כמות הפניות לבתי חולים בעקבות פגיעות של אופניים חשמליים, פנינו למשטרה בניסיון לקבל נתונים לגבי מספר הדיווחים או התביעות, וביקשנו ממשרד הכלכלה נתונים על מספר האופניים החשמליים שיובאו לישראל. לאחר כשנה של עבודה, שכללה איסוף נתונים, תמחור, כתיבת פוליסה והעברתה לאוצר, אנו נמצאים בשלבים הסופיים של פיתוח מוצר המכסה את אחריות הרוכב בגין נזקי גוף ו/או רכוש שייגרם לצד שלישי, כפוליסה עצמאית או כהרחבה".
הכיסוי כולל ביטוח חבות כלפי צד שלישי. במקרה של תאונה המכוסה על פי חוק (פקודת הנזיקין נוסח חדש), שנגרמה עקב שימוש רגיל באופניים, על ידי המבוטח ו/או כל משתמש אחר, שגרם להיזק גופני, מוות, מחלה, פגיעה, ליקוי נפשי או שכלי לצד שלישי, או להיזק לרכוש צד שלישי.
גבול האחריות על פי הפוליסה החדשה הוא 25 אלף שקלים למקרה ביטוח, או 500 אלף שקלים לתקופת הביטוח. על פי תנאי הפוליסה, רשאים לנהוג נהגים שגילם 16 ומעלה ושהנם בני משפחה של המבוטח מדרגה ראשונה בלבד, ובתנאי שהאופניים הינם לשימוש פרטי בלבד. הפוליסה מחייבת גם נהיגה באופניים בהתאם להוראות היצרן, ובמהירות שאינה עולה על 25 קמ"ש. על המבוטח לרכב על פי תקנות התעבורה, תשכ"א 1961. הפוליסה מחריגה חבות בגין נסיעה על מדרכה המיועדת להולכי רגל.