"אנחנו פועלים כרגע לשינוי סעיף 19א, שיאפשר לסוכן הביטוח לקבל במוצרים הפנסיוניים עמלה גם מיצרן וגם שכר טרחה מלקוח. לא נוותר על עמלה מיצרן, לא בשנים הקרובות לפחות. במקביל נוכל לגבות עבור יעוץ, עבור ליווי והכוונה של המבוטחים. זה דורש חקיקה, ואני מקווה שנבצע את החקיקה הזאת יחד עם רשות שוק ההון. הרשות הודיעה לנו כבר שהיא תשמח לשתף איתנו פעולה בחקיקה כזאת".

כך אומר נשיא הלשכה סו"ב ליאור רוזנפלד בראיון למגזין "ביטוח ופיננסים" שיפורסם לקראת הכנס הפנסיוני באילת. הכוונה היא לתיקון לסעיף 19א לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (יעוץ, שיווק ומערכת סליקה פנסיוניים), תשס"ה־2005 (רפורמת בכר). על פי סעיף זה, משווק פנסיוני יכול לקבל אחד מהשניים – או עמלה מהגוף המוסדי, או שכר טרחה מהלקוח, אך לא משניהם יחד.
רוזנפלד מבהיר, כי הלשכה מעדיפה ללכת בחקיקה משותפת עם רשות שוק ההון בנושא, אך לא בכל מחיר: "אנחנו נבחן מצדנו מה יידרש מאתנו, סוכני הביטוח, לצורך אותה חקיקה. למשל, מצב שבו נתבקש לקבל עמלה אחידה מהיצרנים על כל המוצרים הפנסיוניים (לשם מכוונת הממונה דורית סלינגר. ר.מ.), ולגבות מהמבוטח ככל הנראה בעינינו. חלק מהעולם הולך לשם, אך האם זה הצליח? אנחנו נבצע בלשכה בירור הצרכים של הסוכנים, תוך התייעצות עם אקטוארים ויועצים כלכליים, ונבחן מודל מוסכם וראוי עבור סוכני הביטוח אם נחשוב שזה יוביל לפתרון נכון, ללא קשר אני לא פוסל קידום חקיקה עצמאית שלנו במתכונת מסוימת בנושא שינוי 19א ללא התניה מגורם כזה או אחר".
יוזמות משותפות
עוד לדברי נשיא הלשכה – הכוונה להעביר את שינוי סעיף 19 א כבר בשנה הקרובה. רוזנפלד מדגיש, כי הלשכה מתכוונת לייצר לסוכן הביטוח ערוצי הכנסה נוספים; "כך למשל, בפיתוח מוצרים נוספים – כמו מוצרי בריאות, מוצרים פנסיוניים, הגנת הלקוח, נישות חדשות כמו ייעוץ משכנתאות, כלכלת משפחה, תכנון פיננסי. מוצרים חדשים – הכוונה היא גם לכתבי שירות וגם לפוליסות חדשות שניזום ונציע ליצרנים שיפיקו אותן בשיתוף פעולה איתנו. כמובן תהיה גם גבייה מהמבוטח. סוכן הביטוח צריך לדעת שיש ביכולתו לגבות תשלום עבור שירות מסוים וצריך להגיע לתובנה שיש לו את הערך המוסף האישי והמקצועי לגבות את אותו תשלום.
"המטרה שלי בתוך ארבע שנים להביא את סוכן הביטוח למעמד אחר בציבוריות הישראלית וכנגזרת מכך גם לתגמול הולם בהתאם למעמדו".
לשכה סטטוטרית?
בריאיון עמו התייחס רוזנפלד גם לרעיון להפוך את הלשכה לסטטוטורית ואמר: "אנחנו עדיין בוחנים את ההשלכות. כשנבחרתי לתפקיד הנשיא ביצענו תעדוף של משימות לכאלה שהן דחופות יותר ולכאלו שהן פחות דחופות. לשכה סטטוטורית נמצאת בהחלט בצנרת. אבל היא לא במשימות הדחופות. מצד אחד זה יקנה מעמד חשוב ללשכת סוכני ביטוח ומצד שני צריך לחשוב ולדעת שיש לכך גם מגבלות. אם נגיע למסקנה שנוכל לקבע את מעמדנו בצורה אחרת, נוותר על רעיון הלשכה הסטטוטורית".
הריאיון המלא עם נשיא הלשכה יפורסם במגזין "ביטוח ופיננסים" בכנס הפנסיוני באילת