בשבוע שעבר פנה חיים כץ, שר העבודה והרווחה, במכתב חריף אל שר האוצר, משה כחלון, והגדיר את פתרון האוצר לסוגיית הביטוח הסיעודי הקולקטיבי כ"קיצוני ובלתי מידתי".
במכתבו טען השר כץ כי ביטול הביטוחים הקולקטיביים, שהם זולים וטובים יותר מביטוחי הפרט, ירע את מצב המבוטחים שייאלצו לעבור לביטוחים פרטיים, וכי הצעת האוצר אינה פותרת את הבעיה. הוא קרא להכניס את הביטוח הסיעודי לתוך סל הבריאות, וכן להתיר ביטוחים סיעודיים קבוצתיים לכל החיים בכפוף לפרמטרים מסוימים.

"הבעיה העיקרית היא שהפתרון המוצע לא נותן מענה למיליון המבוטחים בביטוח סיעודי קבוצתי", מסביר השר כץ בראיון מיוחד ל"ביטוח ופיננסים", "למעשה, משנת 2012 ביטלו את הביטוחים הקולקטיביים ולא אפשרו לעשות חדשים. במקביל המשיכו להאריך את הביטוח הסיעודי הקבוצתי למבוטחים הקיימים. כתוצאה מכך, במשך עשרות שנים שילמו המבוטחים פרמיות לחברות הביטוח במסגרת ההסדרים הקולקטיביים, והיום, כשהם הגיעו לגיל בו עלולים להזדקק לביטוח הזה, הם מוצאים את עצמם בפני שוקת שבורה.
"ועוד יותר חמור", מוסיף כץ, "זה שהסיוע שאותם מיליון מבוטחים היו אמורים לקבל נאמד תחילה בכ־15 אלף שקלים בחודש – סכום שגם כך לא בהכרח מספיק לכיסוי עלויות הטיפול – וכעת לפי הצעת האוצר, מבוטח יקבל במקרה הטוב כ־4,000 שקלים. במקביל, הפרמיה שמשלם המבוטח לחברת הביטוח התייקרה במאות אחוזים".
אז מהן החלופות שאתה מציע?
"צריך להמשיך ולאפשר את הביטוח הקולקטיבי בחברות שיש בהן התחדשות של כוח אדם. לגבי גופים אחרים, צריך להתדיין עם חברות הביטוח שמעוניינות להמשיך לבטח, ולמצוא את העמק השווה. ביטוח יחיד הוא יקר יותר והקולקטיבי משתלם יותר גם ברמת הפרט. בכלל ישנה סכנה שהמוטיבציה לביטוח סיעודי תרד, שכן לצעירים לא ישתלם לבטח את עצמם – הם עסוקים בטרדות היום יום, כך שבסוף בעיית התמיכה בסיעודיים תתגלגל לאחריות המדינה. ישנה אופציה נוספת, והיא שהרובד הבסיסי של הביטוח הסיעודי יגיע מהביטוח הממלכתי – המשמעות של זה היא העלאת מס הבריאות בכחצי אחוז".
כיצד אתה מתכוון להיאבק על עמדותיך בתוך הממשלה?
"אני מתכוון להפעיל את כל כובד משקלי בכדי לשנות את הגזרה".
עם איזה גופים חיצוניים (הסתדרות הגמלאים, קבוצת המיזם הסיעודי) אתה בקשר בנושא זה?
"אני מדבר בשמם של מיליון מבוטחים שהיו מבוטחים בביטוח הקולקטיבי. פנו אליי מבוטחים בודדים וגם גופים שמייצגים גמלאים".
מה הסיכוי שיחולו שינויים בפתרון של האוצר כפי שהוא מוצג היום?
"שר האוצר מצהיר כי הוא איש חברתי, ואני מקווה שאוכל לשכנע אותו בפגמים הקיימים בתוכנית ובהשלכות החמורות שהיא נושאת עמה. מיליון מבוטחים ללא מענה הם כפצצה מתקתקת".
"נשקול בג"צ"
גם ח"כ איציק שמולי מתנגד בתוקף למתווה המוצע, ובשיחה עם "ביטוח ופיננסים" אף מצהיר כי "אם יחתום שר האוצר משה כחלון על הצעת המפקחת על הביטוח, נפנה גם לאפיקים משפטיים כמו בג"צ ותביעות ייצוגיות נגד חברות הביטוח".
לדברי שמולי, "במקביל נקדם את הצעת החוק שיזמתי ושנדונה בוועדת העבודה והרווחה, לפיה יחייבו את חברות הביטוח לתת את הכיסוי הקיים למי שהיו מבוטחים על ידן בביטוח סיעודי קבוצתי למשך שנה נוספת, בלי לייקר אותו למעט הצמדה למדד. הפתרון של דורית סלינגר פוגע במבוטחים הקולקטיביים, שמענישים אותם על ששילמו שנים רבות ולא יקבלו תמורה, או שיעבירו אותם לקופות החולים – שם גם ישלמו יותר וגם יקבלו פחות".

יואל זיו, יו"ר ועדת ביטוח בריאות וסיעוד, שלח נייר עמדה של הלשכה לחברי הכנסת שמולי ומיכל בירן, שגם היא פעילה בנושא. על פי נייר העמדה, על מנת להבטיח חדירה מקסימאלית של ביטוחי הסיעוד לחברי קופות החולים, ומעבר של כמה שיותר מבוטחי פוליסות קבוצתיות אליהם, יש לחייב שיווק ביטוחים אלה (רובד ראשוני והרובד הנוסף) באמצעות סוכני הביטוח – ולא ישירות על ידי חברות הביטוח.
בנוסף מציעה הלשכה הקמת קרן משותפת מכספי המדינה, קופות החולים וחברות הביטוח לצורך שיפוי ומתן פיצוי בגין נזקים גדולים במיוחד, אם יהיו כאלה, לקופות החולים, ואשר ייגרמו בשל הצטרפות נפלטי הפוליסות הקבוצתיות. לפי הצעת הלשכה יש גם לחייב את חברות הביטוח, בחקיקה או בכל דרך אחרת, ליצור פוליסת ביטוח בה יהיו מבוטחים כל נפלטי הפוליסות הקבוצתיות המבוגרים. יש לחייב את חברות הביטוח ליצור ולשווק פוליסות סיעוד פרטיות "רזות" וייעודיות למבוטחים מבוגרים, שמחיריהן יהיו נמוכים בעשרות אחוזים מאלה הקיימות כיום.
לטענת הלשכה, יש להציע פתרון ממוקד ונכון יותר עבור בני 75 ומעלה (כ־42,000 איש בלבד נכון למועד פרסום ההנחיה לראשונה). לשם כך יש להקים קרן סיוע מכספי המדינה וחברות הביטוח, שתשמש לתשלום גמלת סיעוד חודשית למבוטחים בני 75 ומעלה אשר נפלטו מהפוליסות הקבוצתיות, על פי הסכומים שהיו בפוליסות אלה, אם וכאשר ייקלעו למצב סיעודי.
האוצר ידון ב"מתווה ינון" של דב ברומר לפתרון הביטוח הסיעודי
הישג לסוכן הביטוח, המומחה בביטוח סיעודי, דב ברומר, ולקבוצת "המיזם הסיעודי" שבראשותו: בשבוע הבא תתקיים באגף שוק ההון, הביטוח והחיסכון באוצר פגישה במסגרתה תידון תוכנית הביטוח הסיעודי "מתווה ינון" שגיבש ברומר כפתרון לביטוח הסיעודי הקולקטיבי. ברומר כבר מנהל מגעים עם חברות ביטוח לשיווק התוכנית: "מאות סוכני ביטוח ייצאו נשכרים משיווק התוכנית, שהיא הפתרון האולטימטיבי לביטוח הסיעוד", אמר ברומר. "מתווה ינון" (על שמו של בנו של ברומר, שנהרג בשירותו הצבאי) הוא תוכנית ביטוח סיעודי שבמרכזה פוליסות סיעוד מוזלות לכל החיים על בסיס מודולארי. הכוונה היא לאפשר לקנות כיסויים אמיתיים בלבד ולכל החיים בפרמיות הזולות עד 65% מהפוליסות הרגילות. החוזה יהיה לכל החיים, ללא אפשרות להתייקרות הפרמיה בעתיד.
בנוסף, על פי ההצעה, תוקם קרן תביעות בהיקף של כ־900 מיליון שקל לפיצוי המבוטחים המבוגרים במיוחד (מעל 70 או 75) שאין באפשרותם לקנות שום ביטוח סיעודי. המתווה מאפשר גם למבוטחים שנפלטו מהבטוח הסיעודי משנת 2011 לרכוש ביטוח ללא הצהרת בריאות ועל פי תנאי הקולקטיבים שלהם. כמו כן יוצע לכל חברי הקופות ולפורשי הקולקטיבים ביטוח סיעודי לכל החיים, מעבר ל־5 שנים שרובם רכשו בעבר.
לדברי ברומר, בנוסף למבוגרים בני ה־70 ומעלה שאין להם פתרון ביטוחי, במהלך 4 השנים האחרונות – מאז החלה הרפורמה בביטוח הסיעודי הקבוצתי – נפלטו מהביטוח הסיעודי כ־50 אלף מבוטחים, ובתוכם מבוגרים מעל גיל 60, שלא יכלו לקנות ביטוח פרטי בשל התייקרות משמעותית של התעריפים. "חלק מהמבוטחים הפכו לסיעודיים והנטל נפל על כתפי המשפחות. אין פתרון קסם לרוב המבוטחים בסיעוד הקבוצתי", אומר ברומר, "הפתרונות שאני וחבריי למיזם מציעים ימזערו את הנזק ויאפשרו לעוד מבוטחים מבוגרים להישאר בביטוח סיעודי מוזל".