שר האוצר משה כחלון, שר הבריאות יעקב ליצמן, יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, וסגן שר האוצר יצחק כהן, כינסו מסיבת עיתונאים בהולה ביום שני בערב בה הציגו את "תוכנית הסיעוד הלאומית החדשה".
יש להדגיש כי לא מדובר ב"ביטוח סיעודי ממלכתי", ולכן כבר יש ביקורת עליה. גם הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון דורית סלינגר, נכחה במסיבת העיתונאים.
לדברי כחלון, התוכנית קיבלה את ברכת הדרך של ראש הממשלה בנימין נתניהו. בניגוד למתווים שהוצגו בעבר, כולל של השר ליצמן, התוכנית תמומן מתקציב המדינה ולא מהעלאת דמי הביטוח לאומי, שהאוצר מתנגד לה – כיום כחלק מהרזרבה התקציבית ובעתיד גם מתקציבי משרד הבריאות, הרווחה והביטוח הלאומי. מדובר בעלות של מיליארד שקל בשנה הקרובה ובטווח הארוך – 1.5־2 מיליארד שקל בשנה כשתגיע ליישומה המלא.
לדברי השר כחלון, התוכנית תאושר במסגרת אישור התקציב והתוכנית הכלכלית הצפויות בינואר 2018, ותיושם בהדרגה החל מהשנה הבאה. הצפי הוא שהיא תיושם מה־1 במרץ 2018 . ביטוחי הסיעוד הקולקטיביים הקיימים יבוטלו ב־1 בינואר 2018. לגביהם הוצג הפתרון של רשות שוק ההון, לפיו מבוטחי הביטוחים הקולקטיביים מעל גיל 60 יוכלו להצטרף לביטוח קופת חולים ללא תקופת אכשרה וללא חיתום. גם ההסתדרות שותפה לפתרון זה, שיביא לתשלום פרמיה גבוהה במאות אחוזים ממה ששילמו מבוטחי הקולקטיבים בעשרות השנים האחרונות. מדובר בכמיליון מבוטחים, ששילמו כל חייהם לביטוחי סיעוד קבוצתיים, ועתה יצטרכו להסתפק בפתרונות יקרים יותר. התוכנית אמורה להיות מאושרת במסגרת תקציב 2019, שיובא לאישור הממשלה בחודש ינואר 2018 .
סגן השר כהן, השר ליצמן, השר כחלון וניסנקורן במסיבת העיתונאים
עיקרי התוכנית החדשה:
– קצבת הסיעוד של הביטוח הלאומי תעלה בהדרגה מ־ 3,500 שקל כיום, ל־ 5,000 שקל. הפעימה הראשונה של המהלך תצא לפועל עד 1 במרץ 2018, אז תעלה הקצבה ל־4,000 שקל בחודש.
– תוספת של עד 40% שעות לטיפול סיעודי בבית חולים למטופל במצב סיעודי קשה (מ־22 ל־30).
– הרחבת מדרגות הסיעוד לשש במקום שלוש, כך שקצבת הסיעוד לקשישים ברמה תפקודית גבוהה תהיה כ־1,000 שקל בחודש.
– טיפולי בריאות לקשישים בביתם באמצעות קופות החולים על ידי רופאים ואחיות תוך שימוש בטכנולוגיות.
– הקמת מערך שיקום בקהילה על ידי קופות החולים.
– צמצום הבירוקרטיה – טופס אחיד ומבחן אחד לכל קשיש סיעודי.
– בניית מערך שירותים חברתיים בקהילה לטובת הקשישים שיגביר את מעורבותם בקהילה וישפר את רמת חייהם.
– מתאם טיפול (Case Manager) לחולה הסיעודי ומשפחתו – גורם מקצועי שיסייע למיצויהזכויות של הקשיש ובניית תכנית טיפול אישית ומותאמת עבורו; כתובת אחת לכל צרכי הקשיש.
– מבחן הכנסה לאשפוז סיעודי – הכנסתם של ילדי המאושפזים באשפוז הסיעודי לא תהיה קריטריון, אלא הכנסתו של החולה בלבד.
– העלאת שכר המטפלות והמטפלים לחיזוק ועידוד התעסוקה בענף.
– התוכנית כוללת גם הכנסת טיפולי שיניים לקשישים לסל הבריאות, כך שטיפולי שיניים מעל גיל 75 יינתנו בחינם – למעט טיפולים מורכבים.
"שנים של הזנחה פושעת"
בפתח מסיבת העיתונאים אמר שר האוצר כחלון: "משבר הביטוח הסיעודי הוא אחד האתגרים הכי גדולים שנתקלתי בהם כשר אוצר. כמו משברים אחרים שטיפלנו בהם, גם למשבר הזה אנחנו מגיעים אחרי שנים רבות של הזנחה פושעת. מול עינינו עמדה הבטחה אחת – לא להשאיר אף קשיש ואף אזרח ללא כיסוי סיעודי. זה בדיוק המענה שנותנת התוכנית שאנחנו מציגים כאן היום. מדובר בתוכנית סיעוד ממלכתית בהיקף של למעלה ממיליארד שקל".
לדבריו, "התוכנית מעבירה לאזרחים מסר ברור – המדינה מכניסה את היד עמוק לכיס ולוקחת אחריות על האזרחים שלה. יש לנו כלכלה חזקה, חזקה מאוד. בחודשים האחרונים שמעתי אינסוף דיונים על 'מה לעשות עם פירות הצמיחה'. ואני אומר לכם – הדבר הטוב ביותר והנכון ביותר הוא להשקיע את הכסף הזה היום בקשישים שלנו. התכנית הזאת מעניקה רשת ביטחון ממלכתית להורים שלנו, לילדים שלנו ולחלשים בחברה". שר הבריאות ליצמן הודה לראש הממשלה ולשר האוצר על הירתמותם לתוכנית סיעוד לאומית עליה עמד מאז נחתם ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לבין יהדות התורה, ואמר כי "מדובר בהזדמנות היסטורית לתיקון חברתי לקשישים, לסיעודיים ובעצם לכלל אזרחי ישראל שיהיו זכאים לכיסוי רחב של שירותי סיעוד ציבוריים ממלכתיים. אני מברך את ראש הממשלה נתניהו על התמיכה והגיבוי. זוהי מהפיכה חברתית היסטורית שאנו מקדמים בנחרצות ובהתמדה לאורך השנים במטרה לשנות באופן מערכתי את תחום הסיעוד לטובת הסיעודיים ובני משפחותיהם".
יו"ר ההסתדרות ניסנקורן אמר כי "אנחנו בערב של בשורה ואנו משלימים כאן מהלך שמשנה את פניה של המדינה בתחום הסיעוד. מדינת ישראל שינתה את פניה מבחינת הטיפול
באנשים סיעודיים. המשמעות של ביטוח סיעודי ממלכתי היא התגייסות לטובת האדם הסיעודי, גם בביתו וגם בקהילה. לצד העלייה בכיסוי הכספי לאנשים סיעודיים, יש כאן צמצום משמעותי של הבירוקרטיה, הפחתת הנטל הקשה שמוטל על המשפחות, הרחבת סל השירותים לחולה הסיעודי בבית, ואחד הדברים הכי חשובים – שינוי מבחן הכניסה למוסד סיעודי כך שלא יושתת על הכנסות הילדים אלא על הכנסת החולה, מה שיאפשר להרבה יותר חולים להיות זכאים לאשפוז במוסד. יש כאן שינוי אמיתי של המציאות הישראלית".
הממונה על שוק ההון, סלינגר, מסרה בתגובה כי: "רשות שוק ההון מברכת על מציאת הפתרון לסוגיה חשובה לכל אזרחי מדינת ישראל. הפתרון שגובש מבטיח לכל אזרח הגנה סיעודית ראויה והוגנת. במטרה להנגיש את הביטוח הסיעודי בקופות החולים, אנו נבנה ממשק דיגיטלי פשוט ונוח לשימוש. בנוסף, המהלך מבטיח צירוף אוטומטי של ילדי ישראל לכיסוי הרחב שמעניק הביטוח בקופות החולים".
משבר הקולקטיביים
סו"ב אריה אברמוביץ, נשיא לשכת סוכני ביטוח הגיב על התוכנית ואמר: "פוספסה הזדמנות אמיתית לביטוח סיעוד ממלכתי אמיתי. התוכנית שהוצגה הערב אינה תוכנית סיעוד לאומית, ובוודאי שאיננה מהווה ביטוח סיעוד ממלכתי. מדובר בצעד חשוב שישפר את מצבם של קשישים סיעודיים המצויים ברמות התלות הגבוהות ובמצב סוציו־אקונומי נמוך, אולם אין בו בכדי לתת מענה מספק מלא עבורם ועבור כלל האוכלוסייה לבעיה הסיעודית ההולכת ומחריפה. גם בהכרזה על כך שנפלטי הביטוחים הקבוצתיים שגילם 60 ומעלה ואינם מבוטחים במסגרת ביטוחי קופות החולים יוכלו להצטרף אליהם ללא חיתום, אין בשורה, שכן מדובר בזכאות שקיימת כבר בהתאם להנחיית הפיקוח על הביטוח, ואין פתרון לאלה שכבר מבוטחים במסגרתם".
ח"כ איציק שמולי, שסייע בגיבוש התוכנית, ואף הגיש הצעת חוק לביטוח סיעוד ממלכתי, אמר בתגובה: "על אף שחלק מהדברים הטובים, לא מדובר במודל סיעוד ממלכתי, וגם עתה, בעיקר בשל הכיסוי הלא מספק ביחס להוצאות האדירות, מי שלא יחזיק ביטוח מסחרי לא יצליח לשרוד כלכלית. כמו כן, אין פתרון של ממש לנפגעי הביטוח הסיעודי קבוצתי שנזרקים מהפוליסות ונותרים ללא מענה. ניקח את המרכיבים החיוביים בהצעה ונפעל בשבועות הקרובים בשיתוף פעולה כדי להרחיבה".
שר העבודה והרווחה חיים כץ הוסיף כי "אני מברך על כך שמשרד האוצר החליט סוף סוף לקדם תוכניות עבודה של הביטוח הלאומי משנת 2011 ולהעלות את שעות הסיעוד לקשישים סיעודיים. לצערי לא מדובר בפתרון מספק וזה רחוק מלהיות ביטוח סיעודי ממלכתי עם מענה כולל ומשמעותי. ודאי שלא נפתר המשבר של למעלה ממיליון אזרחים ששילמו במשך שנים ממיטב כספם וייוותרו בינואר 2018 ללא ביטוח סיעודי. המתווה המוצע לא מתייחס למבחני הכנסה שקיימים בחוק הסיעוד שחייבים לעבור רפורמה משמעותית. זו נקודת התחלה טובה מאוד והתקווה היא שבהליך החקיקה עליו מופקד הביטוח הלאומי נצליח לעשות את השינויים המתבקשים לטובת ביטוח סיעודי ממלכתי".